REISGIDS Noord-Macedonië

Noord-Macedonië

Over Noord-Macedonië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Noord-Macedonië vliegen

De nationale luchthaven van Noord-Macedonië is Skopje Airport. Er zijn regelmatig rechtstreekse vluchten vanuit enkele luchthavens in Nederland en België naar Noord-Macedonië.

Auto

Met de auto naar Noord-Macedonië

De Europese snelweg E-75 loopt van noord naar zuid via Servië naar Griekenland. Er zijn ook goede wegverbindingen naar Bulgarije en Albanië.

Je reist het makkelijkst via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, en Servië naar Noord Macedonië. Hou er wel rekening mee dat de route meer dan 2000 km is, en lang kan duren omdat je enkele grenzen moet passeren. Zeker de grens overgangen met Noord-Macedoniëkunnen druk zijn.

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Noord-Macedonië voor een kort verblijf. Zorg er wel voor dat je rijbewijs het “model van de Europese Gemeenschap” is.
 • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
 • Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

 

 Verzekering

 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Check zeker even of je verzekerd bent in alle landen die je bezoekt of doorrijdt. Moest er een land dat je doorkruist doorstreept zijn of niet vermeld zijn dan neem je best contact met je verzekeraar om te vragen of deze het dekkingsgebied kan uitbreiden.
 • Volgens de Europese wetgeving dient je verzekeraar dekking te geven in het hele grondgebied van de EER, maar kijk toch zeker alles eens na voor je vertrekt om niet voor verrassingen te komen staan.
 • Het kan ook altijd handig zijn om te zorgen voor een extra verzekering want je bent immers een heel eind van huis en wil niet voor onaangename verrassingen te komen staan bij autopech.

 

OPGELET: zorg zeker dat je verzekering je ook dekt in Noord-Macedonië want het kan zijn dat Noord-Macedonië nog niet is opgenomen op je groene kaart, neem dan zeker contact met je verzekeringsmaatschappij.

Met de auto in Noord-Macedonië

De algemene staat van de wegen is in orde. Je dient wel rekening te houden met trage weggebruikers zoals fietsers en ander traag verkeer. Voorts word er ook behoorlijk wild gereden en worden voorrang- en inhaalverboden niet gerespecteerd.

auto huren

Dit is misschien wel de beste optie als je zelf je vrijheid wilt hebben in Noord-Macedonië. Je kan deze eenvoudig huren op de luchthaven of in de steden. De meeste internationale maatschappijen maar ook lokale maatschappijen zijn actief in Noord-Macedonië

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Verkeersregels in Noord-Macedonië

 • Veiligheidsgordels zijn verplicht.
 • De lichten moeten altijd branden, ook overdag.
 • Snelheidslimieten zijn 130 km/u op snelwegen, 110 op grote verbindingswegen en andere niet-stedelijke wegen en 50 km/u  in de bebouwde kom.
 • Je moet tussen 15 november en 15 maart winterbanden gebruiken.

Trein

Met de trein naar Noord-Macedonië

Intercitytreinen rijden tussen Skopje en Belgrado (Servië). Er rijden ook treinen tussen Skopje en Thessaloniki (Griekenland). Een dagelijkse trein verbindt Skopje met Pristina (Kosovo).

Met de trein in Noord-Macedonië

Er zijn spoorverbindingen van Skopje naar Kumanovo in het noorden, naar Stip in het oosten, naar Veles en Gevgelija in het zuiden, en naar Prilep en Bitola in het zuidwesten.

Treintickets

Interrail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

 

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Bus

Bussen verbinden Skopje met andere steden in Noord-Macedonië maar ook steden onderling.

Fiets

Fietsen kan een geweldige manier zijn om het platteland te verkennen, maar pas op voor onvoorzichtige chauffeurs.

Taxi

Taxi’s zijn een goedkope manier om door steden te reizen en een voordelige manier om tussen steden te reizen als jein een groep reist.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar