REISGIDS Italië

Reizen in Italië

Over Italië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Milaan
Rome
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

De nationale luchtvaartmaatschappij is Alitalia. Vanuit diverse luchthavens in Nederland en België vertrekken vluchten naar verschillende luchthavens in Italië.

Lokale vluchten

Italië heeft veel regionale luchthavens die ervoor zorgen dat je eenvoudig het hele schiereiland kan rondreizen. Het is misschien de beste optie om van noord naar zuid of van zuid naar noord te reizen, voor kortere afstanden kan je beter de hogesnelheidstrein nemen.

De grootste luchthavens van Italië zijn:

 • Rome Fiumicino Airport
 • Milaan Malpensa Airport
 • Bergamo Airport
 • Venetië Airport
 • Milaan Linate Airport

 

Over de weg

Met de auto naar Italië

Je zal de eerste niet zijn en meer dan waarschijnlijk ook niet de laatste. Veel vakantiegangers die in het noorden van Italië op vakantie gaan vertrekken met de auto. Een geweldig idee als je enige vorm van vrijheid wil hebben. Hou wel rekening met files tijdens de zomermaanden richting Italië aan de tunnels in Oostenrijk en Zwitserland. Wil je niet teveel tijd verliezen dan is een auto huren ook een optie.

Verkeersregels

De minimumleeftijd voor autorijden is 18 jaar. Snelheidslimieten zijn 50 km/u in stedelijke gebieden, 90 km/u op gewone wegen, 110 km/u  op vierbaanswegen en 130 km/u  op snelwegen. Dimlicht is verplicht buiten de bebouwde kom gedurende de hele dag. Een rode gevarendriehoek is verplicht in de auto.

Opmerking: Overtredingen zijn ter plekke te betalen en zijn bijzonder zwaar.

Boordocumenten

Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Italië. Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst. Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” (Internationaal moterrijtuigverzekertingskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

De weginfrastructuur in Italië

Italië heeft een uitgebreid netwerk van geprivatiseerde autosnelwegen die worden beheerd door Autostrade per l’Italia. De belangrijkste noord-zuidroute (A1) is de Autostrada del Sole, die zich uitstrekt van Milaan tot Napels en de A3 van Napels naar Reggio di Calabria. In het noorden, de belangrijkste west-oostroute 5A4), strekt zich uit vanaf de Sloveense grens via Venetië, Verona, Brescia en Milaan naar Turijn.

Je dient op de snelwegen tol te betalen afhankelijk van verschillende factoren zoals de afstand maar ook het type auto. Je kan de tol betalen met je krediet of bankkaart.

Wegkwaliteit in Italië

De Italiaanse snelwegen zijn in goede staat, maar de kwaliteit van de secundaire wegen is verschilt van regio tot regio, je houden best rekening mee dat de kwaliteit van de infrastructuur niet overal een hetzelfde is.

Auto huren

in de meeste steden, luchthaven maar ook vakantieresorts kan je eenvoudig een auto huren bij één van de aanwezige internationale autoverhuurmaatschappijen. Er zijn ook plaatselijke verhuurbedrijven bedrijven.

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, zeker geen contract afsluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt en geeft zelf al je opmerkingen door, eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Fiets

Fietsen kan je huren in de meeste Italiaanse steden.

Mobike  is actief in Florence en Milaan. BikeMi fietsen zijn ook beschikbaar in Milaan. Turijn is de thuisbasis van TObike een openbaar bikeshare-initiatief.

Om fietsen mee te nemen in de trein moet je extra een apart ticket kopen.

Bus

Italië heeft een uitgebreid busnetwerk, met tal van maatschappijen die regionale en interregionale diensten aanbieden. De prijzen zijn redelijk en vaak goedkoper dan hun treinalternatieven, hoewel lokale routes traag kunnen zijn. Reserveren is over het algemeen niet nodig, behalve op de meest populaire routes. Je kan kaartjes kopen aan de busstations, via reisagentschappen en zelfs in cafeetjes (tabacchi).

Openbaar vervoer in de steden

Voor je opstapt moet je je tickets valideren in een kaartautomaat. Automaten vind je aan de ingang van perrons in trein en metrostations maar ook aan boord van bussen en trams. Als je dit vergeet zou het wel eens kunnen dat je ter plaatse beboet wordt.

Alle grote steden (Genua, Milaan, Napels, Rome, Turijn en Venetië) hebben goed openbaar vervoersnetwerk.

Metro

Rome heeft een metrosysteem met drie lijnen, terwijl Milaan vier lijnen heeft. Je kan kaartjes kopen bij automaten of tabakswinkels. Dagpassen zijn ook beschikbaar.

Bus

Busdiensten zijn actief in alle grote steden en dorpen. In Rome is het netwerk uitgebreid en vormt het een aanvulling op het metro- en tramsystemen. In grotere steden worden de ticket over het algemeen vooraf gekocht bij automaten of tabakswinkels.

Buskaartjes kunnen in pakketten van vijf worden gekocht en worden bij het instappen in een automaat ingevoerd.

Tram

Er is een uitgebreid netwerk in Rome. Milaan, Messina en Turijn hebben ook tramdiensten.

reizen in Italië
Historische tram in Milaan

Trein

Naar Italië met de trein

Het is zeker mogelijk om vanuit Nederland of België met de trein naar Italië te reizen, hou er echter rekening mee dat het een lange rit is. Maakt Italië deel uit van een rondreis door Europa, dan is het echter wel een goede optie.

In Italië

Trenitalia (tel: +39 06 6847 5475; www.trenitalia.com (http://www.trenitalia.com)) beheert een landelijk dekkend treinnetwerk met redelijk geprijsde tarieven berekend op basis van de afgelegde afstand, en er zijn een aantal uitstekende kortingen. De hoofdroutes omvatten Turijn-Milaan-Venetië; Milaan-Bologna-Bari; Rome-Genua-Turijn; en Rome-Napels-Palermo.

Spoorpassen

InterRail: biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen (ook Italië), voor Europese inwoners zijn er twee mogelijke opties. https://www.interrail.eu/nl

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

 

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Italië en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Over water

Voor de kusten van Italië zijn ook verschillende eilanden en de ferry is een leuke manier om deze te bereiken.

Een aantal auto- en passagiersveerboten is het hele jaar door actief, en verbindt Italiaanse havens. Regelmatige boot en draagvleugelbootdiensten varen uit naar de eilanden Capri, Sardinië, Sicilië en de Eolische eilanden.

reizen in Italië
Met de veerboot naar de eilanden

Ferryuitbaters zijn onder meer Tirrenia  en SNAV . Veerboten varen ook op de belangrijkste Noordelijke meren zoals Garda, Maggiore, Como en Iseo en worden gerund door Navigazione Laghi

Havens vind je in:

 • Ancona,
 • Brindsi,
 • Cagliari,
 • Civitavecchia,
 • Genoa,
 • Livorno,
 • Naples,
 • Palermo,
 • Venetië.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar