REISGIDS Noorwegen

Verblijven in Noorwegen

Over Noorwegen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

In Noorwegen is de accommodatie even gevarieerd als de landschappen. Je kan er historische fjordhotels of chique designhotels in de hoofdstad vinden maar evengoed primitieve berghutten, pittoreske chalets of een skiresort in de bergen.  Over het algemeen is het schoon, comfortabel en is het uitzicht fenomenaal. Maar Noorwegen is één van de duurste landen ter wereld om te overnachten, het komt in de ranglijsten vlak na Monaco en Zwitserland. Goed vergelijken en tijdig reserveren is dan ook de boodschap. 

Hotels in Noorwegen 

Hotels komen in alle vormen, groottes en prijsklassen. Je kan kiezen tussen luxe- en boutiquehotels, goede standaard hotelketens of gezinsvriendelijke hotels. Wat je ook kiest, de standaard van de hotels is hoog in Noorwegen. Zakenhotels bieden aantrekkelijke prijzen tijdens het weekend en in de zomer. 

Hotels zijn geclassificeerd volgens het internationale sterrensysteem (1 tot 5 sterren). Het tarief is daarvan afhankelijk. De gemiddelde prijs voor een tweepersoonskamer, inclusief ontbijt, is 125 tot 175  euro. In de hoofdstad zul je sowieso altijd meer betalen dan op het platteland.

Verschillende hotelketens hebben loyaliteitsprogramma voor gasten die regelmatig terugkeren. Nadat je een bepaald aantal punten bij elkaar hebt gesprokkeld kan je een gratis overnachting krijgen. De Fjord Pass levert dan weer 20% korting op bij zo’n 150 hotels en guesthouses in heel Noorwegen.

Bed and Breakfast in Noorwegen  

Een B&B zoals wij die gewoon zijn, is minder bekend in Noorwegen. Vaak gaat het om een kamer in een private woonst. Lokale toeristische kantoren kunnen hier zeker informatie over verschaffen maar het loont ook de moeite om langs de kant van de weg uit te kijken naar bordjes met rom of husrom

Hou er rekening mee dat je de badkamer zal delen met andere gasten maar over het algemeen kan je wel gebruik maken van de keuken. Beddengoed is vaak een extra kost dus kijkt men er niet van op als je jouw eigen slaapzak meebrengt. Prijzen starten vanaf 40 euro.  

Kamperen in Noorwegen 

Kamperen is populair in Noorwegen, want zeg nu zelf, er is geen betere manier om het spectaculaire landschap te ervaren. Er zijn meer dan 1000 campings in het land. Wildkamperen is er trouwens ook toegelaten in onbewoonde gebieden. Denk er aan dat vuur stoken tussen 15 april en 15 september verboden is. Indien je op de grond van een landbouwer verblijft is het gebruikelijk om eerst toestemming te vragen. 

Verblijven in Noorwegen
Kamperen, misschien wel de beste manier om de pracht van Noorwegen te ervaren

Andere accommodatie 

Er zijn meer dan 100 jeugdherbergen verspreid over Noorwegen en dit is misschien wel de goedkoopste optie. Een bed in een slaapzaal kost zo’n 25 tot 40 euro. Het grootste deel van de hostels is het hele jaar door open maar je doet er goed aan om dit toch even op voorhand te controleren, zeker als het om een afgelegen gebied gaat. Veel hostels bieden tegen extra betaling een avondmaaltijd aan. Ook hier is reserveren aangeraden. 

Een rorbuer is een vrolijk rood geverfd huisje dat vroeger door vissers werd gebruikt. Voorzien van alle faciliteiten en comfort, worden ze tijdens de zomer verhuurd aan vakantiegangers. Ze liggen op de mooiste plaatsen, aan een baai of een fjord. Vooral op de Lofoten is dit een populaire accommodatie. De prijzen kunnen enorm variëren, afhankelijk van de locatie. 

Vakantiehuizen zijn populair in Noorwegen. Met een groep of een familie ben je vaak goedkoper uit. Zo komen in allerlei gradaties; rustieke houten chalets of blokhutten met 1 of 2 slaapkamers, lodges voor grotere groepen, luxehutten, … Je kan ze vinden doorheen het hele land, aangezien het grootste deel particulier bezit van Noren is. 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar