REISGIDS Finland

Reizen in Finland

Over Finland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Helsinki
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Met het vliegtuig

Naar Finland vliegen

Je kan vanuit Nederland of België al dan niet rechtstreeks naar verschillende luchthavens in Finland vliegen.

Vliegen in Finland

Als je het land wil rondreizen en niet te veel tijd zal verliezen dan zijn binnenlandse vluchten misschien wel de beste oplossing. Neem zeker een kijkje voor äkkilähdot (last minute vluchten).

Luchthavens in Finland

Er zijn maar liefst 21 luchthavens in Finland.

Belangrijkste luchthavens in Finland

 • Helsinki Airport
 • Oulu Airport
 • Rovaniemi Airport
 • Tampere Airport
 • Turku Airport
 • Vaasa Airport

 

Over de weg

Met de eigen auto naar Finland

Voor de liefhebbers van lange autoritten is dit zeker een mogelijkheid  (ca 30 uur als je ik één ruk kan rijden). Omdat je diverse landen passeert en er verschillende routes zijn, kan het zijn dat je ook ergens tol zal moeten betalen.

Hou er wel rekening mee dat je een ferry zal moeten nemen vanuit Stockholm (Finland) of Talinn (Estland), tenzij je echt helemaal via Rusland wil rijden.

Met de auto in Finland

Het is een veel beter idee om een auto te huren dan met je eigen wagen naar Finland te rijden. Dit kan eenvoudig in de steden en aan de luchthavens.

Verkeersregels

Snelheidslimieten zijn 50 km/u in de bebouwde kom, 80 km/u op niet-stedelijke wegen en 80-120 km/u op snelwegen. Alle passagiers moeten veiligheidsgordels dragen en de koplampen moeten te allen tijde branden.

Verkeer dat van rechts komt heeft altijd voorrang, zelfs wanneer deze vanaf een secundaire weg op een hoofdweg komt. Auto’s die caravans trekken, mogen niet harder rijden dan 80 km/u. Van 1 december tot 31 maart zijn winterbanden wettelijk verplicht.

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Finland.
 • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
 • Met de eigen auto: Als je met de eigen auto naar Finland rijdt is het sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt. Een extra verzekering is zeker geen slecht idee omdat je echt wel ver van huis bent.

 

Taxi’s

Beschikbaar in elke stad, vanaf luchthavens en grote hotels. Taxi’s hebben een geel ‘taksi’-bordje dat brandt als de taxi leeg is. Ze kunnen worden geboekt bij taxistandplaatsen of vanaf de straat worden aangeroepen.

In Helsinki kunt u Taksi Helsinki bellen op +358 100 0700. De tarieven zijn ’s nachts en in het weekend duurder; fooien zijn niet gebruikelijk. Taxi’s van Yellow Line (tel: +358 600555 555) rijden van en naar de luchthaven van Helsinki.

Fietsen

Wegens de lange winters, is de fiets misschien niet het geschikte vervoersmiddel om Finland rond te reizen. Het is wel mogelijk om in de meeste steden een fiets huren bij de toeristische dienst of zelfs campings.

Met de trein

Met de trein naar Finland

Het is niet evident om rechtstreeks vanuit Nederland of België met de trein naar Finland te reizen tenzij je een omweg wil maken Rusland.

Wil je toch absoluut naar Finland met de trein dan reis je best via Zweden en neem je in Stockholm een ferry naar Finland.

reizen in Finland
Treininfrastructuur is goed in Finland

Met de trein in Finland

Finse treinen zijn ruim, comfortabel, schoon en stil, dankzij speciale cabines waar mensen mobiel kunnen bellen. Valtion Rautatiet – VR exploiteert een uitgebreide spoordienst in Finland. De hoofdlijnen zijn Helsinki-Turku, Helsinki-Tampere-Jyväskylä, Jyväskylä-Kuopio en Helsinki-Seinäjoki-Oulu-Rovaniemi.

De prijzen variëren naargelang de standaard van de trein; regionale treinen zijn het goedkoopst en snelle Pendolino-treinen zijn het duurst. Slaapplaatsen zijn beschikbaar in nachttreinen en het reserveren van zitplaatsen is verplicht op IC- en Pendolino-diensten.

Kinderen onder de vier jaar reizen gratis en tickets voor kinderen van 4 tot 16 jaar krijgen tot 40% korting. Er zijn speciale kortingen beschikbaar voor groepen, studenten en senioren.

Treintickets

Interrail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Opmerking interrail
 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland uit te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.

Stedelijk vervoer

Grotere steden hebben efficiënte en geïntegreerde busdiensten, en Helsinki heeft ook een metro- en tramdienst, voorstedelijke spoorlijnen en veerdiensten. Lokaal vervoer in Helsinki (inclusief de veerboten) wordt gedekt door een enkel ticketsysteem met een zonaal vast tarief en gratis transfers tussen diensten. Tickets voor meerdere reizen worden vooraf verkocht, evenals verschillende passen.

Je kan kaartjes kopen bij de chauffeur, de kaartautomaat of via sms via de mobiele telefoon (alleen Finse dienstverleners). Tramlijn 3T in Helsinki rijdt langs de meeste van de belangrijkste toeristische attracties, er is een gratis Engelstalige brochure beschikbaar over de haltes langs de route.

Helsinkikaart

Deze handige kortingskaart is beschikbaar voor 24, 48 of 72 uur. Na aankoop kan je hiermee onbeperkt gratis reizen met het openbaar vervoer (inclusief de Suomenlinna-veerboot) en krijg je gratis toegang tot tal van musea en andere bezienswaardigheden in de stad. Verschillende andere grote steden bieden vergelijkbare transportkaarten aan.

Over water

reizen in Finland
Waterbus veel gebruikt voor reizen in Finland

Naar Finland

Als je niet naar Finland vliegt is de kans zeer groot dat je over water naar Finland zal reizen vanuit Zweden of Estland.

Vanuit de havens van Helsinki, Turku, Mariehamn (Åland) en Vaasa zijn er dagelijks ferry’s naar Stockholm en andere Zweedse havens, maar ook naar Tallin in Estland.

Hou er rekening mee dat veel lokale bewoners de internationale veerboten gebruiken voor ‘drankfeesten’ ’s nachts, aangezien belastingvrije alcohol aan boord wordt verkocht; daarom kunnen ze in het weekend luidruchtig en druk zijn.

Cruises

Verschillende grote internationale cruisemaatschappijen doen Finse havens aan.

In Finland

Veel van de binnenwateren van Finland worden bediend door waterbussen en veerboten. Populaire routes zijn onder meer de Silver Line, die opereert tussen Hämeenlinna en Tampere en tussen Tampere en het eiland Viikinsaari, en de Poet’s Way vaart tussen Tampere en Virrat.

Lake Päijänne Cruises heeft diensten op de Päijänne waterweg, tussen Jyväskylä en Heinola, Lahti en Suolahti. Roll cruises  biedt cruises rond Kuopio aan.

Er zijn ook regelmatige autoveerdiensten rond het Pielinen-meer. Alle veerboten hebben restaurants of kantines en accommodatie voor meerdaagse tochten wordt verzorgd in kleine privécabines.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar