REISGIDS Estland

Reizen in Estland

Over Estland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Tallinn
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Estland vliegen

Verschillende maatschappijen vliegen naar Tallinn.

Vliegen in Estland

Binnenlandse vluchten binnen Estland zijn niet gebruikelijk. Er zijn echter vluchten tussen Tallinn en Kärdla op het eiland Hiiumaa.

Auto

Autorijden is een uitstekende manier om Estland te zien, aangezien het land relatief klein is en een goed wegennet heeft.

Met de auto naar Estland

het is mogelijk om met de eigen auto naar Estland te reizen. Je reist dan via Duitsland, Polen, Litouwen en Letland. Houd er echter rekening mee dat het geen goed idee is als je slechts voor een weekje naar Estland gaat want de reis duurt nog wel een hele poos. Vanuit Amsterdam is het al gauw 22 uur non-stop rijden tot in Tallinn. Ook passeer je verschillende routes waar je tol zal moeten betalen.

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Estland.
 • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
 • Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

 

 Verzekering

 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent.. Check zeker even of je verzekerd bent in alle landen die je bezoekt of doorrijdt. Moest er een land dat je doorkruist doorstreept zijn of niet vermeld zijn dan neem je best contact met je verzekeraar om te vragen of deze het dekkingsgebied kan uitbreiden.
 • Volgens de Europese wetgeving dient je verzekeraar dekking te geven in het hele grondgebied van de EER, maar kijk toch zeker alles eens na voor je vertrekt om niet voor verrassingen te komen staan.
 • Het kan ook altijd handig zijn om te zorgen voor een extra verzekering want je bent immers een heel eind van huis en wil niet voor onaangename verrassingen te komen staan bij autopech.

 

Met de auto in Estland

Auto huren

Dit is misschien wel de beste optie als je zelf je vrijheid wilt hebben in Estland. Je kan deze eenvoudig huren op de luchthaven. De meeste maatschappijen zijn actief in Estland.

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Verkeersregels in Estland

 • De minimumleeftijd voor autorijden is 18 jaar en EU-rijbewijzen zijn geldig voor buitenlandse chauffeurs.
 • Snelheidslimieten zijn goed aangegeven, variërend van 30-50 km/u in steden tot 90-110 km/u op de belangrijkste intercitywegen.
 • Het dragen van een veiligheidsgordel is verplicht.
 • Er is een nultolerantiebeleid ten aanzien van rijden onder invloed, dus het alcoholpromillage moet 0% zijn.
 • Dimlichten moeten 24 uur per dag branden.
 • Het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden is verboden, maar het gebruik van een handsfree apparaat is prima.
 • Van 1 december tot 1 maart moeten chauffeurs winterbanden gebruiken, hoewel dit enigszins kan variëren afhankelijk van het weer, dus controleer de omstandigheden vooraf.

 

Weginfrastructuur in Estland

De wegen zijn over het algemeen van goede kwaliteit en de routes zijn meestal voldoende bewegwijzerd.

Wegen vallen in drie categorieën: hoofdweg (intercity-snelwegen), basiswegen en kleinere secundaire wegen (meestal bedekt met grind of zand).

Taxi

Privétaxi’s moeten de naam van het bedrijf en hun nummer op het dak vermelden. De tarieven moeten van tevoren worden afgesproken en de meeste taxi’s hebben prijzen voor verschillende ritten aangegeven. Uber, Taxify, Taxigo, Taxofon en Yandex.taxi zijn populaire apps om een taxi te bestellen of een rit te delen.

Fiets

Fietsen is een geweldige manier om Estland te zien. Het terrein is vlak en er is weinig verkeer om mee rekening te houden, plus gemarkeerde fietspaden door het hele land maken fietstochten een perfect haalbare optie.

Bus

Estland heeft een uitgebreid busnetwerk met regionale touringcars tussen alle grote steden. Tallinn naar Tartu en Tartu naar Narva zijn populaire routes en dienen van tevoren gereserveerd te worden, vooral in de zomer. Check lokale routeplanner Peatus voor de laatste reistijden.

Stadsverkeer

De meeste grote steden zijn compact genoeg om te voet te verkennen, maar ze hebben ook een openbaar vervoerssysteem met bus, trolleybus en tram. Je kan de chauffeur voor enkele ritten rechtstreeks betalen (ze verkopen geen retouren), maar als je van plan bent veel met het openbaar vervoer te reizen, is het goedkoper om vooraf een kaartje te kopen bij stalletjes in de belangrijkste winkelgebieden. Als alternatief kan je een taxi boeken met een smartphone-app.

reizen in Estland

Trein

Met de trein naar Estland

Het is mogelijk om met de trein vanuit Nederland of België naar Estland te reizen. Het makkelijkste is als je via Berlijn in Duitsland, naar Warschau in Polen reist om vervolgens naar Vilnius in Litouwen te reizen. Vanuit Vilnius reis je verder naar Riga in Letland en zet je de trip verder naar Tallinn in Estland.

Met de trein in Estland

Binnenlandse treinen van ELRON verbinden Tallinn met vele bestemmingen in Estland, waaronder Pärnu, Viljandi, Valga, Narva, Tapa en Tartu.

Treintickets

Interrail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Opmerking interrail
 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland uit te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.

 

Over water

In Estland

 • Praamid biedt veerdiensten die het vasteland verbinden met de eilanden Saaremaa en Muhumaa.
 • Veeteed verzorgt veerdiensten naar verschillende eilanden, waaronder Hiiumaa, Kihnu, Manilaid, Ruhnu en Vormsi.
 • Er varen ook plezierboten op het Peipsimeer en langs de rivier de Emajõgi.
reizen in Estland
Reizen in Estland dan ook per boot

Naar Estland per boot

De haven van Tallinn bedient zowel vracht- als passagiersverkeer. Als actieve ferry- en cruisehub passeren jaarlijks meer dan 10 miljoen passagiers de passagiersterminals. Regelmatige veerbootroutes zijn onder meer Helsinki, Stockholm en Sint-Petersburg.

Er vaart om de paar uur een veerboot tussen Helsinki en Tallinn (vaker tussen mei en september). Er is ook een dagelijkse veerdienst tussen de havens van Stockholm en Tallinn, die 17 uur duurt. Passagiers moeten een paspoort of een ander identiteitsbewijs meenemen.

Cruises

Estland is een populaire stop in de zomer voor cruiseschepen die door de Baltische staten, Rusland en Scandinavië reizen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar