REISGIDS Kroatië

Kroatië

Over Kroatië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Met het vliegtuig naar Kroatië

Je kan van Nederland en België naar verschillende luchthavens in Kroatië vliegen, afhankelijk van waar je moet zijn in het land.

Binnenlandse vluchten in Kroatië

Het is mogelijk om lokale vluchten te nemen naar de kleinere luchthavens.

Luchthavens

 • Dubrovnik Airport
 • Pula Airport
 • Split Airport
 • Zadar Airport
 • Zagreb Airport

 

Over de weg

Met de auto naar Kroatië

Ideaal voor zij die vrijheid willen hebben en het land willen gaan verkennen.

De weginfrastructuur in Kroatië

 • Er is een goed wegennet.  In sommige regio’s is de kwaliteit wel wat minder en de snelweg langs de kust kan het in het hoogseizoen voor druk verkeer en veel files zorgen.
 • Kroatië heeft een uitgebreid netwerk van snelwegen (aangeduid als E-wegen) en secundaire wegen. De verbindingen met de snelweg worden voortdurend verbeterd en de 11 snelwegen van Kroatië zijn aangeduid met de nummers A1 tot A11.
 • De A1 is de belangrijkste verkeersader tussen Zagreb en Split. De A2 loopt tussen Ljubljana (Slovenië) en Zagreb (Kroatië) en verbindt Zagreb rechtstreeks met het West-Europese wegennet.

 

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Kroatië. Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.

 

Verzekering

 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt. Check zeker even of je verzekerd bent in alle landen die je bezoekt of doorrijdt. Moest er een land dat je doorkruist doorstreept zijn of niet vermeld zijn dan neem je best contact met je verzekeraar om te vragen of deze het dekkingsgebied kan uitbreiden.
 • Volgens de Europese wetgeving dient je verzekeraar dekking te geven in het hele grondgebied van de EER, maar kijk toch zeker alles eens na voor je vertrekt om niet voor verrassingen te komen staan.

 

Verkeersregels in Kroatië

Het dragen van veiligheidsgordels is verplicht voor passagiers voorin en achterin. Het is verboden om tijdens het rijden een de mobiele telefoon te gebruiken. Koplampen moeten altijd branden. Rijden is aan de rechterkant.

Snelheidslimieten:

Voor te hard rijden worden hoge boetes opgelegd.

 • 130 km/u op snelwegen,
 • 110 km/u op secundaire snelwegen,
 • 50 km / km/u in de bebouwde kom en
 • 90 km/u buiten de bebouwde kom.

 

Auto huren in Kroatië

Internationale en lokale autoverhuurbedrijven hebben kantoren op luchthavens, steden, grotere steden en toonaangevende resorts in Kroatië.

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Met de bus

Er rijden regelmatig bussen tussen de meeste steden. Voor de bussen vanuit Zagreb kan je terecht bij Autobusni kolodvor Zagreb https://www.akz.hr/en

Met de fiets

Lokale toeristenbureaus in veel grote centra verhuren fietsen, en in enkele lokale toeristenbureaus kan je gratis fietskaarten vinden.

Trein

Met de trein naar Kroatië

Ben je een geduldig persoon of ligt Kroatië op je route in een rondreis dan zou je kunnen overwegen om met de trein naar Kroatië te lezen te reizen.

In Kroatië

De belangrijkste spoorlijnen zijn Zagreb-Split, Zagreb-Rijeka en Zagreb-Osijek. Er zijn geen treinen naar Dubrovnik. Het is over het algemeen sneller om met de bus te reizen.

Opmerking

De treinen tussen Zagreb en Split rijden behoorlijk traag in vergelijking met de bussen.

Spoorpassen

InterRail

Biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties. https://www.interrail.eu/nl

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.
 • Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Kroatië en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.
Opmerking
 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland ui te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.
reizen in Kroatië
In Kroatië kan je ook met de ferry reizen

Over water reizen

Havens

Kroatië heeft enkele havens zoals Rijeka, Zadar, Split en Dubrovik. Rechtstreeks met de boot naar Kroatië is echter geen optie.

Cruises

Dubrovnik is een populaire cruisebestemming en de stad wordt jaarlijks bezocht door honderden schepen en duizenden passagiers. Ook in Split stoppen steeds meer cruiseschepen.

Ferry’s

Veerdiensten voor passagiers en auto’s varen naar Italië. De belangrijkste routes zijn: Split-Ancona, Zadar-Ancona en Dubrovnik-Bari. Gedurende de zomer zijn er ook snellere draagvleugelbootdiensten op sommige routes.

Jadrolinja is de belangrijkste operator van auto- en passagiersveerboten en catamarans in Kroatië. Er zijn regelmatige verbindingen tussen de belangrijkste havens en de eilanden voor de kust. Een kustdienst loopt helemaal van Rijeka in het noorden tot Dubrovnik in het zuiden, via Split, Stari Grad en Korcula.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar