REISGIDS Andorra

Reizen in Andorra

Over Andorra
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Andorra vliegen

Andorra heeft geen internationale luchthaven. De dichtstbijzijnde luchthavens in Spanje zijn La Seu d’Urgell, Barcelona, Lleida, Reus en Girona. De dichtstbijzijnde luchthavens in Frankrijk zijn Toulouse, Carcassonne en Perpignan. De meeste bieden bus- of minibusdiensten aan naar Andorra.

Trein

Er zijn geen spoorwegen in Andorra zelf.

Met de trein naar Andorra.

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft treinen naar Gare Andorre L’Hospitalet, net buiten het vorstendom. De Spaanse spoorwegmaatschappij RENFE heeft verbindingen naar Lleida, vanwaar er ook een busverbinding is. Je kan ook met de trein naar Barcelona reizen en een busverbinding nemen.

Montmatell heeft aansluitende busdiensten.

Auto

Met de auto naar Andorra

Als je naar Andorra wilt vanuit Nederland of België reis je via Frankrijk, hou er rekening mee dat de meeste snelwegen in Frankrijk tolwegen zijn.

Boorddocumenten

  • Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende.
  • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of plaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
  • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Vraag wel even na bij je verzekeringsmaatschappij of je verzekerd bent in Andorra en de landen die je passeert.
  • Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

 

Met de auto in Andorra

Een goede weg loopt van de Spaanse grens naar de Franse grens door Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp en Canillo (ongeveer 40 km tussen de grenzen).

Er is een weg naar El Serrat en een secundaire weg van Ordino naar Canillo, die in de winter meestal gesloten is.

Verkeersregels

De minimumleeftijd om te rijden is 18. Kinderen onder de 10 jaar moeten achterin reizen. Snelheidslimieten zijn 40 km/u in steden en 90 km/u op hoofdwegen.

Auto huren

De meest gekende verhuurbedrijven vind je terug in Andorra maar er zijn ook lokale verhuurbedrijven.

Als je ervoor kiest om een auto te huren in Andorra dan raden wij je aan dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar