REISGIDS Luxemburg

Geografie en weer in Luxemburg

Over Luxemburg
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Beste periode om Luxemburg te bezoeken

Warm weer kan over het algemeen worden verwacht van mei tot september. Sneeuw is niet ongewoon tijdens de wintermaanden, vooral in de hogere Ardennen in de noordelijke helft van het land, maar dit is minder betrouwbaar dan het ooit was en heeft geleid tot de “virtuele uitroeiing” van de vroegere (zij het kleine) langlauf-industrie. In het noorden (de Ardennen) is het, het hele jaar door iets natter en iets kouder dan in het zuiden.

Net zo als we zien in andere regio’s zijn de weerpatronen is het weer de afgelopen jaren veel minder voorspelbaar geworden dan het vroeger was. Als bezoeker ben je dus best voorbereid op elk weertype.

Restaurants, hotels en de meeste bezoekersattracties in de stad Luxemburg blijven het hele jaar door open en er is geen specifiek hoog- of laagseizoen, hoewel je tijdens bepaalde piektijden zoals de nationale feestdag in juni, Pasen en Kerstmis best ruim van tevoren boekt.

Veel andere delen van Luxemburg hebben echter een heel duidelijk laagseizoen in januari en februari, en veel toeristen kom je in de noordelijke Ardennen dan niet tegen. Veel kleinere hotels en sommige restaurants sluiten zelfs tijdens de wintermaanden volledig, en etablissementen die open blijven hebben vaak beperkte openingstijden.

De herfst is het uitgelezen moment om het noorden te bezoeken, de jaarlijkse vallende bladeren zijn een prachtig, gratis natuurspektakel. Veel plaatselijke hotels hebben een open haard en de restaurants bieden dan seizoensgebonden wildmenu’s aan.

Kleding

Regenkledij is gedurende het hele jaar aangeraden. Luxemburg heeft geen waarneembaar regen of droog ze zijn en het is best dat je bent voorbereid op occasionele regenbuien of het nu zomer, winter, lente of herfst is.

Geografie

Het Groothertogdom Luxemburg grenst in het noorden en westen aan België, in het zuiden aan Frankrijk en in het oosten aan Duitsland.

Hoewel qua grootte vergelijkbaar met een provincie, zijn er een aantal verschillende geografische regio’s. Het grootste deel van de noordelijke helft van Luxemburg bestaat uit de hoogvlakte van de Ardennen, uitgesleten en getekend door een netwerk van steile, dichtbeboste riviervalleien. Het grootste deel van deze regio ligt ongeveer 500 meter boven zeeniveau.

De zuidelijke helft – plaatselijk bekend als het Gutland – is zacht glooiend laagland, bedekt met bossen en landbouwgrond, gemiddeld ongeveer 250 meter boven zeeniveau. Er zijn geen steden van enige omvang in het noorden; het zuiden is meer verstedelijkt.

In het zuidoosten ligt de rijke wijnvallei van de rivier de Moezel, die een uniek microklimaat heeft dat zeer geschikt is voor de teelt van druiven.

Het gebied rond Echternach, Larochette en Beaufort is een spectaculaire regio met smalle zandstenen microkloven en dicht bos, dat door de eerste toeristen ‘Klein Zwitserland’ werd gedoopt.

De hoofdstad, de stad Luxemburg, is gebouwd op een rots die uitkijkt over de twee aangrenzende kloven van de valleien Alzette en Pétrusse.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar