REISGIDS Denemarken

Reizen in Denemarken

Over Denemarken
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Denemarken

De belangrijkste luchtvaartmaatschappij is Scandinavian Airlines of kortweg SAS. Vanuit diverse luchthavens in Nederland en België vertrekken er regelmatig vluchten van deze maatschappij. Ook KLM en Brussels Airlines bieden vluchten aan. 

Binnenlandse vluchten

Denemarken is niet bijzonder groot maar gezien zijn bijzondere geografie is er toch een goed netwerk van lijndiensten vanuit de luchthaven van Kopenhagen te vinden. Aalborg, Aarhus, Billund, Bornholm, Midtjyllands en Sœnderborg zijn allemaal goed te bereiken met het vliegtuig. SAS is de belangrijkste aanbieder en deze binnenlandse vluchten duren vaak niet langer dan 30 minuten. 

De grootste luchthavens

 • Aalborg
 • Aarhus
 • Billund
 • Kopenhagen

 

Over land

Met de auto naar Denemarken 

Rechtstreeks met de eigen wagen vanuit Nederland of België reizen is zeker mogelijk. Denemarken heeft een uitstekend wegennetwerk dat alle dorpen en steden met elkaar verbindt. Alle wegen zijn gratis, behalve de twee grote bruggen: Storebæltsbroen tussen Zeeland en Funen, en de Œresunbroen tussen Kopenhagen en Malmö. 

De Marguerite-route, die 3600 km lang is, omvat enkele van de mooiste delen van Denemarken en zorgt voor epische roadtrips. De markering bestaat uit bruine borden met een witte bloem, vandaar dat deze route de bijnaam ‘Daisy’ gekregen heeft. 

Reizen in Denemarken
Wegwijzers langs de ‘Daisy-route’

Verkeersregels 

 • Men rijdt er aan de rechterkant van de weg
 • De minimumleeftijd om te mogen rijden is 18
 • Veiligheidsgordel is verplicht
 • Kinderen onder de 135 cm moeten gebruik maken van een ‘kinderzitje’
 • Verkeersborden zijn internationaal
 • De aanwezigheid van een gevarendriehoek in de wagen is verplicht
 • Chauffeurs moeten hun koplampen altijd ingeschakeld houden, ook overdag

Snelheidslimieten

 • Snelweg, variërend van 110 tot 130 km/u
 • Hoofdwegen, variërend van 80 tot 90 km/u
 • Bebouwde kom, variërend van 40 tot 50 km/u

Boorddocumenten 

 • Een internationaal rijbewijs is niet noodzakelijk maar uiteraard moet je wel je eigen rijbewijs, samen met een identiteitsbewijs, op zak hebben.
 • Wie de eigen wagen meeneemt, moet ook de verzekeringspapieren kunnen voorleggen.
 • Je moet ook het kentekenbewijs van je auto bij je hebben.

Auto huren

Zowel op het vasteland als op de eilanden is een auto huren een uitstekende manier om de streek te verkennen. Over het algemeen kan je als bestuurder een wagen huren vanaf 21 jaar. Veel bedrijven echter rekenen een toeslag aan voor chauffeurs onder de 25 jaar. Zowel op de luchthaven als in de grote steden kan je plaatselijke en internationale verhuurbedrijven vinden. De verscheidenheid in wagens en tarieven is groot. Doe dus zeker wat opzoekwerk en vergelijk prijzen. 

We wijzen je er graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn met wat er in je contract staat. Zorg dat je dit volledig doorneemt vooraleer je tekent. Neem uitvoerig de tijd om de staat van de wagen te bekijken, geef zelf al je opmerkingen en eis dat die opgenomen worden in de beschrijving. Staaf de reeds aanwezige schade eventueel met foto’s. 

Ken je de 24-uursregel al? Autohuur gaat altijd per 24 uur. Word een huurauto op een later tijdstip ingeleverd dan opgehaald, dan kost je dit een volledige huurdag extra, ook al scheelt het maar een uurtje.  Stem daarom de ophaal- en levertijden goed op elkaar af. 

Met de trein naar Denemarken 

Kopenhagen is per trein met alle andere grote Europese steden verbonden. Vanuit Brussel doe je er net geen 13u over, vanuit Amsterdam is het een ritje van ongeveer 10u30 min. Alle internationale treinen maken, waar nodig, verbinding met veerboten. Reizen kan met een Eurailpass (https://www.eurail.com/en). Deze pas biedt onbeperkt reizen met de trein in 33 Europese landen aan. Er zijn diverse tickets en tarieven mogelijk. Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers onder de 27 jaar en ouder dan 60 jaar. 

 

Transport in Denemarken

Trein- en busverbindingen zijn goed in Denemarken. Hou wel rekening met de bijzondere geografie van Denemarken. Veerboten zijn vaak de enigste manier om op de kleinere eilanden te komen. Er zijn meer dan 55 binnenlandse veerboot routes. De twee belangrijkste maatschappijen zijn Nordic Ferry en Mols Linien (http://www.molslinjen.dk) 

In Denemarken wordt er veel gefietst. Automobilisten zijn erop berekend en verlenen vrijwel overal voorrang aan fietsers. Alle grote steden hebben speciale fietspaden langs de hoofdwegen. Vanzelfsprekend mag je niet fietsen over de provinciale wegen of snelwegen, maar er zijn meer dan genoeg officiële fietspaden en -routes in het land om een heerlijk, actieve fietsvakantie te houden. Bovendien is het heel gemakkelijk om fietsen mee te nemen op veerboten, trein, bussen en zelfs binnenlandse luchtdiensten. 

Reizen in Denemarken
Fietsers zie je overal in Denemarken, ook in de hoofdstad

De belangrijkste steden, ook die op alle eilanden, zijn aangesloten op het spoorwegnet; Aalborg, Aarhus, Kopenhagen, Esbjerg, Herning, Horsens, Kolding, Odense en Randers. De tarieven zijn gebaseerd op een zonesysteem. Dus hoe verder de reis, hoe duurder deze zal worden. Kinderen onder de 12 jaar en onder begeleiding van een volwassene kunnen gratis reizen. 65-plussers en groepen vanaf 8 personen kunnen ook van kortingen genieten. De lyntogs, een soort van sneltreinen, maken non-stop lange afstandsreizen mogelijk. Een zitplaats reserveren is geen vereiste maar wordt wel aanbevolen als je zeker wil zijn van een zitje. Voor internationale treinen is reserveren wel verplicht. 

De hoofdstad, Kopenhagen, heeft een geïntegreerd netwerk van bussen en stadstreinen. Meer informatie vind je op de site van de S-tog zelf: https://www.dsb.dk/trafikinformation/. Uiteraard kan je er ook gebruik maken van de metro (https://intl.m.dk/). Een taxi nemen behoort ook tot de mogelijkheden. Het is niet gebruikelijk om de chauffeur een fooi te geven maar het tarief naar boven afronden gebeurt wel vaak. 

 

 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar