REISGIDS Frankrijk

Reizen in Frankrijk

Over Frankrijk
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Nice
Parijs
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Vliegen naar Frankrijk

Afhankelijk van waar en hoe lang je in Frankrijk moet zijn, kan het zijn dat je overweegt om het vliegtuig te nemen. De nationale luchtvaartmaatschappij is Air France en zoals overal ter wereld zijn de vluchten in het laagseizoen (lente en herfst) goedkoper dan tijdens het hoogseizoen in de zomer maar ook het skiseizoen.

Vluchten in Frankrijk

Het is niet ongebruikelijk dat men binnen Frankrijk met het vliegtuig reist, desondanks is het niet zo populair als de hogesnelheidstrein.

Luchthavens

Frankrijk is een belangrijke bestemming voor toeristen en zakenreizigers in Europa. Er zijn een aantal grote vliegvelden in Frankrijk waarvan Charles de Gaulle Airport met afstand de grootste is. Dit vliegveld ten noordoosten van Parijs is de tweede drukste luchthaven van Europa en wereldwijd gezien ook één van de drukste.

De grootste luchthavens zijn:

 • Parijs Charles de Gaulle Airport
 • Parijs Orly Airport
 • Nice Côte d’Azur Airport
 • Lyon–Saint-Exupéry Airport
 • Marseille Provence Airport
 • Toulouse Blagnac Airport
 • Basel-Mulhouse-Freiburg Airport
 • Bordeaux – Mérignac Airport
 • Nantes Atlantique Airport
 • Beauvais-Tillé Airport

 

Trein

Naar Frankrijk

Met de Thalys kan je eenvoudig vanuit verschillende treinstations in Nederland en België eenvoudig naar Frankrijk reizen met de hogesnelheidstrein.

In Frankrijk

In Frankrijk is een uitgebreid aanbod aan treinen tussen de grote steden.

Spoorpassen

InterRail: biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties. https://www.interrail.eu/nl

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Italië en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

RailNote

Het is belangrijk om in Frankrijk gekochte tickets te valideren met behulp van de oranje automatische datumstempelmachine op de perroningang.

Over de weg

Met je eigen wagen

Het is eenvoudig om met de wagen of motor naar Frankrijk te rijden over verschillende snelwegen in elke richting die je maar wil.

Wegen kwaliteit

Snelwegen en hoofdwegen zijn over het algemeen in uitstekende staat. Het merendeel van de kleinere wegen is goed onderhouden, maar sommige meer afgelegen routes kunnen in slechte staat verkeren.

Wegenclassificatie

A wegen verwijzen naar Autoroutes (snelwegen of autosnelwegen). Borden die een autoroute aangeven (of het nu op de snelweg is of ernaar wijst) zijn witte letters op een blauwe achtergrond. Opgelet: hou er rekening mee dat veel van deze wegen tolwegen zijn.

N-wegen zijn nationale wegen. Velen van hen zijn opgenomen in D-wegen.

D-wegen worden beheerd door de lokale provincie. Ze kunnen van alles zijn, van voormalige N-wegen, drukke lokale routes tot rustige landwegen.

reizen in frankrijk
Hou rekening dat er veel tolwegen zijn in Frankrijk

Verkeersregels

De minimumleeftijd om auto te rijden in Frankrijk is 18 jaar en 16 jaar voor een motorfiets onder de 125cc. Snelheidslimieten zijn 50 km/u in de bebouwde kom, 80 km/u  buiten de bebouwde kom, 110 km/u op vierbaanswegen gescheiden door een middenberm, en 130 km/u  op snelwegen.

Chauffeurs zijn verplicht om een blaastestkit in het voertuig te hebben.

Voertuigdocumenten

Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende. Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of plaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst. Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

Autoverhuur

Een auto huren is mogelijk bij verschillende internationale maar ook binnenlandse bedrijven. Voor de meeste verhuurbedrijven moet je ouder zijn dan 21 jaar en zelfs je rijbewijs al minimum een jaar hebben. Het zou kunnen zijn dat je ook een toeslag moeten betalen als je jonger bent dan 25 jaar.

Taxi

Taxi’s zijn overal verkrijgbaar in alle dorpen en steden. Treinstations zijn de beste plaatsen om een taxistandplaats te vinden.

Fiets

De lokale bevolking heeft een passie voor fietsen en een groot deel van het land leent zich uitstekend voor verkenning op de fiets. Er is een groot aantal stads- en landelijke fietspaden, evenals een uitgebreid netwerk van secundaire wegen met weinig verkeer. De meest steden en dorpen hebben mintens één fietsenwinkel. Sommige steden, zoals Marseille en Parijs, hebben een uitgebreid fietsdeelsysteem fiets. Wees wel voorzichtig met gemengd verkeer, de Fransen staan niet echt gekend als voorzichtige chauffeurs.

Bussen

het is misschien niet zo comfortabel reizen als met de trein maar met de Flixbus kan je ook op verschillende bestemmingen in Frankrijk geraken.

Openbaar vervoer

Stedelijk openbaar vervoer is uitstekend. Er zijn uitgebreide openbaarvervoersystemen in alle grotere steden. Parijs: RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens) controleert de metro (metro), trein (RER) en busdiensten in en rond Parijs. Het openbaar vervoernetwerk wordt opgesplitst in verschillende tariefzones en een enkel ticket maakt reizen op elk van de systemen binnen die zone mogelijk (hoewel overstappen alleen is toegestaan ​​op de metro en de RER, en niet op bussen). Het netwerk van de metro van 16 lijnen maakt het een goede manier om het centrum van Parijs te verkennen. De RER (snelle voorstedelijke diensten) exploiteert vijf hoofdlijnen die de meeste gebieden van de hoofdstad met elkaar verbinden. Er is ook een uitgebreid netwerk van conventionele voorstedelijke diensten die worden beheerd door de Franse Spoorwegen (SNCF).

Andere steden: Er zijn trams, trolleybussen en metro in Marseille; trolleybussen, bussen, trams, twee kabelbanen en metro in Lyon; en een tram, bussysteem en geautomatiseerde treinen zonder bestuurder in Lille. Er zijn ook uitstekende trams en busdiensten in St Étienne, Nantes, Grenoble, Limoges en Nancy.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar