REISGIDS Letland

Reizen in Letland

Over Letland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Letland vliegen

Je kan vanuit Nederland en België naar Letland vliegen. Afhankelijk van de dag en de luchthaven, is de vlucht al dan niet rechtstreeks.

De belangrijkste luchthaven is Riga Airport.

Vliegen in Letland

Letland is klein genoeg om zich te verplaatsen zonder dat er binnenlandse vluchten nodig zijn. Er is één binnenlandse route met airBaltic van Riga naar Liepaja.

Auto

Met de auto naar Letland

Het is mogelijk om met de eigen wagen naar Letland te reizen, je reist dan via Duitsland, Polen en Litouwen. Houd er echter rekening mee dat het geen goed idee is als je slechts voor een weekje naar Letland gaat want de reis duurt nog wel een hele poos. Vanuit Amsterdam is het al gauw 20 uur non-stop rijden tot in Riga. Ook passeer je verschillende routes waar je tol zal moeten betalen.

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Letland.
 • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
 • Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

 

 Verzekering

 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent.. Check zeker even of je verzekerd bent in alle landen die je bezoekt of doorrijdt. Moest er een land dat je doorkruist doorstreept zijn of niet vermeld zijn dan neem je best contact met je verzekeraar om te vragen of deze het dekkingsgebied kan uitbreiden.
 • Volgens de Europese wetgeving dient je verzekeraar dekking te geven in het hele grondgebied van de EER, maar kijk toch zeker alles eens na voor je vertrekt om niet voor verrassingen te komen staan.
 • Het kan ook altijd handig zijn om te zorgen voor een extra verzekering want je bent immers een heel eind van huis en wil niet voor onaangename verrassingen te komen staan bij autopech.

 

Met de auto in Letland

Auto huren in Letland

Dit is misschien wel de beste optie als je zelf je vrijheid wilt hebben in Letland. Je kan deze eenvoudig huren op de luchthaven. De meeste maatschappijen zijn actief in Letland.

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Verkeersregels in Letland

 • Het dragen van een veiligheidsgordel is zowel voor als achter verplicht.
 • Koplampen moeten altijd branden.
 • Tenzij anders aangegeven, zijn de snelheidslimieten 50 km/u in steden en 90 km/u op snelwegen.

 

Weginfrastructuur in Letland

Het wegennet van Letland is redelijk uitgebreid. De kwaliteit van de wegen varieert echter aanzienlijk van verharde wegen tot veldwegen die bezaaid zijn met kuilen.

De belangrijkste snelwegen zijn over het algemeen in goede staat.

Taxi

Taxi’s zijn er in overvloed en gemakkelijk genoeg om te laten stoppen in Riga en andere grote steden. Gebruik zoals overal ter wereld taxi’s met een vergunning en controleer of de meter werkt.

Bus

Met de bus naar Letland

De goedkoopste manier om naar Letland te reizen is waarschijnlijk met de bus. Dit is mogelijk vanuit diverse bestemmingen in Nederland en België naar diverse bestemmingen in Letland.

Stedelijk verkeer

Er is een goed netwerk van bus-, tram- en trolleybusroutes in Riga, terwijl bussen er een enkele tramlijn in Liepaja rijden.

Tickets kunnen aan boord worden gekocht bij de conducteur en dienen ter inzage te worden bewaard. E-tickets zijn ook te koop via de transportwebsite van Riga, het gemakkelijk is om je reis voor te bereiden.

Taksobussi (deel-taxi’s) rijden ook, maar zijn iets duurder dan gewone bussen. Reguliere taxi’s worden privé gerund en hebben meters en er wordt ’s nachts een toeslag gerekend. Er rijden enkele trams en trolleybussen de hele nacht door.

Trein

reizen in Letland

Met de trein naar Letland

Het is mogelijk om met de trein vanuit Nederland of België naar Letland te reizen. Het makkelijkste is als je via Berlijn in Duitsland, naar Warschau in Polen reist om vervolgens naar Vilnius in Litouwen te reizen. Vanuit Vilnius reis je verder naar Riga in Letland.

Met de trein reizen in Letland

Het Letse spoorwegnet verbindt Riga met alle andere grote steden in het land, waaronder Liepaja en Ventspils in het westen, Daugavpils in het zuidoosten, Gulbene en Rezekne in het oosten. De spoorwegterminal in Riga bevindt zich in Stacijas laukums.

Neem voor meer informatie over de treindiensten, inclusief dienstregelingen, routes en boekingen contact op met Pasažieru vilciens  of Latvijas dzelzceļš 

Treintickets

Interrail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Opmerking interrail
 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland uit te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.

 

Over water

Naar Letland per boot

Riga is een belangrijke Baltische haven met een zeeverbinding met Stockholm, Zweden. Andere havens in Letland verzorgen ook het waterverkeer vanuit Duitsland en Zweden.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar