REISGIDS Noorwegen

Geld in Noorwegen

Over Noorwegen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Munteenheid in Noorwegen 

Noorwegen is geen lid van de Europese Unie dus je kan er niet betalen met de euro. Betalen gebeurt er met de Noorse Kroon (NOK). Er zijn bankbiljetten van 100, 500, 200, 100 en 50. Vroeger waren er ook muntjes van 50, 20, 10, 5 en 1 maar deze zijn uit circulatie genomen. Ze bestaan enkel nog digitaal. Wie dus iets koopt in een winkel van 9,5 Kr. en betaalt met een briefje van 10 zal geen wisselgeld ontvangen. Betaal je met een kaart, dan wordt het exacte bedrag aangerekend. Check voor je vertrekt altijd de meest recente wisselkoersen. 

Bankpassen en kredietkaarten (Visa en Mastercard) worden zo goed als overal geaccepteerd. Je zal in de grote steden ook voldoende geldautomaten vinden om geld af te halen. Niettemin is het altijd een goed idee om wat contant geld op zak te hebben. Wisselen kan in de bank of een postkantoor. Of je kan thuis vooraf bij je eigen bank Noorse kronen bestellen.

Omdat Noorwegen niet met de euro werkt, kost het geld om te betalen via de kaart of om een bedrag op te nemen; zowel voor een debetkaart als voor een kredietkaart. Het kan nooit kwaad om vooraf even na te gaan  of je je debetkaart voor België of Nederland kan gebruiken in Noorwegen.

Informeer dan meteen even naar de bijkomende kosten want die verschillen van bank tot bank. Sommige banken maken gebruik van een percentage, andere rekenen dan weer een vaste kost per betaling. Standaard liggen de kosten voor een kredietkaart ook hoger dan voor een debetkaart. De gouden regel is om bij voorkeur direct te betalen met je debetkaart of kredietkaart. Moet je toch geld opnemen, vermijd dan de kredietkaart. 

Prijzen in Noorwegen 

Noorwegen en duur worden vaak in 1 zin genoemd. Noorwegen is een rijk land en de bewoners hebben veel te besteden. Dus ja, prijzen zijn inderdaad hoger dan we bij ons gewoon zijn. Gelukkig hoef je in Noorwegen alvast geen centen te besteden aan attracties want de grootste attractie, de overweldigende natuur, kost niets. 

Een volle boodschappentas is in Europa nergens zo duur als in Noorwegen. Vooral verse producten zoals vlees, fruit en groenten zijn zeer prijzig. Onderstaande prijzen, opgetekend in januari 2021, kunnen een indicatie geven van wat je mag verwachten. 

 • Een pilsje, bijvoorbeeld een flesje Heineken van 0,33 liter = 3,30 euro.
 • Een liter melk = 2,30 euro
 • Een pakje sigaretten = 13 euro
 • Een koffietje op een terras = 5 euro
Geld in Noorwegen
De prijs van een volle boodschappentas kan aardig oplopen in Noorwegen

Ook bij uit eten gaan kan het even slikken zijn. Voor een maaltijd van drie gangen, voor 2 personen in een standaard restaurant ben je snel 80 tot 100 euro kwijt. In België en Nederland eet je voor dit geld al in de betere restaurants. Gelukkig is een barbecue op een prachtige plek in de natuur even lekker. Wie toch eten uit wil gaan kan kosten besparen door alcohol te vermijden en enkel een hoofdgerecht te bestellen. 

Tips 

 • Zorg dat je meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Noorwegen en zeker ook een kleine hoeveelheid cash. Je weet immers nooit wat er allemaal gebeurt. Bewaar dit steeds op verschillende plaatsen.
 • Kijk even na of je kaart niet gaat vervallen, maar ook of je jouw handtekening op de achterzijde hebt geplaatst.
 • Zorg dat er voldoende geld op de rekening staat.
 • Op debet- en kredietkaarten staan er maximumbedragen, zowel per dag als per week. Informeer je hier vooraf over want dit kan verschillen van bank tot bank. Indien nodig kan je de bank vragen om je maxima tijdelijk te verhogen.
 • Als je bepaalde zaken reserveert via een kredietkaart gaat het niet meteen van je rekening maar het telt intussen wel mee voor de gebruikslimiet.
 • Neem een kopie van je kaarten mee en bewaar deze op een andere plaats dan de originele documenten. Je kan eventueel ook zorgen voor een digitale kopie.
 • Zorg dat je het telefoonnummer om je kaart te blokkeren bij de hand hebt.
 • Aan sommige kredietkaarten is een reisverzekering verbonden. Zorg dat je weet waarvoor je gedekt bent en wat de annuleringsvoorwaarden zijn. Houd er rekening mee dat deze verzekering vaak alleen maar tussenkomt als de reis met de desbetreffende kredietkaart werd betaald. 
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar