REISGIDS Engeland

reizen in Engeland

Over Engeland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Londen
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Engeland vliegen

Je kan vanuit verschillende luchthavens in Nederland en België naar verschillende bestemmingen in Engeland vliegen. Tal van maatschappijen, ook lage-kostenmaatschappijen, hebben dagelijkse vluchten naar Engeland.

Binnenlandse vluchten in Engeland

Er zijn binnenlandse vluchten vanuit Londen naar de belangrijkste steden in Engeland en terug uiteraard.

Belangrijkste luchthavens in Engeland

 • Heathrow Airport London
 • Gatwick Airport London
 • Manchester Airport
 • Stansted Airport London
 • Luton – London Airport
 • Birmingham Airport
 • Bristol Airport
 • Newcastle Airport
 • Liverpool Airport
 • London Southend Airport
 • Southampton Airport
 • Doncaster Sheffield Airport

reizen in Engeland

Trein

Met de trein naar Engeland

Er zijn verbindingen naar Londen, Ebbsfleet (Kent) en Ashford (Kent) vanuit grote steden in heel Europa via de Kanaaltunnel met de Eurostar.

Vanuit Engeland zijn er treindiensten naar Fishguard (Wales), Holyhead (Wales) en Liverpool (Engeland), van waaruit reizigers veerboten kunnen nemen die vertrekken naar de Republiek Ierland en Noord-Ierland.

Met de trein in Engeland

Reizen met de trein in Engeland en bij uitbreiding het volledig Verenigd Koninkrijk is een populaire manier om het land te zien, maar het systeem kan verwarrend zijn en het is duur. Verschillende particuliere exploitanten zijn verantwoordelijk voor verschillende routes (meestal gecategoriseerd per regio), waardoor een vlotte reis door het land lastig wordt voor zowel staatsburgers als reizigers.

De officiële informatiebron voor treinreizen in Engeland en het Verenigd Koninkrijk is National Rail waar tariefinformatie en dienstregelingen gemakkelijk te vinden zijn.

Treintickets

Tickets kunnen online worden gekocht, rechtstreeks op de website van National Rail of op het station, maar het kopen van tickets op dagen van de treinreis is bijna altijd duurder. Over het algemeen geldt dat hoe verder van tevoren je kaartjes koopt, hoe goedkoper het tarief, er zijn voordelige tarieven voor jongeren onder de 25 jaar, senioren en voor groepsreizen.

Interrail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Opmerking interrail

 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland uit te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.
reizen in Engeland
Met de trein reizen in Engeland kan duur zijn.

Auto

Met de auto naar Engeland

Engeland is bereikbaar vanaf het vasteland van Europa over de weg via de Eurotunnel die Calais in Frankrijk verbindt met Folkestone aan de zuidkust. De hoofdexploitant, National Express, biedt landelijke informatie. Het is ook gemakkelijk om tegen betaling met je eigen auto de tunnel te nemen. Hou er rekening mee dat de passage door de Eurotunnel niet betekent dat je door de eigenlijke tunnel moet rijden. In plaats daarvan wordt de auto vervoerd in een trein die vervolgens de oversteek maakt. De reistijd is ongeveer een half uur.

Je kan er ook voor kiezen om met de ferry naar Engeland te reizen.

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Engeland.
 • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent.
 • Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

 

Met de auto in Engeland

Met de auto door Engeland rijden is een van de beste manieren om je te verplaatsen en het land te zien als je buiten de grote steden wil reizen. Het wegennet is uitgebreid, waarbij zelfs de kleinste dorpen bereikbaar zijn via kleine snelwegen, terwijl snelwegen en hoofdwegen grotere steden met elkaar verbinden. De snelwegen M1 en M6 verbinden Londen met het noorden, terwijl de snelweg M4 Londen met het westen verbindt met Wales. De M25 is een ringweg rond de rand van Londen.

Infrastructuur

De kwaliteit van de wegen in Engeland is goed, met steden duidelijk bewegwijzerd en voldoende verlicht in het donker. Grote steden kunnen te maken krijgen met file’s tijdens de spitsuren.

Wegen worden ingedeeld in autosnelwegen, A-wegen (die enkele of tweebaanswegen kunnen zijn), B-wegen en lokale wegen. Op snelwegen wordt over het algemeen geen tol geheven, hoewel er op de snelweg M6 wel tol wordt geheven. Op sommige bruggen en in enkele tunnels wordt er ook tol geheven.

In het centrum van Londen is er een wegentaks (Congestion Charge) van £11,50 per auto per dag. Deze dient betaald te worden indien men zich met de wagen in het centrum van Londen verplaatst van maandag tot vrijdag tussen 7.00 en 18.00  (behalve op Britse officiele feestdagen) .

Verkeersregels

 • Zoals je waarschijnlijk al weet rijden ze in Engeland aan de linkerkant.
 • De maximumsnelheid voor auto’s is 112 km/u (70 mph) op snel- en vierbaanswegen, 96 km/u (60 mph) voor enkele rijbanen en 48 km/u (30 mph) op wegen met beperkte toegang in de bebouwde kom.
 • Veiligheidsgordels zijn verplicht.
 • Het is verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon of een vergelijkbaar apparaat te gebruiken.
 • De alcohollimiet in het bloed is 0,08%.

Auto huren

Je kan eenvoudig auto’s huren in de meeste steden en luchthavens.

Taxi’s

Taxi’s in Engeland zijn er in twee vormen:

 • privé-huurauto’s die bekend staan als minicabs. Minicabs verschillen in vorm en grootte, maar moeten vooraf worden besteld en kunnen niet op straat worden aangehouden. De tarieven zijn ter beoordeling van het taxibedrijf, maar er wordt meestal vooraf over een prijs onderhandeld.
 • Hackney’s (ook wel zwarte taxi’s genoemd). Zwarte taxi’s zijn de enige taxi’s waarvan de tarieven vastliggen en op straat, of op de aangewezen plaatsen, reizigers mogen oppikken. De ritten worden gemeten met een taxi meter, de tarieven worden vastgesteld door de lokale overheid. Als het taxilicht brandt, betekent dit dat de taxi beschikbaar is en kan worden aangehouden. Uber is ook actief in de meeste grote steden.

Fiets

Fietsen is altijd een populair tijdverdrijf geweest in Engeland, maar steeds meer mensen gebruiken de fiets nu ook als vervoermiddel, waarbij vooral Londen een toename van stadsfietsers ziet. Als manier om door steden te reizen, kan fietsen vaak een snellere optie zijn dan met de auto of het openbaar vervoer.

Het is mogelijk om met de fiets lange afstanden af te leggen, maar fietsers moeten zich aan lokale routes en paden houden.

Stadsverkeer

Alle steden hebben bus- en taxidiensten. Daarnaast hebben een paar steden trams, terwijl Birmingham, Liverpool, Sheffield, Manchester en de steden in South Yorkshire en Newcastle voorstedelijke treindiensten hebben. Newcastle heeft ook een ondergrondse metro.

Londen heeft een uitgebreid openbaar vervoerssysteem, dat wordt beheerd door Transport for London (TFL) ). De London Underground (in de volksmond ‘tube’) is ’s werelds oudste metrosysteem en bereikt in combinatie met de Docklands Light Railway (DLR) het grootste deel van centraal Londen. Informatie over dienstregelingen en hulp bij het plannen van reizen in en rond Londen is te vinden op de Transport for London-website en mobiele app.

Er is ook een uitgebreid netwerk van bussen, evenals bovengrondse treindiensten die naar de buitenwijken vertakken. Vrijetijds- en woonbootdiensten op de rivier de Theems worden beheerd door een verschillende privébedrijven, terwijl taxi’s op straat kunnen worden aangehouden of telefonisch kunnen worden besteld.

Bus

Met de bus naar Engeland

Busdiensten vanuit heel Europa reizen via de de Eurotunnel   naar niet alleen Engeland maar het volledige Verenigd Koninkrijk, en velen bieden expres- en stopdiensten in heel Engeland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Met de bus in Engeland

Er is een uitgebried busnetwerk dat de grote steden in heel Engeland met elkaar verbindt. National Express en megabus  geven je meer informatie over de verbindingen.

Over water

Engeland heeft een groot netwerk van rivieren en kanalen, maar deze worden gebruikt voor toeristische activiteiten en niet als een manier om het land rond ter reizen. Het Milieuagentschap geeft uitgebreid advies aan degenen die de Britse waterwegen willen bevaren.

Ferry’s

Grote veerbootmaatschappijen zoals P&O Ferries , Brittany ferries, DFDS, en Stena Lines hebben verbindingen vanaf het vasteland naar diverse havens in Engeland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Cruises

Cruiseschepen doen voornamelijk van april tot september de steden aan de zuidkust van Engeland aan, met populaire aanleghavens als Southampton, Falmouth, Plymouth en de Kanaaleilanden. Talrijke bedrijven, waaronder P&O Cruises Swan Hellenic en Fred Olsen hebben cruises rond het Verenigd Koninkrijk en het vasteland.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar