REISGIDS Montenegro

Reizen in Montenegro

Over Montenegro
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

naar Montenegro vliegen

Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland en België naar Montenegro. Er is altijd een tussenstop via een andere Europese luchthaven zoals Belgrado, Moskou, Parijs, Rome en Wenen.

Luchthavens

 • Podgorica Airport
 • Tivat Airport

 

Montenegro is een klein land en er zijn geen interne vluchten tussen de twee luchthavens, Podgorica en Tivat.

Auto

Met de auto naar Montenegro

Verwacht je aan een lange autorit van een twintigtal uren. Je reist via verschillende landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Bosnië-Herzegovina naar Montenegro.

Hou er ook rekening mee dat het kan zijn dat je over tolwegen rijdt, afhankelijk van de gekozen route.

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Montenegro. Zorg er wel voor dat je rijbewijs het “model van de Europese Gemeenschap” is.
 • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
 • Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

 

Verzekering

 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Check zeker even of je verzekerd bent in alle landen die je bezoekt of doorrijdt. Moest er een land dat je doorkruist doorstreept zijn of niet vermeld zijn dan neem je best contact met je verzekeraar om te vragen of deze het dekkingsgebied kan uitbreiden.
 • Volgens de Europese wetgeving dient je verzekeraar dekking te geven in het hele grondgebied van de EER, maar kijk toch zeker alles eens na voor je vertrekt om niet voor verrassingen te komen staan.
 • Het kan ook altijd handig zijn om te zorgen voor een extra verzekering want je bent immers een heel eind van huis en wil niet voor onaangename verrassingen te komen staan bij autopech.

 

OPGELET: zorg zeker dat je verzekering je ook dekt in Montenegro want het kan zijn dat Montenegro nog niet is opgenomen op je groene kaart, neem dan zeker contact met je verzekeringsmaatschappij.

Met de auto in Montenegro

auto huren

Je kan eenvoudig een auto huren van de gekende maatschappijen maar ook van de lokale verhuurmaatschappijen. Dit is mogelijk in de meeste luchthavens en steden.

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

reizen in Montenegro
De hoofdwegen zijn goed onderhouden

Infrastructuur

 • De hoofdwegen die de grotere steden met elkaar verbinden, zoals de Bar-Podgorica-route, zijn goed onderhouden. De Sozina-tunnel van 4 km (tol) betekent dat het mogelijk is om in slechts 30 minuten van Podgorica naar Bar te rijden.
 • De zogenaamde Adriatische snelweg, die langs de kust van Igalo (op de grens met Kroatië) naar Ulcinj (op de grens met Albanië) loopt, is een mooie maar nogal vermoeiende rit, en het wordt er in de zomer wel druk.
 • Landinwaarts zijn de wegen in landelijke gebieden vaak smal, bochtig en slecht onderhouden. De tweebaans Morača-kloof, tussen Podgorica en Kolašin, is een notoir slechte weg en moet waar mogelijk worden vermeden.
 • Wees in de winter voorbereid op sneeuw in de bergen – volgens de wet moet je tussen 15 november en 30 maart sneeuwkettingen meenemen. Lokale chauffeurs staan bekend om hun roekeloosheid.

 

Verkeersregels in Montenegro

 • Snelheidslimieten zijn 100 km/u op hoofdwegen, 80 km/u  op regionale wegen en 50 km/u in steden.
 • Veiligheidsgordels moeten te allen tijde worden gedragen.
 • De minimum rijleeftijd is 18 jaar. De koplampen moeten te allen tijde branden.

 

Taxi

De grote steden hebben taxi’s met meter, die redelijk geprijsd zijn, hoewel buitenlanders soms hogere tarieven moeten betalen. Het is mogelijk om een tarief af te spreken als de meters niet in gebruik zijn. Gebruik alleen officieel gemarkeerde taxi’s.

Bus

Alle grote steden, evenals vele dorpen, zijn met elkaar verbonden door een uitgebreid netwerk van langeafstandsbussen, die redelijk geprijsd zijn, maar wel druk worden, vooral langs de kust in de zomer. De belangrijkste routes zijn onder andere Kotor-Budva-Bar en Bar-Podgorica.

Stadsvervoer

Podgorica heeft een lokaal bussysteem, maar taxi’s kunnen een betrouwbaardere manier zijn om je te verplaatsen. De middeleeuwse ommuurde oude steden Kotor en Budva zijn alleen voor voetgangers toegankelijk en zijn een genot om te voet te verkennen. Steden langs de kust zijn met elkaar verbonden door openbare bussen.

Trein

Met de trein naar Montenegro

Als je met de trein naar Montenegro wil reizen zal je dit moeten doen via Servië. Er zijn nog geen verbindingen met Kroatië.

Montenegro heeft directe spoorverbindingen met Servië (vracht en passagiers) en Albanië (alleen vracht), maar niet met Kroatië. Treinen rijden van Belgrado, Servië naar Bar (twee treinen per dag; reistijd – 11 uur; couchettes beschikbaar in de nachttrein) via Podgorica. Dienstregelingen zijn verkrijgbaar bij de nationale spoorwegen van Montenegro.

Met de trein in Montenegro

Het landelijke spoorwegnet wordt opgewaardeerd. Vanwege het bergachtige terrein van het land zijn spoorwegen moeilijk te bouwen en hebben ze tunnels en bruggen nodig. Sommige routes zijn uitzonderlijk mooi, met name het traject van Kolašin tot Podgorica.

Bar, Podgorica, Kolašin, Mojkovac en Bijelo Polje liggen aan de hoofdspoorlijn naar Servië. Een lokale lijn loopt van Podgorica naar Nikšić, onderweg door Danilovgrad. Dienstregelingen zijn verkrijgbaar bij nationale spoorwegen van Montenegro

Treintickets

Interrail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

 

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Opmerking interrail
 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland uit te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.
reizen in Montenegro
In de baai van Kotor kan je ook met de ferry rondreizen.

Over water

De belangrijkste havens liggen in Bar en Kotor.

Cruises

Veel cruiseschepen die van Venetië naar Griekenland over de Adriatische Zee varen, varen de baai van Kotor binnen.

Ferry’s

Veerboten verbinden de Montenegrijnse Adriatische kust met Italië, tussen Bar en Bari. De veermaatschappij Montenegro Lines vaart het hele jaar door met nachtelijke veerboten tussen Bar en Bari.

Je hebt veerdiensten in de baai van Kotor tussen de verschillende dorpen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar