REISGIDS Noorwegen

Shoppen en uitgaan in Noorwegen

Over Noorwegen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Shoppen in Noorwegen 

In Oslo of andere grotere steden kun je als winkelliefhebber je hart ophalen. Er zijn volop winkelstraten met warenhuizen, winkelcentra, kleine boetiekjes en winkeltjes waar je kan snuisteren. Niets beter dan een souvenir als herinnering aan een geweldige reis. 

Authentieke Noorse producten zoals breisels, zilverwerk en houtsnijwerk zijn vlot te vinden. Weet je niet waar te beginnen, dan kan onderstaand lijstje je helpen. 

  • Aquavit betekent vuurwater en wordt gestookt sinds de 15de eeuw. Het is gemaakt van aardappelen of graan en heeft een minimum alcoholpercentage van 37,5%. Je kan het vinden in een Vinmonopolet.
  • Je kunt ook kiezen voor een warm souvenir dat je kan dragen. De Noorse mode staat bekend voor zijn focus op functionaliteit, felle kleuren en minimalisme. Wol en breiwerk is van hoge kwaliteit gezien de lange traditie. Lokale ontwerpers scheren hoge toppen en zijn te vinden naast de internationale ketens.
Shoppen in Noorwegen
Een warm en praktisch souvenir
  • Lakrischocolaatjes combineren het beste van beide werelden. Zoethout en chocolade, een ware Noorse delicatesse. Je kan ze vinden in de supermarkten en in de Mathallen in Oslo kan je de ambachtelijke versie van deze zoete verwennerij vinden.
  • In 1925 was een zekere Thor Bjœrklund gefrustreerd door het onvermogen van gewone messen om mooie kaasplakjes te snijden dus vond hij de ostehœvel uit. Deze gepatenteerde Noorse kaasschaaf is sindsdien geëxporteerd naar de rest van Scandinavië¨en dankzij IKEA naar de rest van de wereld. Maar de ‘real deal’ kan nog steeds gekocht worden in Bjœrklunds fabriek in Lillehammer.
  • Trollen zijn de mythische wezens bij uitstek in Noorwegen. Ook de bekende componist Edvard Grieg liet er zich door inspireren in zijn klassieke lied ‘In de zaal van de bergkoning’. Schattige trollen met grote neuzen en grote ogen zijn over heel Noorwegen te vinden.
  • Dikke wollen sokken zijn onmisbaar tijdens de strenge Noorse winters. Ze zijn lekker warm binnenshuis en geven je het gevoel op wolken te lopen. De oude traditionele Scandinavische patronen stellen rendieren en sneeuwvlokken voor.

 

Hou er rekening mee dat 25% BTW wordt geheven op de producten. Best stevig als je weet dat de producten sowieso al duur in aankoop zijn. De winkels met de sticker ‘tax-free for tourists’ kunnen je redden. Je bespaart er 11 tot 18%. De BTW-teruggave wordt contant betaald op luchthavens, veerboten, cruiseschepen en aan grensovergangen. 

Openingsuren 

Een nauwkeurig overzicht geven van de openingstijden van de winkels is moeilijk. Over het algemeen kan je er van uitgaan dat winkels tijdens de week hun deuren omstreeks 9u of 10u openen. Rond 18u sluiten ze de deuren met donderdag als uitzondering, dan blijven ze vaak tot 20u open. Op zaterdag kan het gebeuren dat men reeds rond 15u de deuren sluit. Op zondag blijven de winkels dicht met uitzondering van de kiosken, kleine winkels met een basisaanbod. 

Uitgaan in Noorwegen 

Ieder dorp heeft op zijn minst wel 1 café of restaurant waar je een hapje kan eten. De prijzen kunnen wel serieus oplopen. Grotere steden daarentegen hebben een een groot aanbod theater, muziek en culturele evenementen. Restaurants, bars en nachtclubs zijn meestal geconcentreerd in het centrum. 

Shoppen in Noorwegen
Gezellig tafelen aan Aker Brygge in Oslo

Oslo, Bergen, Trondheim en Stavanger tellen behoorlijk wat hippe clubs en gezellige kroegen. In Oslo concentreert het uitgaansleven zich op Aker Brygge, het stadscentrum en de wijk Majorstua. Uitgaan is iets wat Noren alleen op vrijdag en zaterdag doen. Daar zitten de hoge prijzen voor alcohol zeker voor iets tussen. Een biertje kan snel 6 tot 7 euro kosten. Sterke drank is nog duurder. Dit laatste mag je pas vanaf 20 jaar drinken in Noorwegen. 

Wie niet over een vette bankrekening beschikt kan het voorbeeld van de Noren volgen en thuis alvast iets drinken (forspiel) vooraleer men gaat stappen. Vaak is het 23u of later als ze er effectief op uit trekken. Hou er rekening mee dat alles een pak vroeger dicht gaat dan wat wij gewoon zijn. Zelfs in Oslo is alles omstreeks 3u dicht. Sommigen zetten het feestje dan nog gezellig thuis verder (nachspiel)

Denk eraan dat het in Noorwegen strikt verboden is om alcohol te drinken op openbare plaatsen. Rokers zullen ook op hun tanden moeten bijten want sinds 2004 zijn alle caf”s, bars en restaurants van Oslo rookvrij. 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar