REISGIDS Noorwegen

Veiligheid en gezondheid in Noorwegen

Over Noorwegen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Noorwegen  

Aan reizen in Noorwegen zijn geen specifieke risico’s verbonden. De algemene staat van de gezondheidsvoorzieningen in Noorwegen is uitstekend. Dokterspraktijken en ziekenhuizen beschikken over de nodige apparatuur en het personeel is goed opgeleid. In apotheken kan je voldoende advies krijgen als je op zoek bent naar basishulp. Voorzie niettemin een ruime dosis van de geneesmiddelen die je nodig hebt en breng deze steeds in de originele verpakking mee. 

Europese ziekteverzekeringskaart 

De Europese ziekteverzekeringskaart is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf in Noorwegen toegang hebt tot noodzakelijke zorg binnen het openbare stelsel. Dankzij deze kaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en kosten als de inwoners van Noorwegen. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen. Niet alle gebieden zijn toegankelijk voor ambulance en dan is een helikopter noodzakelijk. Zonder verzekering of kaart, draai je zelf op voor deze (hoge) kosten. 

Gezondheid in Noorwegen
Kosten voor een reddingshelikopter kunnen hoog oplopen.

In België worden deze kaarten uitgegeven door de mutualiteiten en in Nederland door de zorgverzekeraar. Om voor deze kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door of vallen onder een sociaal zekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland. Personen uit landen die niet tot de EU behoren maar die wel legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een sociaal zekerheidsstelsel kunnen deze kaart ook ontvangen. In dit laatste geval kan de kaart echter wel niet gebruikt worden voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Daarom raden wij aan om een goede bijkomende reisverzekering af te sluiten. 

Goed om te weten 

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • De ziekteverzekeringskaart is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. 
 • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • De kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt, je zal dezelfde kosten dienen te betalen als de inwoners van Noorwegen zelf. Mogelijks zal dit contant betaald moeten worden. 
 • In geval van een ziekenhuisopname raden wij aan om contact op te nemen met de verzekeraar of de mutualiteiten in eigen land. Neem steeds een telefoonnummer mee. 

Eten en drinken in Noorwegen

 • Kraantjeswater kan veilig gedronken worden in Noorwegen
 • Er wordt echter wel afgeraden om te drinken uit beekjes of meren
 • Overig voedsel houdt geen gezondheidsrisico’s in 

Criminaliteit

In Noorwegen zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met dat van in eigen land. Wees voorzichtig net zoals je dat in België of Nederland zou doen. Wees op je hoede voor zakkenrollers op drukke plaatsen. 

Natuur

 • Volg steeds de aanwijzingen van lokale autoriteiten als je er op uittrekt in de natuur. Blijf op de aangeduide paden. 
 • Plan een gletsjerwandeling altijd met een gids. 
 • Noorwegen grijpt zo weinig mogelijk in in de natuur waardoor er niet altijd hekkens of waarschuwingsborden staan op gevaarlijke plaatsen. 
 • Er zijn nog veel wilde dieren in Noorwegen, wees voorzichtig.
 • Gsm-netwerkdekking is niet overal gegarandeerd. Laat altijd iemand weten waar je naar toe trekt die dag (receptionist hotel, camping, …). 
 • De grote afstanden, het bergachtig reliëf en extreme weersomstandigheden kunnen tot noodsituaties leiden. Hou altijd een identiteitsdocument op zak, samen met de kaart van je ziekteverzekering. Transport per reddingshelikopter of boot zijn soms nodig. 
 • Kajakkers en watersportbeoefenaars moeten zwemvesten dragen. 
 • Vul regelmatig de tank bij als je lange afstanden rijdt, je weet immers nooit wanneer je nog es de kans zal krijgen. Veel tankstations zijn ‘s avonds en ‘s nachts gesloten, ook als je wil tanken met een pinkaart. 
 • Teken komen vooral voor in het zuiden en langs de westkust. Deze beten kunnen leiden tot ongemak maar in een zeldzaam aantal gevallen ook tot ernstige infecties (encefalitis).
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar