REISGIDS Kosovo

Reizen in Kosovo

Over Kosovo
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Kosovo vliegen

Er zijn geen rechtstreekse lijnvluchten vanuit Nederland nog vanuit België naar Pristina (de belangrijkste luchthaven van Kosovo). De meeste vluchten gaan via Zurich, Wenen of zelfs Istanboel richting Kosovo.

Het kan wel zijn dat er bepaalde periodes van het jaar rechtstreekse vluchten zijn tussen Brussel en Pristina.

Auto

Met de auto naar Kosovo

Wees alvast voorbereid op lange wachttijden aan de grens.

Ook is de route die je kiest belangrijk. Je kan Kosovo enkel via Servië verlaten als je via Servië het land in reist. De Servische autoriteiten erkennen immers de Kosovaarse grensstempels niet. Het is aangeraden om daar een steeds je elektronische identiteitskaart voor te leggen aan de grenzen.

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Kosovo. Zorg er wel voor dat je rijbewijs het “model van de Europese Gemeenschap” is.
 • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
 • Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

 

Verzekering

 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Check zeker even of je verzekerd bent in alle landen die je bezoekt of doorrijdt. Moest er een land dat je doorkruist doorstreept zijn of niet vermeld zijn dan neem je best contact met je verzekeraar om te vragen of deze het dekkingsgebied kan uitbreiden.
 • Volgens de Europese wetgeving dient je verzekeraar dekking te geven in het hele grondgebied van de EER, maar kijk toch zeker alles eens na voor je vertrekt om niet voor verrassingen te komen staan.
 • Het kan ook altijd handig zijn om te zorgen voor een extra verzekering want je bent immers een heel eind van huis en wil niet voor onaangename verrassingen te komen staan bij autopech.

 

OPGELET: zorg zeker dat je verzekering je ook dekt in Kosovo want het kan zijn dat Kosovo nog niet is opgenomen op je groene kaart, neem dan zeker contact met je verzekeringsmaatschappij.

Meer over reisdocumenten kan je lezen op de reisdocumentenpagina van Kosovo.

Met de auto in Kosovo

Auto huren

De gekende internationale ketens maar ook lokale verhuurbedrijven zijn actief op de luchthaven en in de grotere steden. Hou er rekening mee dat Servische verhuurbedrijven je niet naar Kosovo laten rijden met hun wagens.

Als je ervoor kiest om een auto te huren in Kosovo dan raden wij je aan dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Weginfrastructuur in Kosovo

 • De kwaliteit van de wegen is slecht, vooral op het platteland en bij slecht weer. Om deze reden is ’s nachts rijden op secundaire wegen op het platteland niet aan te raden. ‘s nachts rijden is ook gevaarlijk omdat als de koplampen niet door iedereen gebruikt worden.
 • Langs de snelwegen zijn tolpoorten. In het buitenland geregistreerde voertuigen betalen een hogere tol dan lokale voertuigen.

 

Verkeersregels in Kosovo

 • Snelheidslimieten zijn 110-130 km/u op snelwegen, 80-100 km/u op andere wegen en 50 km/u in de bebouwde kom.
 • Verkeersborden zijn mogelijk slecht leesbaar en nieuwe borden zijn in sommige delen van het land mogelijk in Cyrillisch schrift.
 • Veiligheidsgordels moeten te allen tijde worden gedragen.
 • Kinderen onder de 12 jaar mogen niet op de passagiersstoel voorin zitten.

 

Bus

er is een private uitgebaatbusnetwerk dat wijdvertakt is, behoorlijk goedkoop en vrij comfortabel. Er rijden overdag regelmatig bussen tussen de grootste steden en kleinere minibusjes naar de kleinere dorpen. In Pristina vind je ook openbare stadsbussen. Er is ook een groot aanbod aan internationale privaat uitgebate buslijnen.

Trein

Met de trein naar Kosovo

De enigste internationale verbinding is met Skopje in Macedonië.

Met de trein reizen in Kosovo

Trainkos beheert het beperkte spoorwegnet van Kosovo. Er is een dienst tussen Pristina en Peja, evenals een internationale verbinding met Skopje, Macedonië.

Taxi

De belangrijkste steden hebben taxi’s met meter. Het is mogelijk om een tarief af te spreken als de meters niet in gebruik zijn. Spreek in dat geval een tarief af voordat je vertrekt. Gebruik alleen officieel gemarkeerde taxi’s.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar