REISGIDS Griekenland

Reizen in Griekenland

Over Griekenland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Athene
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Griekenland

Dit is waarschijnlijk de eenvoudigste en snelste manier want het is slechts 3 uur vanuit Nederland of België.

Vanuit verschillende luchthavens in Nederland en België zijn er dagelijks vluchten naar verschillende luchthavens in Griekenland. Als je naar één van de eilanden moet kan het zijn dat je een tussenstop maken in één van de grootste luchthavens zoals Arthene.

In Griekenland

Er zijn verschillende maatschappijen die binnenlandse vluchten aanbieden vanuit Athene naar de eilanden maar ook tussen de eilanden onderling. Op voorhand reserveren is aangeraden tijdens de zomermaanden.

Luchthavens

 • Athens Airport
 • Chania Airport
 • Corfu Airport
 • Heraklion Airport
 • Kos Airport
 • Mykonos Airport
 • Rhodos Airport
 • Santorini Airport
 • Thessaloniki Airport
 • Zakynthos Airport

 

Over de weg

Met de auto naar Griekenland

Je kan naar Griekenland via één van de vele grensovergangen die worden gedeeld tussen Griekenland en Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Turkije. Hou er echter rekening mee dat het een enorm lange trip zal zijn.

Weginfrastructuur

Het snelwegennet van Griekenland is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Sommige delen van snelwegen en sommige bruggen hebben tolpoorten; velen van hen accepteren contant geld. Op het platteland, en vooral op de eilanden, zijn veel wegen smal en bochtig.

Veel steile bergwegen hebben haarspeldbochten en steile kliffen zonder vangrails. Om enkele van de meer afgelegen stranden te bereiken, moet je mogelijk over onverharde paden rijden.

De belangrijkste snelwegen van Griekenland zijn onder andere E75 (Athene-Thessaloniki), E94 (Athene-Korinthe), E55 (Patras-Pyrgos-Olympia), E90 (Thessaloniki-Kavala-Alexandroupoli). Secundaire wegen staan of nationale wegen zijn genummerd van 1 tot 99.

Verkeersregels

 • De minimumleeftijd om te rijden is 18. Kinderen onder de 10 moeten op de achterbank zitten. Veiligheidsgordels moeten worden gedragen. Er zijn hoge boetes voor het overtreden van verkeersregels. De maximumsnelheid is 110-120 km/u op snelwegen, 90 km/u op gewone wegen en 50 km/u in de bebouwde kom.
 • Verplicht in de wagen, zijn een gevarendriehoek, evenals een brandblusser en een EHBO-kit.
 • Het is verboden om de claxon in de bebouwde kom te gebruiken, behalve in gevallen waarin er direct gevaar is.

 

Boorddocumenten

Een nationaal rijbewijs is voldoende voor EU-onderdanen. Je moet de registratiedocumenten van je auto altijd bij hebben.

Auto huren

De meeste internationale autoverhuurbedrijven zijn actief in heel Griekenland, met kantoren op luchthavens, veerhavens en in alle grote steden. De wettelijke leeftijd voor het huren van een auto is 21 jaar.

Taxi

In Athene zijn taxi’s veilig, talrijk en goedkoop. Het is gebruikelijk om de rit te delen met andere passagiers die in dezelfde richting gaan. Hetzelfde geldt voor andere grote steden.

Op de meer commerciële eilanden, zoals Santorini, kunnen taxi’s duur zijn en in het hoogseizoen ook moeilijk te vinden. Op de minder toeristische eilanden zijn taxi’s goedkoper, maar vaak schaars.

Fiets

Het Griekse platteland biedt een fantastisch terrein voor mountainbikers. Verschillende bedrijven verhuren fietsen en organiseren begeleide en zelfgeleide tochten van een halve dag tot een week.

De meest populaire regio’s om te fietsen zijn het eiland Kreta en de Peloponnesos, die fietspaden, landelijke weggetjes en een prachtig berglandschap bieden.

Bus

Steden in Griekenland zijn goed verbonden door een uitgebreid netwerk van langeafstandsbussen, die vaak efficiënter zijn dan treinen. De belangrijkste routes zijn Athene-Thessaloniki en Athene-Patras. De betrokken particuliere bedrijven opereren onder de paraplu van KTEL.

Stadsverkeer

Het stadscentrum van Athene is goed bereikbaar met regelmatige bussen en trolleybussen, en het betrouwbare metrosysteem heeft drie lijnen (lijn 1 is groen, lijn 2 is rood en lijn 3 is blauw). Lijn 3 bedient het stadscentrum en de internationale luchthaven van Athene. Je kan kaartjes kopen bij Transport for Athens bij verschillende stands en kiosken in de stad en bij metrostations.

Het tramsysteem in Athene snijdt door de stad vanaf het Syntagma-plein tot aan de kust en loopt een aangename route van het Peace and Friendship Stadium (in Neo Faliro) helemaal naar het meest zuidelijke punt van Glyfada. Trams makken connectie met de metro bij Syntagma, Neos Kosmos en Neo Faliro.

De gele taxi’s in Athene zijn extreem goedkoop naar Europese maatstaven. Als je een taxi op straat laat stoppen, is het niet ongebruikelijk dat je de rit te deelt met andere passagiers die in dezelfde richting gaan. Chauffeurs zijn verplicht om een meter te gebruiken. De prijzen zijn hoger tussn middernacht en 5 uur.

Het stadscentrum van Thessaloniki: is goed bereikbaar met regelmatige bussen. Tickets kunnen worden gekocht bij periptera (kiosken). Taxi’s in Thessaloniki zijn donkerblauw en wit. Net als in Athene zijn ze goedkoop en talrijk aanwezig.

Trein

Athene heeft één centraal station, Larissa genaamd. Treininformatie en kaartjes zijn verkrijgbaar bij de Hellenic Railways Organisation (OSE). De hoofdspoorlijn verbindt Athene en Thessaloniki met sneltreinen met een reistijd van ongeveer 4 uur.

Spoorpassen

InterRail

Biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties. https://www.interrail.eu/nl

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Griekenland moet je een zitplaats reserveren.  Reserveringskosten worden soms  in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

reizen in Griekenland
Een ferry is perfect om van eiland naar eiland te reizen.

Over water

Er zijn ongeveer 50 havens in Griekenland. Veerboten vanuit Italië stoppen in Patras (Pátra), Igoumenítsa en Corfu (Kérkyra). Veerboten vanuit Turkije gaan naar Rhodos, Chios, Kos en Samos. Veerboten vanuit Egypte, Cyprus en Israël gaan naar Piraeus en Rhodos. Piraeus (bij Athene) ) heeft ook tientallen dagelijkse veerboten en catamarans vertrekken naar verschillende Griekse eilanden.

Het is zowel goedkoop als gemakkelijk om rond de eilanden te reizen. Er zijn veerdiensten op veel routes, met de meest frequente tijdens de zomermaanden. De belangrijkste havens zijn Piraeus en Rafina, hoewel er lijndiensten zijn naar de eilanden vanuit de kleinere havens Alexandroupolis, Igoumenitsa, Kavala, Kyllini, Patras, Thessaloniki en Volos.

Je kan tickets kopen bij de rederijen aan de kades of online. In de grote havens hebben de grotere bedrijven kantoren in het stadscentrum. Er zijn twee soorten tickets (First Class en Economy Class) die een verschillende mate van comfort bieden. Hutten kunnen worden geboekt voor de langere reizen of voor degenen die de zon willen vermijden. De meeste schepen hebben restaurantfaciliteiten. In het hoogseizoen is het verstandig om van tevoren kaartjes te kopen, aangezien reizen tussen de eilanden erg populair is.

Veerdiensten

Grote veerbootmaatschappijen die de internationale routes dekken, zijn Superfast Ferries , Minoan  en  and ANEK Lines

Piraeus

Piraeus heeft regelmatige verbindingen naar de meeste eilandengroepen zoals Argo-Saronic, Cycladen, Dodekanesos en de noordoostelijke Egeïsche Zee, plus Kreta en verschillende havens op het vasteland. Controleer de vaartijden van individuele lijnen bij de Griekse nationale toeristenorganisatie of in Piraeus.

Rafina

Er zijn veerboten naar het nabijgelegen Evia vanuit Rafina en naar enkele eilanden in de Cycladen, de Dodekanesos en de noordoostelijke Egeïsche Zee.

Andere routes

Verschillende andere routes tussen de havens op het vasteland en de eilanden zijn ook beschikbaar.

Cruises

Griekse havens (met name Piraeus, Corfu, Santorini, Mykonos, Rhodos en Heraklion) worden door een aantal cruisemaatschappijen aangedaan. In Piraeus, in de buurt van Athene, beginnen en eindigen veel cruises die over de oostelijke Middellandse Zee varen.

Jachten

Talloze soorten jachten en zeilschepen kunnen met of zonder bemanning worden gecharterd of gehuurd.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar