REISGIDS Duitsland

Duitsland

Over Duitsland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
München
Berlijn
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Duitsland

Afhankelijk van waar je woont en waar je moet zijn in Duitsland is het misschien niet eens de moeite om het vliegtuig te nemen. Zeker als je weet dat je ook nog de transfer van en naar de luchthaven moet doen. Om eindelijk hele tijd sta je immers overal in Duitsland.

Desondanks kan het vliegtuig wel een goede optie zijn als je op city trip wil. Vanuit verschillende luchthavens in Nederland en België kan jullie je naar verschillende luchthavens in Duitsland.

In Duitsland

Je kan vliegen van de ene luchthaven naar de andere luchthaven maar gezien de uitgebreide weginfrastructuur en openbaar vervoer, is het eenvoudiger om een andere manier van reizen te kiezen in Duitsland.

Luchthavens

Allgäu Airport Memmingen (Munchen)

Berlijn Brandenburg Airport

 • Bremen Airport
 • Dortmund Airport
 • Dresden Airport
 • Düsseldorf Airport
 • Frankfurt Airport
 • Frankfurt-Hahn Airport
 • Friedrichshafen Airport
 • Hamburg Airport
 • Hannover Airport
 • Karlsruhe Baden-Baden Airport
 • Keulen Bonn Airport
 • Leipzig Halle Airport
 • München Airport
 • Münster Airport Osnabrück Airport
 • Nürnberg Airport
 • Paderborn Lippstadt Airport
 • Stuttgart Airport
 • Weeze Airport

 

Over de weg

Met de eigen auto naar Duitsland

De beste optie voor vakantiegangers uit Nederland en België is om met de eigen auto naar Duitsland te reizen. Het is eenvoudig te bereiken ongeacht waar je woont want het is gebruikelijk via diverse snelwegen.

Weginfrastructuur

Duitsland wordt gedekt door een druk netwerk van snelwegen (Autobahnen). ​ Alle wegen, Autobahnen en stadswegen, zijn tolvrij (behalve voor zware vrachtwagens).

In Duitsland geldt een rijverbod voor vrachtwagens op zon- en feestdagen tussen 00.00 uur en 22.00 uur. Op bepaalde wegen is er in juli en augustus ook een vakantierijverbod voor vrachtwagens. Dit zorgt ervoor dat het met de auto gemakkelijker wordt om lange afstanden af te leggen

Autobahnen zijn snelwegen met drie of vier rijstroken, terwijl Bundesstraßen  secundaire B-routes of federale snelwegen zijn. Landstraßen, ook wel gekend als Staatsstraßen, zijn provinciale wegen.

Verkeersregels

Verkeersborden zijn dezelfde zoals je gewoon bent in Nederland en België. De snelheidslimieten in Duitsland zijn 50 km/u in de bebouwde kom en 100 km/u op alle wegen buiten de bebouwde kom. Tenzij anders aangegeven, is er theoretisch geen maximumsnelheid op Autobahns, maar wordt 130 km/u aanbevolen.

De minimum rijleeftijd is 18 jaar. Winterbanden zijn wettelijk verplicht in periodes van sneeuwval en bij glad ijs.

Boorddocumenten

Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Duitsland. Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst. Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

Auto huren

Er is een groot aantal internationale autoverhuurbedrijven in Duitsland. Auto’s vind je in de meeste steden, luchthavens en grote treinstations.

Taxi

Bijna alle Duitse taxi’s zijn crèmekleurige met geel-zwarte borden op het dak. De kans is veel groter dat je een voertuig bij een taxistandplaats aantreft dan dat je er eentje kan stoppen. De tarieven worden bepaald via de meter.

Fiets

Waarom zou je niet met de fiets naar Duitsland op vakantie gaan. Duitsland heeft een grote aantrekkingskracht op fietsers. Goed aangeduide fietspaden zijn vanzelfsprekend en langeafstandsroutes zijn wijd verspreid. Als je echter een fietsvakantie wilt in Duitsland, houd er dan rekening mee dat het land erg groot is.

Fietsverhuur is gemakkelijk beschikbaar. Verschillende toonaangevende steden, waaronder Berlijn, Frankfurt, München en Stuttgart, hebben een 24-uurs interactief fietsverhuurprogramma waarvoor ook toeristen zich kunnen aanmelden.

reizen in Duitsland
Duitsland is een fietsvriendelijk land

Bus

Naar Duitsland

Vanuit verschillende plaatsen in Nederland en België kan je eenvoudig en goedkoop met de bus naar Duitsland reizen.

In Duitsland

Hoewel het lang niet zo tijdbesparend of geliefd is als de treindienst, biedt het uitgebreide busnetwerk van Duitsland nog steeds een werkbare (en redelijk uitgebreide) manier om enkele van de meer afgelegen regio’s van het land te verkennen. Lokale diensten worden gerund door regionale bedrijven en veel dienstregelingen stoppen in het weekend.

Trein

Naar Duitsland

Het is geen enkel probleem om vanuit Nederland en België naar Duitsland reizen per trein. Vanuit diverse stations kan je met een diversiteit aan treinen naar verschillende bestemmingen in Duitsland reizen.

In Duitsland

De nationale spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn heeft dagelijks duizenden passagierstreinen in alle richtingen. De bekendste hiervan zijn de Intercity-Express (ICE) -diensten, die snelheden tot 300 km/u  halen en tussen grote steden rijden, zowel binnen Duitsland als internationaal. Er rijden ook een aantal minder snelle (maar nog steeds efficiënte) intercity- en internationale treinen.

Spoorpassen

InterRail

Biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties. https://www.interrail.eu/nl

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

 

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Tickets in Duitsland

Een reeks Bahncards is verkrijgbaar bij Deutsche Bahn, die een aantal verschillende kortingsregelingen biedt voor reizen binnen Duitsland, en er worden ook verschillende kortingsopties voor voorverkoop aangeboden. Voor bezoekers die maandenlang in het land willen zijn, zijn de twee meest relevante opties de BahnCard 25 (met 25% korting) en de BahnCard50 (met 50% korting).

Stedelijk vervoer

Alle stedelijke gebieden hebben efficiënte busdiensten, in een aantal grotere steden aangevuld met trams en metro- of voorstedelijke treinen. In de meeste grotere steden moeten kaartjes voor een lokaal transport worden gekocht bij kaartautomaten voordat je aan boord van de voorstedelijke trein (S-Bahn), metro (U-Bahn), bus of tram stapt. ). Er worden regelmatig kaartjes geïnspecteerd, waarbij ter plaatse boetes worden opgelegd.

Taxi’s zijn overal verkrijgbaar in de grote steden en opereren vanuit aangewezen taxiplaatsen. Ze kunnen ook vooraf telefonisch worden gereserveerd.

Vervoer in Berlijn

Het uitstekende openbaar vervoer van de stad omvat een uitgebreid netwerk van bussen, metro en S-Bahn in drie reiszones. In het oostelijke deel van de stad, vind je tramdiensten en de veerboten van de Berliner Verkehrs-Betriebe, BVG of Berlijn Openbaar vervoer in samenwerking met de Witte Vloot van Oost-Berlijn (Weisse Flotte), die al deze diensten verlenen. Er zijn dagpassen en passen voor een langere periode beschikbaar voor alle diensten. Taxi’s zijn over het algemeen beschikbaar in de hele stad.

Vervoer in Frankfurt

Een uitgebreid tramnetwerk en busdiensten bedienen de Rijn-Main-regio, geëxploiteerd door de Rhein-Main Verkehrsverbund . ​ Net als in Berlijn zijn er 24-uurspassen voor alle soorten openbaar vervoer beschikbaar, evenals een grote vloot crèmekleurige taxi’s. Het reserveringsnummer van de centrale taxi is +49 69230001.

Vervoer in München

De Beierse hoofdstad heeft enkele trams, plus uitgebreide bus-, metro- en voorstedelijke treindiensten. Diensten worden uitgevoerd onder door de Münchner Verkehrs-und Tarifverbund. Ook hier vind je overal taxi’s en  kunnen worden geboekt op +49 89 21610.

Over water

De kustlijn in het noorden en is bereikbaar over water. De grootste havens zijn Bremen, Bremerhaven, Hamburg, Rostcock en Kiel.

Op de meeste rivieren, meren en kustwateren varen regelmatig geregelde bootdiensten. Naast lijndiensten zijn er ook speciale excursies beschikbaar op veel bevaarbare wateren.

Cruises

Verschillende cruiseschiproutes doen Duitsland aan. Aan de noordkust krijgt Hamburg een prominente plaats, terwijl steden langs de Rijn, de Main en de Donau populaire stopplaatsen zijn voor riviercruises.

Rivieren

Wat de binnenwateren betreft, biedt de Rijn potentiële toegang tot Duitsland voor reizigers uit Nederland.

Het Bodenmeer

Wordt bediend door reguliere stoomboten, pleziervaartuigen en autoveerboten tussen de Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse kusten. De Bodense-ontdekkingspassen (Bodensee-Erlebniskarte) ) bieden gratis reizen met veel boten in het Bodenmeer-gebied, evenals korting op toegang tot attracties. De pas is drie dagen geldig.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar