REISGIDS Hongarije

Reizen in Hongarije

Over Hongarije
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Boedapest
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Vliegen naar Hongarije

Vanuit verschillende luchthavens in Nederland en België kan je naar Hongarije vliegen.

Luchthavens

 • Boedapest Airport
 • Debrecen Airport

 

Over de weg

Met de eigen auto naar Hongarije

Afhankelijk van waar je juist woont rij je via Hongarije, Tsjechië en Slowakije naar Hongarije.  Woon je echter meer in het zuiden, dan is de route via Duitsland en Oostenrijk de meest voor de hand liggende keuze

Weginfrastructuur

Er zijn acht uitvalswegen in het land; allen behalve de M8 vertrekken vanuit het centrum van Boedapest. Vanuit Boedapest zijn de twee belangrijkste snelwegen de M1 naar Györ en Wenen en de M7 langs het Balatonmeer. De M3 verbindt Boedapest met Oost-Hongarije.

E-vignetten voor snelwegen (passen) zijn vereist voor bepaalde snelwegen in Hongarije, waaronder de M1, M3 en M7. Er worden ter plaatse boetes uitgedeeld voor degenen die zonder een boete reizen. Je moet deze van tevoren kopen.

Verkeersregels

 • Snelheidslimieten zijn 50 km/u in de bebouwde kom, 90 km km/u op hoofdwegen en 130 km/u op snelwegen.
 • Het dragen van veiligheidsgordels is verplicht.
 • Kinderen van 16 jaar en jonger moeten achterin zitten en kinderzitjes zijn verplicht.
 • Het is verplicht om de koplampen tijdens het rijden gedimd te houden.
 • Het gebruik van draagbare mobiele telefoons is verboden.
 • Er is een nultolerantiebeleid met betrekking tot rijden onder invloed.

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Hongarije.
 • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

 

Taxi’s

Taxi’s, die in alle grote steden en dorpen te vinden zijn, zijn betrouwbaar en redelijk geprijsd.

Fiets

Je kan fietsen huren bij sommige hotels in Boedapest en bij verschillende verhuurbedrijven.

Aangezien het platteland van Hongarije redelijk vlak is, is het redelijk gemakkelijk om met de fiets door het platteland te rijden. Het drukke verkeer in het stadscentrum van Boedapest kan van fietsen een uitdaging maken, maar er zijn speciale fietspaden door de stad, er lopen ook fietspaden langs de Donau.

Bus

Regelmatige busdiensten verbinden steden door het hele land. De meeste rijden via een van de drie grote busstations van Pest: Népliget, Stadion en Árpád. De nationale busmaatschappij is Volánbusz .

Trein

Met de trein naar Hongarije

voor Nederlanders en Belgen zijn de verbindingen tussen via München of Wenen de makkelijkste opties.

Met de trein in Hongarije

Diensten worden beheerd door MÁV . ​ Alle grote steden zijn verbonden door efficiënte diensten en de meest populaire toeristische treinroutes zijn Boedapest-Kecskemét-Szeged en Boedapest-Siófok-Balatonmeer. Er is een toeslag voor expres-, EuroCity (EC) en InterCity (IC) -treinen, waarbij reserveren verplicht is bij de laatste.

Spoorpassen

InterRail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Stedelijk vervoer

Bijna alle dorpen en steden in Hongarije hebben een goed ingeburgerd en efficiënt openbaar vervoersysteem dat bestaat uit bussen en af en toe trolleybussen. Boedapest, Debrecen, Szeged en Miskolc hebben ook trams.

reizen in Hongarije
Tram in Boedapest

Boedapest

Budapest Travel Limited (BKV)  exploiteert bussen, trolleybussen, trams en metro’s in de hoofdstad. Tickets moeten van tevoren worden gekocht en gevalideerd voor het reizen. De stad heeft ook een nachtbusdienst en een voorstedelijke spoorlijn (HEV). Dagpassen en abonnementen zijn verkrijgbaar.

Debrecen

The Public Transport Company of Debrecen (DKV) exploiteert bussen, trams en trolleybussen in de tweede grootste stad van Hongarije.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar