REISGIDS Bosnië-Herzegovina

Reizen in Bosnië-Herzegovina

Over Bosnië-Herzegovina
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Bosnië-Herzegovina vliegen

Het is mogelijk om vanuit Nederland of België naar Bosnië-Herzegovina te vliegen. Dit gebeurt meestal wel met een tussenstop in een ander Europees land, afhankelijk van het tijdstip en de maatschappij waar je mee vliegt duurt de trip korter of langer.

De belangrijkste luchthaven van het land is Sarajevo Airport. Het zou kunnen zijn dat in de wintermaanden je vlucht vertraagd, of afgelast, wordt door de slechte weersomstandigheden in Sarajevo.

Auto

Met de auto naar Bosnië-Herzegovina

de trip naar Bosnië-Herzegovina. Je passeert enkele landen als je met de auto naar Bosnië-Herzegovina rijdt. De bijna 20 uren trip (tot centraal Bosnië-Herzegovina) brengt je via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië tot aan de grens van Bosnië-Herzegovina.

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Bosnië-Herzegovina. Zorg er wel voor dat je rijbewijs het “model van de Europese Gemeenschap” is.
 • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
 • Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

 

Verzekering

 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Check zeker even of je verzekerd bent in alle landen die je bezoekt of doorrijdt. Moest er een land dat je doorkruist doorstreept zijn of niet vermeld zijn dan neem je best contact met je verzekeraar om te vragen of deze het dekkingsgebied kan uitbreiden.
 • Volgens de Europese wetgeving dient je verzekeraar dekking te geven in het hele grondgebied van de EER, maar kijk toch zeker alles eens na voor je vertrekt om niet voor verrassingen te komen staan.
 • Het kan ook altijd handig zijn om te zorgen voor een extra verzekering want je bent immers een heel eind van huis en wil niet voor onaangename verrassingen te komen staan bij autopech.

 

OPGELET: zorg zeker dat je verzekering je ook dekt in Bosnië-Herzegovina want het kan zijn dat Bosnië-Herzegovina nog niet is opgenomen op je groene kaart, neem dan zeker contact met je verzekeringsmaatschappij. Het is ook mogelijk om een verplichte verzekering voor ongevallen tegen derden af te sluiten aan de grensposten.

Met de auto in Bosnië-Herzegovina

Auto huren

Als je ervoor kiest om een auto te huren in Bosnië-Herzegovina dan raden wij je aan dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Weginfrastructuur in Bosnië-Herzegovina

Reizen over de weg is het gebruikelijke vervoermiddel in Bosnië-Herzegovina. Tijdens de winter en de lente kunnen blokken ijs en aardverschuivingen het rijden bemoeilijken. De wegomstandigheden zijn gevarieerd. De veiligheid en toestand van stedelijke wegen is over het algemeen redelijk, hoewel het wegenonderhoud op het platteland ernstig tekortschiet. Wees voorzichtig als je ’s nachts of in de winter rijdt en blijf op de hoofdwegen.

Het risico op landmijnen is de afgelopen jaren afgenomen, aangezien de zones met de meeste mijnen die uit de oorlog zijn overgebleven nu duidelijk gemarkeerd zijn. Bezoekers worden echter nog steeds aangeraden voorzichtig te zijn wanneer ze buiten de grote steden en dorpen reizen.

De hoofdstad Sarajevo is het knooppunt voor alle belangrijkste verbindingsroutes van Bosnië en Herzegovina, die naar het westen gaan naar Banja Luka en vervolgens naar Zagreb, de hoofdstad van Kroatië; noordwaarts naar Doboj, en vervolgens naar Osijek in Kroatië; oostwaarts naar Zvornik, en vervolgens naar Belgrado in Servië; zuidwaarts naar Mostar, en dan de Adriatische Zee; en zuidoosten naar Foca, en vervolgens naar Podgorica, Montenegro.

Verkeersregels in Bosnië-Herzegovina

Er zijn heel wat strenge snelheidscontroles. De snelheidsbeperkingen zijn 50 km/u in de stad, 80 km/u op secundaire wegen en 130 km/u op de snelwegen.

Trein

Met de trein naar Bosnië-Herzegovina

Het is mogelijk om met de trein naar Sarajevo te reizen. Meestal brengt de trip je via München en Zagreb tot in Sarajevo.

Met de trein in Bosnië-Herzegovina

Het treinnetwerk is sterk verouderd en biedt weinig comfort bovendien worden enkel de grote assen bediend.

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine en Željeznice Republike Srpske  exploiteren het nationale spoorwegnet.

Treintickets

Interrail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

 

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Opmerking interrail
 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland uit te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar