REISGIDS Noord-Macedonië

Geografie en weer in Noord-Macedonië

Over Noord-Macedonië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Noord-Macedonië

Beste periode om Noord-Macedonië te bezoeken

De beste periode om Noord-Macedonië te bezoeken is van mei tot september. In Skopje en de andere steden in het laagland kunnen de maanden juli en augustus (en soms de tweede helft van juni) erg heet zijn, dus misschien geef je de voorkeur aan mei, juni en september. September is meestal een aangename maand, zonnig en met weinig regen.

Het weer is koud in de winter en warm in de zomer. De continentaal klimaat is te wijten aan het feit dat het land geen uitweg naar de zee heeft en bovendien door bergketens gescheiden is van de Adriatische en de Egeïsche Zee.

De grote steden liggen op een hoogte hoger dan zeeniveau, vaak in valleien, die zowel de kou in de winter (doordat koude lucht op de grond stagneert) als de zomerhitte versterken. Het Balkan-schiereiland wordt blootgesteld aan koude golven vanuit het noorden of oosten, en Noord-Macedonië is daarop geen uitzondering. De noordwestelijke wind die in de Vardar-riviervallei waait, wordt Vardarec genoemd, een equivalent van de Bora, misschien iets minder gewelddadig.

In het uiterste zuidoosten vinden we een gebied ten zuiden van de bergketens die het land van de zee scheiden, met steden als Gevgelija en Valandovo, evenals het Dojran-meer. Hier is het klimaat milder, bijna mediterraan.

Gevgelija, aan de rivier de Vardar, is erg heet in de zomer en is één van de warmste steden van Europa: temperaturen van 40°C  zijn niet zeldzaam. In de winter is het over het algemeen vrij mild, maar soms kunnen er koude periodes zijn, waarin de temperatuur daalt tot -10°C. Een warme wind, Jug genaamd, kan uit het zuidoosten waaien, dus uit Griekenland.

In bergachtige gebieden, met name het Shar-gebergte in het noordwesten en het Baba-gebergte in het zuidwesten, beide meer dan 2500 meter hoof, is het klimaat van nature kouder, met zware sneeuwval in de winter en onweersbuien tijdens de namiddag in de zomer. Over het algemeen zijn de temperaturen in de winter op een bepaalde hoogte vergelijkbaar met die van de Alpen.

Neerslag is niet overvloedig in de valleien, die ongeveer 500 millimeter per jaar bedraagt, terwijl het een beetje meer regent naarmate je hoger trekt. Over het algemeen zijn de twee meest regenachtige seizoenen het late voorjaar en de herfst, terwijl de winter en de zomer relatief droog zijn.

Winter

De winter in Macedonië is over het algemeen koud, hoewel de temperatuur varieert met de hoogte. De gemiddelde temperatuur in januari is iets boven het vriespunt en de laaggelegen gebieden.

weer in Noord-Macedonië - zomer
Winter in Noord-Macedonië

Het winterweer is niet altijd stabiel. Er zijn rustige periodes, waarin koude lucht zich aan de bodem vastklampt, afgewisseld met milde dagen, wanneer warme luchtmassa’s uit de Middellandse Zee het land weten binnen te dringen, maar ook periodes van intense kou door toevoer van koude lucht  uit Rusland, die de temperatuur kunnen verlagen tot ongeveer -20 ° C

Zomer

De zomer is heet in de lager gelegen valleien (bijv. In Skopje), waar de gemiddelde maximumtemperaturen rond de 31°C liggen. Temperaturen kunnen schommelen en het vochtgehalte is niet hoog, dus de nachten zijn meestal koel, maar de dagen kunnen verzengend heet zijn, met pieken van 40°C. Er is regelmatig zonneschijn, de regens zijn relatief zeldzaam en komen voor in de vorm van onweersbuien in de namiddag.

weer in Noord-Macedonië - zomer 2
Zomer in Noord-Macedonië –

Weer in Skopje

In Skopje, de hoofdstad, gelegen in het noorden, op 250 meter  boven zeeniveau, varieert de gemiddelde temperatuur van 0°C  in januari tot 22,5°C  in juli en augustus.

Aangeraden kledij voor Noord-Macedonië

  • In de winter: neem warme kleding mee, zoals een trui of fleece, een donsjack, een hoed, handschoenen en een sjaal en een regenjas of paraplu.
  • In de zomer: neem lichte kleding mee, een T-shirt, maar ook een lange broek, een licht jasje en een sweatshirt voor de avond, en een paraplu.

 

Geografie van Noord-Macedonië

Ruwweg rechthoekig van vorm, en op de strategische noord-zuid rivierroute van de Vardar-vallei na, is Noord-Macedonië ingesloten door land, grenzend aan Servië in het noorden, Albanië in het westen, Griekenland in het zuiden en Bulgarije in het oosten.

 

 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar