REISGIDS Bulgarije

Reizen in Bulgarije

Over Bulgarije
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Bulgarije vliegen

Er zijn verschillende vluchten vanuit verschillende luchthavens in Nederland of België naar verschillende bestemmingen in Bulgarije.

De meeste vluchten vragen een tussenstop waardoor vluchtten ongeveer 5 uur in beslag nemen.

In Bulgarije

Bulgaria Air exploiteert een aantal binnenlandse diensten die Sofia met de kust van de Zwarte Zee verbinden. De reizen van Sofia naar Bourgas en Varna duren een uur.

Luchthavens in Bulgarije

 • Sophia Airport
 • Varna Airport
 • Burgas Airport

 

Over de weg

Met de eigen wagen naar Bulgarije

Hou je alvast klaar voor een lange trip duurt ongeveer 26 uur als je erin slaagt rechtstreeks te rijden. Dit loopt via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië alvorens je Bulgarije bereikt.

Weginfrastructuur

Snelwegen en hoofdwegen zijn in goede staat, maar kleinere landweggetjes kunnen kuilen hebben.

Verkeersregels

Voor het rijden op alle hoofdwegen in Bulgarije is een vignet vereist. Je kan online een e-vignet kopen, via een mobiele app, vanaf zelfbedieningsterminals in winkels en in de kantoren van het Agentschap voor wegeninfrastructuur.

Voor auto’s zijn de snelheidslimieten 50 km/u  in de bebouwde kom, 90 km/u buiten de bebouwde kom en 140 km/u op snelwegen.

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Bulgarije. Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.

 Verzekering

 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt. Check zeker even of je verzekerd bent in alle landen die je bezoekt of doorrijdt. Moest er een land dat je doorkruist doorstreept zijn of niet vermeld zijn dan neem je best contact met je verzekeraar om te vragen of deze het dekkingsgebied kan uitbreiden.
 • Volgens de Europese wetgeving dient je verzekeraar dekking te geven in het hele grondgebied van de EER, maar kijk toch zeker alles eens na voor je vertrekt om niet voor verrassingen te komen staan.

 

Auto huren

Autohuur is beschikbaar op de luchthaven van Sofia, verschillende hotels en vooraf online. De meeste grote internationale autoverhuurbedrijven zijn hier vertegenwoordigd.

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Taxi

Beschikbaar in alle steden en ook voor intercityreizen. Voertuigen zijn meestal in goede staat. Taxi’s hebben een meter, tenzij ze in privébezit zijn. Een kleine fooi wordt op prijs gesteld.

reizen in Bulgarije

Trein

De Bulgaarse Staatsspoorwegen, Balgarski Darzhavni Zheleznitsi  verbindt Sofia met de belangrijkste steden. Reserveren is essentieel tijdens het hoogseizoen. ‘s nachts kan je reizen met eersteklas slaper, een geweldige manier om lange afstanden af te leggen.

InterRail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.
 • Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Kroatië en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Opmerking

 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland ui te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.

 

Bus

Het centraal busstation in Sofia is het belangrijkste busstation van Bulgarije. Vanaf daar kan je een bus nemen naar andere grote steden en dorpen.

Bussen en taxi’s rijden in alle grote steden.

Stadsverkeer

Er rijden bus-, tram- en trolleybusdiensten in Sofia, samen met een metrosysteem. Je kan kaartjes kopen bij kiosken bij grote bushaltes en bij krantenwinkels en je dient deze bij het instappen te valideren.

Met de boot

De belangrijkste havens in Bulgarije zijn Burgas  en Varna  aan de Zwarte Zee.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar