REISGIDS Ierland

Geografie & weer in Ierland

Over Ierland
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Beste periode om Ierland te bezoeken 

Het relatief gematigde klimaat van Ierland is te danken aan de milde zuidwestenwind en de effecten van de Atlantische Golfstroom. Elk seizoen heeft zo zijn eigenheid. 

Het voorjaar start relatief kil maar het is het seizoen met de minste regen. Vanaf mei klimmen de temperaturen en het landschap kleurt helemaal geel door de wilde brem die dan bloeit. De zomer brengt temperaturen tot ongeveer 20°C maar ook heel wat regen. In augustus en september staat de heide in bloei en krijgt het ‘groene’ eiland een paars deken. Zodra deze uitgebloeid is, begint alles geel, oranje en rood te kleuren. De herfst is in het land en de gemiddelde temperatuur bedraagt 14°C.  Uiteindelijk breekt de winter aan en is de kans groot dat de hogere bergen bedekt zijn met een wit laagje sneeuw. In het binnenland echter zal het zelden tot nooit sneeuwen of vriezen en  kan je rekenen op een temperatuur van ongeveer 8°C. 

Het belangrijkste kenmerk van het klimaat in Ierland is misschien de onvoorspelbaarheid. De ene week zit je te zonnebaden in een T-shirt, de week erop zoek je dekentjes om je in te wikkelen tegen de kou en al die tijd hou je misschien best een paraplu bij de hand.

Kleding 

In Ierland ben je dus best voorbereid op 4 seizoenen in 1 dag. Zorg voor kleding in laagjes en vergeet je regenjas niet. Een warme sjaal en een muts kunnen van pas komen, zeker tijdens de koudere maanden. Maar in de zomer moet je evengoed aan zonnebrandcrème, een zonnebril en zwemgerief denken.  Vergeet niet om een paar goede wandelschoenen in te pakken en voldoende sokken. 

Neem het weer gewoon zoals het komt en tijdens een bui kan je altijd schuilen in een warme, gastvrije pub. 

Geografie

Ierland ligt in het noorden van de Atlantische Oceaan en wordt in het westen van Groot-Brittannië gescheiden door de Ierse Zee. Het noordoostelijke deel van het eiland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk. 

Ierland heeft een laaggelegen centrale vlakte waar veel meren te vinden zijn. Dit is tevens het meest vruchtbare gedeelte van het land. Deze vlakte is omgeven door een ring van berg- en heuvelachtige kustgebieden. Het hoogste punt bevindt zich net geen 1050 meter boven de zeespiegel. 

Weer in Ierland
De grillige westkust

De oostkust verschilt qua landschap aanzienlijk met de westkust. Deze laatste is ruw en grillig, terwijl de oostkust gekenmerkt wordt door duinen en stranden. Stranden die tot de mooiste en de meest lege van Europa behoren. Het is de rivier Shannon, met zijn 386 km de langste van Ierland, die als het ware de scheiding vormt. 

In het algemeen kan je zeggen dat Ierland één van de meest gevarieerde en ongerepte landschappen van Europa biedt. Landinwaarts vind je moerassen, heidevelden, bossen, meren en bergen. Rustige zandstranden, semi-tropische baaien verwarmd door de Golfstroom en ruige kliffen vormen de meer dan 5 600 km lange kustlijn. Het eiland volledig rondrijden kan in een paar weken. 

 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar