REISGIDS Noorwegen

Geografie & weer in Noorwegen

Over Noorwegen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Beste periode om Noorwegen te bezoeken 

Er zijn verschillende klimaten in Noorwegen. De westkust, gekend als het fjordengebied, heeft een zacht gematigd zeeklimaat, net iets koeler dan Nederland of België. Door de ligging van Noorwegen, aan het eind van de warme Golfstroom in de Atlantische Oceaan, is de kust het gehele jaar door ijsvrij. Er zijn zachte winters met koele zomers. In het hoge noorden daarentegen heerst er een toendraklimaat. De winters zijn hier uiteraard veel kouder en strenger maar ook de zomer is koel tot koud te noemen. 

Wie houdt van buitenactiviteiten, wandelen en dieren spotten komt het best tussen half mei en augustus. De dagen worden langer en de temperaturen stijgen. De smeltende sneeuw creëert overal natuurlijke watervallen en alles staat in bloei. Het zuiden van Noorwegen wordt trouwens beschouwd als een zomers eilandenparadijs. Deze periode is laagseizoen voor Noorwegen en dat is te merken aan de prijzen. 

Skiën en wintersporten kan dan weer tussen december en pakweg Pasen. De dagen zijn kort, de nachten lang. Maar het is wel de ideale periode om het noorderlicht te zien en te genieten van de Noorse gezelligheid. 

Weer in Noorwegen
Kleed je warm aan tijdens de Noorse winters

Kleding 

Wie tijdens de winter naar het noorden trekt, doet er goed aan om zich in laagjes te kleden. Aan de kust mag het dan misschien wel matig zijn, in het binnenland kan het flink vriezen. Laagjes om je goed warm te houden maar ook om uit te doen als het warmer is of als je ergens binnenkomt. 

De eerste laag is het thermische (wollen) ondergoed, gevolgd door een laagje dat warmte vasthoudt en de laatste laag, de buitenlaag, moet wind en water buiten houden. Zorg tevens voor goede schoenen (met een goede grip op de ondergrond), sokken en wanten (beter dan vingerhandschoenen). Een extra paar handschoenen komt trouwens altijd van pas als een paar wat vochtig of klam is geworden. Bedek je gezicht zoveel mogelijk want de wind kan flink snijden. Besteed ook aandacht aan de bescherming van de ogen in de vorm van een skibril of zonnebril. 

Je denkt er misschien niet meteen aan maar een paar sloffen of slippers kunnen handig zijn. Eenmaal binnen moet het zware schoeisel uit en dan is het fijn om niet meteen natte sokken te hebben als je in een plasje gesmolten sneeuw stapt. 

In de zomer worden lichte tot middelzware kledingstukken gedragen. 

Geografie 

Kloksgewijs zijn er landsgrenzen met Rusland, Finland en Zweden. Verder grenst het land aan de Barentszee, de Noorse Zee, de Noordzee en het Skagerrak, die het scheidt van Denemarken. Dit levert de langste kustlijn ter wereld op, namelijk meer dan 25 000 km. Deze is omzoomd met eilanden, inhammen en diep gekartelde fjorden. Deze zijn vaak heel uitgestrekt. Sognefjord is met 204 km de langste. 

Een groot deel van Noorwegen ligt boven de poolcirkel en wordt bijgevolg gekenmerkt door ruige toendra. Het zuiden is bedekt met dennen- en lariksbossen en bezaaid met meren, rivieren en bergen. 

Noorwegen telt een groot aantal gletsjers. Bergen en plateaus worden afgewisseld door vruchtbare valleien en door snelle rivieren die hydro-elektrische energie leveren. Slechts 4% van de grond kan voor landbouw gebruikt worden. De grootste steden bevinden zich hoofdzakelijk langs de kust, vooral in de zuidelijke helft van het land. 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar