REISGIDS Ierland

Eten en drinken in Ierland

Over Ierland
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

De Ierse keuken 

Wie aan Ierland denkt, denkt misschien niet meteen aan culinaire hoogstandjes en lekker eten. Maar toch is niets minder waar. De afgelopen jaren kende het land een ware culinaire revolutie waarbij verse en lokale ingrediënten een hoofdrol speelden. Iers eten is puur, creatief, vers en verrukkelijk. 

Producten zoals vlees, vis of gevogelte uit Ierland kennen steeds meer aanzien. De kustwateren en binnenlandse meren en rivieren bieden een schat aan verse vis. Een zalm of forel, net gevangen in de zee, zo op je bord … het kan in Ierland. Wie op zoek is naar echt lekker eten, zal nooit ver hoeven te zoeken. Alleen al Dublin kent heel wat restaurants met 1 of meerdere Michelinsterren. 

Eten in Ierland
Traditioneel Iers ontbijt

Je houdt ervan of niet, maar ontkomen doe je er niet aan, het full Irish breakfast. Dit typische Ierse ontbijt heeft eigenlijk wel wat weg van het Engelse. Het bestaat over het algemeen uit een combinatie van spek, worstjes, eieren, gefrituurde tomaten, champignons, gebakken aardappelen, witte en bloedworst en gebakken bonen. Het ideale ontbijt na een avondje uit in de Ierse pubs. 

De lunch wordt als minder belangrijk beschouwd dan het ontbijt of het avondeten. Tijdens de lunch eten de Ieren graag licht, denk aan een salade of een sandwich. Maar het is vooral tijdens het avondeten dat je echt kan kennis maken met de Ierse keuken. Restaurants zijn over het algemeen van hoge kwaliteit en in de gezellige pubs kan je ook heerlijk tafelen, vaak voor een pak minder geld.

De klassiekers 

Vroeger waren er niet zoveel ingrediënten voorhanden dus de kok moest slim en inventief zijn. Maar daar zijn ze in geslaagd en de klassiekers staan bekend als echt troostvoer. Het is voedzame boerenkost, vaak met Guinness -het bruine stout bier- er in verwerkt. Of met aardappelen. Want Ieren eten ontzettend veel aardappelen. Er wordt wel eens gezegd dat ze op zijn minst vijftig manieren kennen om die te bereiden. De klassiekers komen nog regelmatig op tafel. 

 • Het westen van Ierland heeft de beste oesters van het land, die -hoe kan het ook anders- meestal geserveerd worden met Guinness.
 • Ook andere zeevruchten zijn een aanrader. Kokkels en mosselen, bekend dankzij ‘Molly Malone’, kan je overal in Dublin vinden.
 • De koning onder de klassieke Ierse gerechten is toch wel de Irish stew. Elke familie heeft een eigen recept om dit te bereiden. Het bestaat doorgaans uit lams- of rundvlees, aardappelen, bouillon, wortels en uien. Het wordt geserveerd met brood om lekker te soppen.
 • Een variant op het stoofpotje is skirts & kidneys. Dit gerecht is gemaakt van het middenrif van het varken en de nieren. Dit wordt aangevuld met water, aardappelen, uien en kruiden.
 • Colcannon lijkt wat op wij kennen als stamppot of hutsepot. Het wordt gemaakt van aardappelpuree en boerenkool. Traditioneel wordt het gegeten tijdens Allerzielen.
 • De coddle is een pruttelgerechtje gemaakt van uien, aardappelen, worst en spek. Soms wordt er Guinness bij gedaan. Nog later heeft men er wortel aan toegevoegd.
Eten in Ierland
Een gerechtje gemaakt van restje, Dublin coddle
 • Tussen april en juni kan je in veel restaurants wilde zalm op het menu vinden, een echte aanrader!
 • Het kleine broertje van de black pudding is de white pudding. Het is te vergelijken met de bloedworst en het is een veelgebruikt onderdeel van een klassiek Iers ontbijt.
 • Potato cake heeft een ronde vorm en een bolle ingesneden bovenkant. Het is eigenlijk gewoon brood maar dan van een zachte graansoort. Het is dus, in tegenstelling tot wat de naam laat geloven, niet zoet of cake-achtig van structuur. 
 • Boxty bread is een gerecht dat bestaat uit kleine pannenkoekjes die gemaakt worden met een beslag van geraspte aardappel, aardappelpuree, baking soda, bloem, ei en karnemelk. Ze hebben wel iets weg van een rösti.
 • Hoewel Engels van origine, eten de Ieren ook graag fish & chips.
 • Guinness kan uiteraard niet ontbreken in de lijstje en heeft weinig uitleg nodig.
 • Na het avondeten kan een sterke, zwarte koffie met bruine suiker, room en whiskey heerlijk smaken. Jawel, we hebben het over een een Irish coffee !!!

Drinken in Ierland 

Drinken in Ierland is onlosmakelijk verbonden met Guinness, het zwarte bier dat al sinds 1759 gebrouwen wordt in Dublin. Het bier wordt nog steeds volgens hetzelfde principe en recept gebrouwen; water, barley, hop en gist. Wie wil weten hoe dit exact in zijn werk gaat kan een bezoek brengen aan de brouwerij. 

Uiteraard staat Ierland ook bekend om zijn whiskey. Volgens de Ieren zelf hebben zij het wereldberoemde drankje uitgevonden maar daar zijn de Schotten het niet helemaal mee eens. De bekendste Ierse merken zijn Jameson, Bushmills en Teeling. Deze laatste heeft haar distilleerderij in Dublin en die kan bezocht worden. 

Een ander bekend drankje is de Irish coffee, hete koffie met suiker, room en Ierse whiskey. Vooral in de koude wintermaanden is dit een populair drankje voor zowel de locals als de toeristen. 

Weetjes 

De gebruikelijke fooi in Ierland is 10 tot 12%. Veel hotels en restaurants voegen dit reeds toe aan de rekening in vorm van servicekosten. Het is niet gebruikelijk om een fooi te geven in bars tenzij er sprake is van bediening aan tafel. Wist je trouwens dat uit eten in een pub gemiddeld 20% minder kost dan op restaurant en het eten is er minstens even heerlijk. 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar