REISGIDS Cyprus

Reizen in Cyprus

Over Cyprus
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Cyprus vliegen

De internationale luchthavens van Cyprus zijn Larnaca Airport of Paphos Airport. Larnaca is de grootste luchthaven van het land, Paphos wordt voornamelijk gebruikt door de lagekostenmaatschappijen en kent voornamelijk in het zomerseizoen de meeste vluchten.

Afhankelijk van de periode waarin je vliegt, je vertrekplaats maar ook de dag, vlieg je al dan niet rechtstreeks naar één van deze twee luchthavens.

Hoewel Cyprus het hele jaar door een bestemming is dat toeristeten aantrekt die ’s ochtends graag op het strand ontspannen en’ s middags op sneeuw skiën, tenminste in de maand februari, bieden veel luchtvaartmaatschappijen in de winter beperkte vluchten aan.

Juli en augustus zijn de duurste maanden om te vliegen, terwijl koopjes te vinden zijn in de winter, het vroege voorjaar en het late najaar.

Opmerking:

In het noorden van Cyprus, het Turkse deel, ligt de luchthaven ERCAN. Deze is echter niet erkend door de ICAO (Internationale Organisatie voor Burgerluchtvaart). Dit wil zeggen dat je veiligheid er niet verzekerd is en je dus geen aanspraak kan maken op enige bescherming opgenomen in de internationale conventies over passagiersrechten. De enigste manier om naar deze luchthaven te vliegen is vanuit Turkije.

Het land is echter niet bijster groot waardoor je eenvoudig kan vliegen naar de erkende internationale luchthavens en over land naar het Turkse deel kan reizen.

Auto

Het eiland verkennen met de auto is de beste manier om Cyprus te verkennen. De wegeninfrastructuur van Cyprus is uitstekend. Het resultaat is een verkeersopstoppingsvrije snelwegrit die je van Paphos in het oosten rechtstreeks naar Limassol (A6) en verder naar het centrum van Nicosia (A1) brengt, plus een afslag naar Larnaca, Agia Napa en Protaras. Rijden in het Troodos-gebergte is goed te doen, zij het met wegen die zigzaggend rond ravijnen lopen. Rijden op onverharde wegen mag enkel met een geschikt voertuig.

Reizen in Cyprus
Files zijn een vreemd begrip in Cyprus

Automobilisten die het noorden van Cyprus willen bereiken, moeten de grens oversteken, de zogenaamde Groene Lijn, bij één van de vijf aangewezen controleposten (er zijn nog twee controleposten in Nicosia die alleen voor voetgangers zijn). De Groene Lijn wordt gecontroleerd door VN-troepen. De vijf kruisingen zijn Limnitis bij Kato Pygros, Astromeritis bij Morphou, Agios Dometios in Nicosia, Pergamos bij Pyla en Strovilia bij Agios Nikolaos. In Nicosia kunnen voetgangers te voet oversteken bij het Ledra Palace checkpoint en Ledra Street in het centrum van de stad.

Auto huren

De gekende verhuurbedrijven maar ook lokale bedrijfjes zijn aanwezig in Cyprus. De perfecte manier om rond te reizen in Cyprus op je eigen tempo.

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Opmerking:

Als je van plan bent een huurauto over de “Groene Lijn” te nemen, moet je zeker je huurovereenkomst controleren, aangezien niet alle autoverhuurbedrijven in het zuiden toestaan dat hun voertuigen naar Noord-Cyprus worden vervoerd, je hebt er immers een aparte verzekering voor nodig.

Auto’s die in het noorden van Cyprus worden gehuurd, mogen ook niet over de grens naar het zuiden worden gebracht. Een verzekering die aan de ene kant van de grens is gekocht, is aan de andere kant niet geldig.

Weginfrastructuur

Snelwegen en hoofdwegen zijn van een hoog niveau. Binnenstedelijke en kleinere stadswegen zijn over het algemeen goed, maar upgrades van de infrastructuur hebben geleid tot oneffenheden. Wegen in dorpen zijn vaak slecht. Er zijn geen tolwegen.

Verkeersregels

 • Een rijbewijs van EU-formaat is geldig over het hele eiland.
 • De maximumsnelheid is 100 km/u op snelwegen, 80 km/u op de meeste andere wegen en 30-50 km/u  in de bebouwde kom.
 • Het gebruik van de veiligheidsgordel is verplicht.
 • Motorrijders zijn ook verplicht een valhelm te dragen.
 • Mobiel bellen tijdens het rijden is verboden.
 • Er geldt ook een nultolerantie op het gebruik van alcohol.
 • Kinderen onder de vijf jaar mogen niet op de passagiersstoel voorin zitten, maar moeten in een achterste kinderzitje worden vastgemaakt. Kinderen van vijf tot tien jaar mogen voorin zitten met een veiligheidsgordel.

 

Fiets

Cyprus is fietsvriendelijk en fietsen zijn te huur bij de meeste hotels.

Bus

Particuliere busbedrijven zijn actief in alle grote steden en bieden zelfs dagtochten aan. Er zijn taxibussen beschikbaar tussen de belangrijkste steden en goedkoper dan reguliere taxi’s.

Taxi

Er zijn drie soorten taxidiensten in Zuid-Cyprus:

 • Stadstaxi’s
 • Intercity taxidiensten, die gedeeld worden en geboekt kunnen worden,
 • Landelijke taxi’s

 

Taxi’s zijn veilig en relatief goedkoop. In Noord-Cyprus zijn taxi’s alleen beschikbaar in de belangrijkste steden.

De overheid regelt tarieven en alle taxi’s hebben meters. Gedeelde taxi’s rijden elke 30 minuten tussen de grote steden. Landelijke taxi’s zijn alleen te huur vanaf het taxistation en hebben geen meter.

Stadsverkeer

Bussen zijn modern, betrouwbaar en goedkoop. Er zijn speciale tarieven voor een dag, week of maand.

Er zijn vier soorten diensten:

 • Stadsbussen die door de stad rijden,
 • Streekbussen die grote steden met elkaar verbinden, l
 • Landelijke bussen om de dorpen te bedienen
 • Pendeldienst tussen de luchthavens van Larnaca en Paphos.

In Noord-Cyprus rijden bussen tussen Nicosia en de belangrijkste steden.

Op de website voor openbaar vervoer vind je de laatste informatie over uren en prijzen.

Over water

Naar Cyprus met de boot

Cyprus heeft een groeiend aantal jachthavens die bezoekende zeilers verwelkomen. De jachthaven van Limassol is de grootste en modernste, met 650 plaatsen voor jachten. Ondertussen zijn Larnaka en St. Raphael Marina andere officiële toegangspoorten tot Cyprus.

Opmerking

Sinds 1974 heeft de regering van Cyprus de havens van Famagusta (Ammochostos), Karavostasi en Kyrenia, allemaal in het noorden van het eiland, uitgeroepen tot illegale internationale havens voor Cyprus.

Ferry’s

Akgünler Denizcilik  exploiteert overtochten tussen Turkije en Girne in Noord-Cyprus. Elke week vaart de veerboot tot drie keer per week tussen Taşucu en Girne. Er zijn geen veerboten die Cyprus met Griekenland verbinden.

Cruises

Cyprus is een vaste haven die aangedaan wordt door cruisemaatschappijen met routes in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Cruiseschepen meren aan bij bij de cruiseterminal in Limassol.

Salamis Cruise Lines biedt korte cruises van twee tot acht dagen met vertrek vanuit Limassol. Er zijn zijn populaire tweedaagse cruises maar ook langere cruise-opties tussen drie en acht dagen, inclusief zeilen rond de Griekse eilanden.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar