REISGIDS Noord-Ierland

Reizen in Noord-Ierland

Over Noord-Ierland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Afhankelijk van je vertrekplaats, in Nederland of België, periode en maatschappij kan je al dan niet rechtstreeks naar Belfast vliegen. Er zijn twee luchthavens in Belfast, Belfast International Airport en George Best Belfast City Airport.

Trein

Met de trein naar Noord-Ierland

Vanuit Ierland kan je met de trein naar Noord-Ierland. Er is een grensoverschrijdende treindienst vanaf het centraal station van Belfast, in zuidelijke richting naar Dublin, in de Ierse Republiek, via Newry. De non-stop express Belfast-Dublin duurt ongeveer twee uur. Neem voor informatie over dienstregelingen voor treindiensten contact op met Translink.

Met de trein in Noord-Ierland

De belangrijkste treinroutes vanuit Belfast zijn onder meer die in noordelijke richting naar Derry/Londonderry via Ballymena en Coleraine, naar het noordoosten naar de haven van Larne, oostwaarts naar Bangor langs de oevers van Belfast Lough en in zuidwestelijke richting naar Newry.

Treintickets

Interrail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

 

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Opmerking interrail
 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland uit te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.

reizen in Noord-Ierland

Auto

Naar Noord-Ierland met de auto

Wil je vanuit Nederland of België met je eigen auto naar Noord-Ierland dan reis je via Engeland en/of Wales  waar je een ferry (zie onder) kan nemen naar Noord-Ierland.

Talrijke wegen steken de grens over van Ierland naar Noord-Ierland, de meest bereisde is de Ierse snelweg N1/M1 vanuit Dublin, die de A1 wordt wanneer deze de Noord-Ierse grens bereikt.

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Engeland.
 • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Vraag wel even na bij je verzekeringsmaatschappij of je kaart geldig is in het Verenigd Koninkrijk.
 • Een extra verzekering met pechbijstand is altijd een goed idee want je bent toch een eind van huis.
 • Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

Met de auto in Noord-Ierland

Er zijn verschillende snelwegen die Belfast in en uit leiden, met ondergeschikte hoofdwegen die alle belangrijke steden in het land met elkaar verbinden. Er zijn momenteel geen tolwegen in Noord-Ierland.

De kwaliteit van de wegen is overal van een hoog niveau in Noord-Ierland, met een vergelijkbaar onderhoudsniveau als in de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Auto huren

De meest gekende verhuurbedrijven zijn actief in Noord-Ierland en hebben op beide luchthavens van Belfast balies waar ter plaatse auto’s beschikbaar zijn. Er zijn ook tal van kleinere bedrijven.

Verkeersregels

 • Zoals je waarschijnlijk al weet rijden ze in het Verenigd Koninkrijk, en dus ook in Noord-Ierland dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, aan de linkerkant.
 • De maximumsnelheid voor auto’s is 112 km/u (70 mph) op snel- en vierbaanswegen, 96 km/u (60 mph) voor enkele rijbanen en 48 km/u (30 mph) op wegen met beperkte toegang in de bebouwde kom. Op alle andere wegen 80 km/u (50 mph).
 • Veiligheidsgordels zijn verplicht.
 • Het is verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon of een vergelijkbaar apparaat te gebruiken.

Taxi

Taxi’s zijn beschikbaar bij de belangrijkste stations, havens en de luchthavens van Belfast en kunnen ook telefonisch worden gereserveerd in grotere steden.

Fiets

Fietsen is een leuke manier om het gevarieerde landschap van het land te bewonderen. Het National Cycle Network in Noord-Ierland strekt zich uit over meer dan 1.290 km, voornamelijk over rustige landelijke wegen. Het omvat zelfs meer dan 160 km aan verkeersvrije paden. Fietsverhuur is beschikbaar in de meeste regio’s.

Reizen met de Bus

Ulsterbus, uitgebaat door Translink, heeft een uitgebreid netwerk van busroutes door het hele land.

Stedelijk vervoer

Het openbaar vervoer is van goede kwaliteit in Belfast met tal van trein- en buslijnen, hoewel de lijnen de neiging hebben om vanuit het centrum te vertrekken, waardoor het tijdrovend is om van de ene buitenwijk naar de andere te reizen. Er zijn goede busroutes rond Derry/Londonderry.

reizen in Noord-Ierland

Over water

Noord-Ierland is gemakkelijk bereikbaar over water. De belangrijkste havens zijn Belfast en Larne. Het enige bewoonde eiland van Noord-Ierland is Rathlin, een paar kilometer uit de noordkust. Rathlin Island Ferry Ltd verzorgt regelmatig diensten tussen Ballycastle en Rathlin.

Cruise schepen

Verschillende cruise maatschappijen meren aan in Belfast, zoals Princess CruisesHolland America Line en Celebrity Cruises.

Ferry’s

Wanneer je via andere landen uit Groot-Brittannië naar Noord-Ierland reist, heb je de keuze uit verschillende diensten over de Ierse Zee; aanbieders zijn onder meer P&O Ferries en Stena Line.

Rivieren

Het pittoreske Erne-systeem van loughs en waterwegen maakt het mogelijk om van Ierland naar het zuidwesten van Noord-Ierland te varen. Je kan terecht bij Waterways Ireland voor meer informatie.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar