REISGIDS Litouwen

Reizen in Litouwen

Over Litouwen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Litouwen vliegen

Je kan vanuit Nederland en België naar Litouwen vliegen. Afhankelijk van de dag en de luchthaven, is de vlucht al dan niet rechtstreeks. De meeste vluchten gaan naar Vilnius. Als je er echter voor kiest om met een budget maatschappij te vliegen dan gaan de vluchten misschien ook naar Kaunas Airport.

In Litouwen

Wegens de kleine oppervlakte van het land zijn er geen binnenlandse vluchten in Litouwen.

Belangrijkste luchthavens in Litouwen

 • Vilius Airport
 • Kaunas Airport

 

Auto

Met de auto naar Litouwen

Het is mogelijk om met de eigen wagen naar Litouwen te reizen, je reist dan via Duitsland en Polen. Houd er echter rekening mee dat het geen goed idee is als je slechts voor een weekje naar Litouwen gaat want de reis duurt wel een hele poos. Vanuit Amsterdam is het al gauw 18 uur non-stop rijden tot in Vilnius. Ook passeer je verschillende routes waar je tol zal moeten betalen.

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Litouwen.
 • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
 • Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

 

 Verzekering

 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent.. Check zeker even of je verzekerd bent in alle landen die je bezoekt of doorrijdt. Moest er een land dat je doorkruist doorstreept zijn of niet vermeld zijn dan neem je best contact met je verzekeraar om te vragen of deze het dekkingsgebied kan uitbreiden.
 • Volgens de Europese wetgeving dient je verzekeraar dekking te geven in het hele grondgebied van de EER, maar kijk toch zeker alles eens na voor je vertrekt om niet voor verrassingen te komen staan.
 • Het kan ook altijd handig zijn om te zorgen voor een extra verzekering want je bent immers een heel eind van huis en wil niet voor onaangename verrassingen te komen staan bij autopech.

 

Met de auto in Litouwen

Auto huren in Litouwen

Dit is misschien wel de beste optie als je zelf je vrijheid wilt hebben in Litouwen. Je kan deze eenvoudig huren op de luchthaven. De meeste maatschappijen zijn actief in Litouwen.

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Verkeersregels in Litouwen

 • De minimumleeftijd om te rijden is 18 jaar.
 • Snelheidslimieten zijn 50 km/u in steden, 70-90 km/u op landwegen en 100-130 km/u op snelwegen. De winterse omstandigheden in Litouwen kunnen streng zijn, dus winterbanden zijn van november tot maart wettelijk verplicht.
 • Dimlicht is ook het hele jaar door verplicht.

 

Met de bus

Met de bus reizen in Litouwen

Een goed busnetwerk verbindt Vilnius met grote steden in Litouwen en daarbuiten. Je kan online tickets kopen bij autobussubilietai

reizen in Litouwen

Met de bus naar Litouwen

De goedkoopste manier om naar Litouwen te reizen is waarschijnlijk met de bus. Dit is mogelijk vanuit diverse bestemmingen in Nederland en België naar diverse bestemmingen in Litouwen.

Stedelijk verkeer

Het openbaar vervoer in stadswijken omvat bussen en trolleybussen, die meestal rijden van 5 tot 23 uur, maar de tijden variëren tussen routes. Je kan kaartjes kopen bij nieuwskiosken voordat je aan boord gaat of bij de chauffeur. Minibussen zijn minder druk maar duurder. Taxi’s hebben een verlicht display met Taksi en kunnen op straat worden aangehouden, bij taxistandplaatsen worden gevonden of telefonisch worden gereserveerd.

Trein

Met de trein naar Litouwen

Het is mogelijk om met de trein vanuit Nederland of België naar Litouwen te reizen. Het makkelijkste is als je via Berlijn in Duitsland, naar Warschau in Polen reist om vervolgens naar Vilnius te reizen.

Met de trein reizen in Litouwen

Lietuvos Gelezinkeliai  biedt goede verbindingen van Vilnius naar Kaunas, Klaipeda en Siauliai. Tweemaal daags passagierstreinen (inclusief een slaaptrein) verbinden Vilnius met de Baltische kust. Hoewel de trein niet stopt in Palanga, de belangrijkste badplaats aan de Baltische kust, stappen passagiers naar Palanga meestal uit op station Kretinga of in Klaipeda en bereiken dan Palanga met de bus.

Passagiers naar Neringa (Nida, Juodkrante) kunnen met de trein naar Klaipeda gaan en vervolgens de bus nemen. Treinen in de voorsteden naar Ignalina verbinden Vilnius met het populaire merengebied van het Nationaal Park. Je kan het oude Trakai-kasteel bereiken door de voorstedelijke trein naar Trakai te nemen.

Treintickets

Interrail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Opmerking interrail
 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland uit te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.

 

 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar