REISGIDS Albanië

Reizen in Albanië

Over Albanië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Albanië vliegen

Albanië heeft slechts een internationale luchthaven, de Nene Tereza International Airport. Er kunnen rechtstreekse vluchten zijn vanuit Brussels Airport naar Tirana maar deze vluchten zijn niet dagelijks beschikbaar en worden verzorgd door een lagekostenmaatschappij (Jet Air Fly). Je hebt wel dagelijkse vluchten met een tussenstop via onder andere Wenen, Rome, enzovoorts.

Auto

Met de auto naar Albanië

Het is geen eenvoudige trip naar Albanië omdat je verschillende landen moet passeren met elk zijn eigen regels en wetten.

Boorddocumenten

Een nationaal rijbewijs is voldoende voor EU-onderdanen. Je moet de registratiedocumenten van je auto altijd bij hebben.

Verzekering

  • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Check zeker even of je verzekerd bent in alle landen die je bezoekt of doorrijdt. Moest er een land dat je doorkruist doorstreept zijn of niet vermeld zijn dan neem je best contact met je verzekeraar om te vragen of deze het dekkingsgebied kan uitbreiden.
  • Volgens de Europese wetgeving dient je verzekeraar dekking te geven in het hele grondgebied van de EER, maar kijk toch zeker alles eens na voor je vertrekt om niet voor verrassingen te komen staan.
  • Het kan ook altijd handig zijn om te zorgen voor een extra verzekering want je bent immers een heel eind van huis en wil niet voor onaangename verrassingen te komen staan bij autopech.

 

OPGELET: zorg zeker dat je verzekering je ook dekt in Albanië want het kan zijn dat Albanië nog niet is opgenomen op je groene kaart, neem dan zeker contact met je verzekeringsmaatschappij.

Met de auto in Albanië

Het wegennet, en dan voornamelijk in de landelijke gebieden, is in slechte staat. Bovendien ontbreken ook maar enig gebrek van discipline bij de Albanese weggebruikers. Samen met het wagenpark dat enorm verouderd is, is het uitermate gevaarlijk op de weg in Albanië en dit voor zowel voetgangers als automobilisten.

Auto huren in Albanië

Je kan in Tirana auto’s huren bij de gebruikelijke internationale bedrijven, hoewel deze duur zijn in vergelijking met Noord-Europa en Noord-Amerika. Het kan goedkoper zijn om vooraf een auto met chauffeur te regelen via één van de in Tirana gevestigde reisbureaus.

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Verkeersregels in Albanië

  • Gebruik van de dimlicht het is verplicht, ook overdag.
  • Het is verboden te rijden onder invloed van alcohol.
  • De maximumsnelheden op de weg zijn 110km/u op de snelwegen, 90km/u op de primaire wegen, 80km/u op de secundaire wegen en 40km/u in de bebouwde kom. De boetes voor overtredingen zijn aan de hoge kant, zo kan overdreven snelheid je tot 40.000 lek (€ 300) kosten. Wagens met buitenlandse nummerplaten worden strenger gecontroleerd dan weggebruikers met Albanese kentekens.

 

Trein

Met de trein naar Albanië

Er zijn geen internationale treinverbindingen met Albanië. Je zou eventueel wel via Belgrado naar Montenegro kunnen reizen en vandaar verder met de bus.

Met de trein in Albanië

Het knooppunt van het nationale spoorwegnet is Durrës. Van daaruit gaan diensten naar Tirana, Shkodra, Vlora, Rrogozhinë en Fier.

Treinverbindingen zijn in slechte toestand en uitermate traag. Het spoorwegsysteem is momenteel in uitbouw en het treinstation van Tirana is sinds 2013 gesloten, dus in plaats van treinen van of naar het treinstation van Tirana te rijden, gaan ze naar Kashar, 7 km buiten het stadscentrum van Tirana, waar bussen beschikbaar zijn.

Stedelijk vervoer

Taxi’s zijn er in overvloed en relatief goedkoop voor korte ritten binnen de stadsgrenzen. Stadsbussen zijn erg goedkoop, maar meestal erg druk. Sommige bussen vertrekken pas (of al) zodra ze genoeg mensen aan boord hebben. In Tirana is er een vast tarief voor elke busreis binnen het stadscentrum. Taxi’s hebben ook een vast tarief, meestal gebaseerd op reisafstanden en dat je met de chauffeur moet afspreken voordat je vertrekt. De meeste taxi’s hebben ook een meter.

Bus

Een beter alternatief voor de trein, toch overdag. Hou wel rekening dat er mogelijk gauwdieven opereren op de bussen.

Over water

Er zijn enkel ferry’s naar Italië (Bari, Brindisi en Ancona) en Griekenland (Korfu). Naar Italië zit je toch al snel aan een overzet van minstens 8 tot 15 uren. Adria Ferry’s; Grand Navi Veloci ; Ventouris Ferries ; Albania Ferries en Finikas Lines bieden overzetten aan

Misschien wel best rekening houden dat de veiligheid op de lokale ferry’s te wensen over laat omdat de veiligheidsregels, zoals overladen boten, niet altijd gerespecteerd worden.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar