REISGIDS Luxemburg

Reizen in Luxemburg

Over Luxemburg
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Waarschijnlijk denk je er niet aan om het vliegtuig te nemen naar Luxemburg maar er zijn vluchten vanuit de nationale luchthaven naar verschillende bestemmingen binnen Europa.

Luxembourg airport

Code: lux

Deze luchthaven ligt ongeveer 8 km ten oosten van de hoofdstad.

Met de trein naar en in Luxemburg reizen

De snelste route met de trein is via Brussel naar Luxemburg.

Internationale spoorpassen

Inwoners van de EU kunnen een InterRail-pas www.interrail.eu  kopen. Er zijn twee soorten waar je uit kan kiezen

  • De interrail Benelux pass geeft de mogelijkheid om 3,4,6 of acht dagen te reizen in een maand en dit zowel in Luxemburg, België als in Nederland. Reizigers jonger dan 26 jaar reizen met een korting, en kinderen onder de 12 reizen gratis wanneer ze vergezeld zijn van een volwassene. Het kan zijn dat er supplementen bijkomen voor hogesnelheidstreinen of andere opties.
  • Interrail global pass laat toe om te reizen met de trein in 29 Europese landen gedurende thema’s die 5, 10 of 15 dagen, afhankelijk van je voorkeur.

Niet EU inwoners moeten een EURAIL pass kopen www.eurail.com . Deze biedt ongeveer dezelfde flexibele mogelijkheden als de InterRail-pas.

Binnenlands treinen

Internationale treinen arriveren ,vanuit Parijs en Brussel, in het Centraal Station van Luxemburg. Er zijn ook gewone internationale routes. Vanuit Luik in België en Trier in Duitsland.

Lokale treinrit de zijn goedkoop en rijden op regelmatige basis, ze zijn echter wel traag ook al zijn de afstanden beperkt.

De nationale spoorweg maatschappij (https://www.cfl.lu/)  beschikt over een efficiënt spoornetwerk dat volledig is geïntegreerd in het busnetwerk. Zij hanteren een huwelijksschema, wat wil zeggen dat er minstens één trein is per uur naar elk station. Kortingen worden gegeven in de weekends en tijdens de vakanties.

Reizen in Luxemburg

Met de auto of motor naar luxemburg.

wellicht is dit de eenvoudigste en snelste manier om vanuit alle delen van Nederland en België in Luxemburg te geraken.

Er zijn geen tolwegen in Luxemburg en net zoals een de meeste delen van West-Europa beschikt Luxemburg over een uitstekend netwerk van snelwegen en regionale wegen.

Verkeersregels

De minimumleeftijd om met de auto te rijden is 18 jaar. Het dragen van de veiligheidsgordel is verplicht zowel van voor als vanachter. Kinderen jonger dan 12 moeten op de achterbank zitten tenzij ze groter zijn dan 1,5 m. Ze mogen ook van voorzetten met ze gebruik maken van een Europees gecertificeerd kinderzitje.

Auto’s moeten uitgerust zijn met winterbanden tijdens winterse weercondities zoals sneeuw. Je bent ook verplicht om een fluohesje in de auto te hebben voor een mogelijke autopech.

De maximumsnelheid is 50 km/h in bebouwde kom, 90 km/h op regionale wegen en 130 km/h op snelwegen, tenzij anders aangeduid.

Motorrijders zijn verplicht om op elk moment van de dag hun lichten te ontsteken.

Boordocumenten

Als je je auto inschrijft in een EU-land, ben je verplicht een wettelijke-aansprakelijheidsverzekering af te sluiten. Deze verplichte verzekering is geldig in alle andere EU-landen. Hierdoor ben je gedekt als je een ongeval hebt waardoor anderen materiële schade of letsel oplopen. Andere schade (bijvoorbeeld de kosten van reparaties aan je eigen auto) is niet gedekt.

Er zijn geen EU-regels over vrijwillige autoverzekeringen. Controleer voordat je naar het buitenland vertrekt de voorwaarden bij je eigen verzekeraar. Verzekeraars kunnen in andere landen verschillende regels hanteren. Je verzekering kan beperkt zijn qua tijd (bijv. een maand in het buitenland) of qua afstand (bijv. 150 km vanaf de grens van je thuisland). Ook is het mogelijk dat in bepaalde landen bepaalde soorten risico’s niet gedekt zijn (bijv. diefstal).

Voor de meeste nationaliteiten is een geldig nationaal rijbewijs voldoende.

Auto huren

de meeste autoverhuurbedrijven zijn ook operatief in Luxemburg. De meeste verhuurbedrijven vind je in de luchthaven.

Taxi

taxi’s zijn behoorlijk duur. Boven het minimumtarief wordt er een toeslag van 10% gerekend tussen 10:00 uur ‘s avonds en 6:00 uur ‘s morgens. Er is ook een extra toeslag van 25% op zondag.

Fietsen

Als je zelf je je fiets niet meeneemt dan kan je in de meeste steden wel fietsen huren. Vraag naar meer informatie in één van de informatiekantoren.

Je kan tegen een kleine vergoeding (tot 30 minuten gratis) fietsen lenen bij vel’oh! stations verspreid over het centrum van Luxemburg Stad. Maar je moet je eerst voor deze dienst registreren via de website (http://www.veloh.lu) en een waarborg betalen.

In de Moezelvallei heeft RentaBike Miselerland (http://www.rentabike-miselerland.lu)  een tiental verhuurpunten, en je kan de fietsen naar elke locatie terugbrengen.

Stadsverkeer

De stad Luxemburg heeft gemeentelijke busdiensten, waarvoor je kaartjes voor een enkele reis of de hele dag kan kopen. Het vroegere ‘kortetermijn’-ticket is vanaf aankoop twee uur geldig op het hele Luxemburgse openbaar vervoersnetwerk en maakt ook overstappen mogelijk tussen stadsbussen, buiten stedelijke bussen maar ook treinen. Er zijn ook 10-rittenkaarten verkrijgbaar, maar deze moet je van tevoren te kopen. Een uitgebreid netwerk van openbare bussen verbindt de meeste steden en dorpen. Tickets zijn ook geldig op binnenlandse treinen.

Met de boot

Er is slechts één commercieel bevaarbare waterweg en dat is de Moezel. Deze wordt niet gebruikt als openbaar vervoer maar je vindt enkele pleziercruises. Soms is het mogelijk om one-way tickets te kopen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar