REISGIDS Nederland

Bezienswaardigheden in Nederland

Over Nederland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Wat moet je gezien hebben in Nederland? 

Nederland, een waterrijk wondermooi land boordevol geschiedenis met veel historische gebouwen maar ook een gevarieerde natuur met bossen, heide, duinen en stranden. Wij zetten de mooiste bezienswaardigheden voor jou op een rijtje. 

Amsterdam 

De hoofdstad van Nederland bruist van de romantiek, cultuur en kicks. Maak een rondvaart bij kaarslicht op één van de vele grachten terwijl je kan genieten van de fraaie panden die dateren uit de Gouden Eeuw.  Ga op ontdekking in één van de vele musea die de stad rijk  is – zoals bijvoorbeeld het Van Gogh Museum-, kuier door de vele hippe steegjes terwijl je leuke boetiekjes en cafeetjes ontdekt of sluit je aan bij de gokkers die door de steegjes van de Walletjes slenteren. 

Vergeet zeker niet het Anne Frank-huis te bezoeken. In dit huis verschuilde Anne Frank zich samen met haar familie en vier andere joden voor de nazi’s tijdens de tweede wereldoorlog. In augustus 1944 werden ze vermoedelijk verraden en later zal ze overlijden in het concentratiekamp van Bergen-Belsen. Vandaag is het een permanente tentoonstelling gewijd aan haar nagedachtenis.

Kaasmarkten 

Er zijn nog vijf bekende kaasmarkten in Nederland, namelijk in Alkmaar, Edam, Hoorn, Gouda en Woerden. In deze 2 laatste steden wordt er nog echt gehandeld tussen de kaasboeren uit de regio en de groothandelaars. De overige kaasmarkten zijn voornamelijk toeristische trekpleisters. In Alkmaar kan je elke vrijdag van half april tot half september duizenden gouden kaaswielen opgesteld zien op het Waagplein.

Bezienswaardigheden Nederland
De kaasmarkt van Alkmaar

Delft 

De Delftse binnenstad is een bezoekje meer dan waard. In de 17de eeuw was dit de thuishaven van onder andere Johannes Vermeer en tegenwoordig kan je er een bezoekerscentrum vinden dat volledig aan hem gewijd is. De naam Delfts Blauw doet uiteraard meteen een belletje rinkelen. De typische tegels en andere producten in prachtig blauw zijn nog steeds heel geliefd. Hier kan je zien hoe deze op authentieke wijze vervaardigd worden. Tevens staat Delft ook bekend om de gezellige en gastvrije horeca. Waar wacht je dus nog op? 

Giethoorn 

Het idyllische Giethoorn strijd met het Belgische Brugge om de titel van ‘Venetië van het Noorden’. Zowat alle verplaatsingen in dit dorp dat door middel van grachten en bruggen met elkaar is verbonden, gaan over het water. De enige andere verbinding in het dorp is een fiets-en wandelpad van Noordeinde richting Zuideinde. Huur je eigen bootje, kano of sloep en neem een lekkere picknick mee terwijl je geniet van al dit moois. 

Bezienswaardigheden Nederland
Varen door het betoverende Giethoorn

Nationaal Park Hoge Veluwe 

Hoge Veluwe Nationaal Park ligt in de provincie Gelderland, tussen Arnhem en Apeldoorn. Het is met zijn 13.800 hectare meteen ook het grootste nationale park van Nederland. In de bossen kan je herten en reeën spotten tussen diverse cultuurhistorische elementen zoals het Kröller-Muller Museum, bekend om zijn grote beeldentuin en collectie Van Gogh’s. In het zuiden van het park is aangenaam vertoeven in de duinen die afgewisseld worden met heide. Je kan de Hoge Veluwe te voet of per fiets ontdekken via reeds uitgestippelde routes. Fietsen worden trouwens gratis ter beschikking gesteld. 

Leiden 

In Leiden ben je aan het juiste adres voor een interessante historische uitstap. De allereerste universiteit van het land, daterend uit 1575, vestigde zich hier. Tegenwoordig is het een levendige studentenstad. Oude steegjes, grachten en monumenten maken van deze stad een authentieke en historische plek. Een bezoekje aan de gerenoveerde binnenstad mag zeker niet ontbreken. Het is er moeilijk kiezen tussen de tientallen musea die verspreid over de stad liggen. Een topper is de Lakenhal met meesterwerken van Rembrandt van Rijn. 

Maastricht 

Ga naar het uiterste zuidoosten van Nederland om er te genieten van de middeleeuwse architectuur van Maastricht. Het is de oudste vestingstad van het land. Je vindt er talrijke kunstschatten en mooie historische gebouwen zoals Onze-Lieve-Vrouwkerk of de Sint-Servaaskerk. Door zijn gemeenschapsleven met fanfares, katholieke processies en een Bourgondische levenswijze is het een stad die enigszins afwijkt van de sobere Nederlandse mentaliteit. 

Huur een fiets 

Huur een fiets en trek er op uit voor een kilometerslange fietstocht onder een stralende hemel. Er is ongeveer 29.000 km aan fietspaden aanwezig. Het platte landschap leent er zich ideaal voor. 

Bezienswaardigheden Nederland
Het vlakke landschap van Nederland nodigt uit tot kilometerslange fietstochten

Rotterdam 

Qua oppervlakte is Rotterdam de grootste stad van Nederland en de stad heeft naam en faam verworven op vlak van innovatieve en moderne architectuur. Architectuurliefhebbers kunnen hier hun hartje ophalen. Neem de supersnelle lift in de Euromast en dineer op een hoogte van 100 meter terwijl je geniet van het uitzicht op ‘s werelds grootste haven. Loop langs de iconische felgele Kubuswoningen ontworpen door Pieter Blom en passeer intussen ook even langs de Markthal. Deze stad verveelt nooit. 

Utrecht 

Gelegen in het hart van Nederland vind je de thuisbasis van de grootste universiteit van het land, Utrecht. Aan hotspots in deze bruisende stad geen gebrek. In het oude centrum, omringd door grachten, kan je uren ronddwalen. Beklim de elegante toren van de 14de-eeuwse kerk of bezoek één van de vele musea van de stad, waaronder eentje gewijd aan het werk van Dick Bruna, de bedenker van Nijntje.. 

Waddeneilanden

De Waddeneilanden, een eilandenketen voor de kust van Friesland, is absoluut de moeite waard om te verkennen. Het volledige gebied staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. De gezellige dorpjes, die vaak midden in prachtige natuurgebieden liggen, hebben elk hun eigen unieke charme. Fietsen is het middel bij uitstek om je op de eilanden zelf te verplaatsen of wandel door het steeds wisselende landschap van heide, bos, strand en duinen terwijl je vogels of bijzondere planten spot. 

Bezienswaardigheden Nederland
Eén van de vele stranden op het eiland Texel

Friesland 

Friesland is een bijzondere provincie met een heel eigen cultuur en taal. Uitgestrekte meren, sloten en vaarten worden afgewisseld door grazige weiden en prachtige bosgebieden.  Het is er een waar paradijs voor watersporters. Of je nu houdt van surfen, zeilen, vissen of zwemmen, je zal je er meteen thuis voelen. Maar je kan er evengoed een middagje shoppen of een terrasje doen. Het is aangenaam vertoeven in steden zoals Leeuwarden, Dokkum of Sloten. 

Keukenhof 

Keukenhof is een bloemenpark nabij Lisse in Zuid-Holland. Jaarlijks komen er meer dan 1 miljoen bezoekers de bloemenpracht bewonderen. Het is dan meteen ook de grootste publieke tuin ter wereld. Op een terrein van 34 hectare groot worden in het voorjaar de tulpen van bedrijven uit de omgeving uitgestald. Maar je kan er hyacinten, krokussen en narcissen vinden. 

Bezienswaardigheden Nederland
Bloemenpracht in Keukenhof

De molens van Kinderdijk 

Het iconische molencomplex van Kinderdijk, dat uiteraard een plaatsje wist te veroveren op de lijst van UNESCO Werelderfgoed, bestaat uit 19 molens in het noordwesten van de streek Alblasserwaard. Oorspronkelijk werden deze molens gebouwd met het doel om water uit de laaggelegen polders omhoog te pompen. De molens dateren uit de eerste helft van de 18de eeuw. Dit complex is enkel te voet of met de fiets te bezoeken. Hou er rekening mee dat slechts 2 molens toegankelijk zijn voor het publiek maar ze staan meteen garant voor een adembenemend zicht op de omliggende feeërieke polders. 

Stranden in Nederland 

Voor mooie witte zandstranden hoef je helemaal het vliegtuig niet op, je kan ze ook vinden in Nederland. Vlakbij Den Haag, vind je bijvoorbeeld het strand van Scheveningen. Alles om volop te genieten in de zon is aanwezig. Het is een gezellige badplaats met boetiekjes, cafés, restaurants en brede lange boulevards. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat dit populairste badplaats van Nederland is. Sportievelingen kunnen het water op om te surfen en wandelaars kunnen zich uitleven in de nabije omgeving. 

Deltawerken 

De Deltawerken zijn een ingenieus verdedigingssysteem om de laaggelegen provincies te beschermen tegen hoogwater uit de zee. Decennialang werd hier aan gebouwd. Aanleiding was de watersnoodramp van 1953 toen Zeeland getroffen werd door extreem hoog water. 1836 zijn toen om het leven gekomen. Door zijn complexiteit werd het door The American Society of Civil Engineers uitgeroepen tot één van de 7 moderne wereldwonderen. 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar