REISGIDS Ierland

Veiligheid en gezondheid in Ierland

Over Ierland
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Ierland

Aan reizen in Ierland zijn geen specifieke risico’s verbonden. De algemene staat van de gezondheidsvoorzieningen in Ierland is uitstekend. Dokterspraktijken en ziekenhuizen beschikken over de nodige apparatuur en het personeel is goed opgeleid. In apotheken kan je voldoende advies krijgen als je op zoek bent naar basishulp. Voorzie steeds een ruime dosis van de geneesmiddelen die je nodig hebt en breng deze steeds in de originele verpakking mee. 

Europese ziekteverzekeringskaart 

De Europese ziekteverzekeringskaart is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf in Ierland toegang hebt tot noodzakelijke zorg binnen het openbare stelsel. Dankzij deze kaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en kosten als de inwoners van Ierland. Het geldt zelfs voor bestaande en chronische ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

In België worden deze kaarten uitgegeven door mutualiteiten en in Nederland door de zorgverzekeraar. Om voor deze kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door of vallen onder een sociaal zekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland. 

Niettemin raden wij aan om voor elke reis een bijkomende en goede reisverzekering af te sluiten. 

gezondheid in Ierland
Vergeet je Europese ziekteverzekeringskaart niet als je naar Ierland gaat.

Goed om te weten

  • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
  • De ziekteverzekeringskaart is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen goederen.
  • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
  • De kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen zal worden, je zal dezelfde kosten dienen te betalen als de inwoners van Ierland.
  • In geval van een ziekenhuisopname raden wij je aan om contact op te nemen met je verzekeraar of mutualiteiten in eigen land; voorzie daarom steeds een telefoonnummer.

Eten en drinken in Ierland 

Het niveau van hygiëne is hoog in Ierland, dus specifieke maatregelen zijn niet nodig. Er is geen groot gevaar om besmet te worden door onderkoeld of ongekookt voedsel. Het enige echte probleem kunnen misschien de milde maagklachten zijn als gevolg van het overmatig eten van de plaatselijke lekkernijen. En hou er rekening dat je niet immuun bent voor de katers en andere gevolgen die Guinness kan veroorzaken. Het kraantjeswater is er gelukkig gewoon drinkbaar. 

Criminaliteit 

In Ierland zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met die van in eigen land. Wees voorzichtig net zoals je dat in België of Nederland zou doen. Wees op je hoede voor zakkenrollers op drukke plaatsen. 

Natuur 

Rondreizen in Ierland houdt geen specifieke risico’s in. Het gebrek aan extreme temperaturen betekent dat zelfs een zonnesteek zelden een probleem is. Mocht de temperatuur occasioneel toch es oplopen, gebruik dan een ruime hoeveelheid zonnebrandcrème en beperk de blootstelling in direct zonlicht. Wandelaars of fietsers doen er goed aan om geschikte kleding te voorzien en voldoende water bij te hebben. Wie van plan is veel te wandelen, moet goede wandelschoenen  – die op voorhand ingelopen zijn- om blaren te vermijden.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar