REISGIDS Zweden

Veiligheid en gezondheid in Zweden

Over Zweden
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Zweden

De gezondheidsvoorzieningen in Zweden zijn over het algemeen goed. Je dient er misschien wel rekening mee te houden dat er bij dokters lange wachttijden zijn zelfs in geval van nood kan het zijn dat je enkele uren moet wachten.

Neem zeker je huisapotheek mee want niet alle geneesmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn in Nederland of België, zijn ook vrij verkrijgbaar in Zweden.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel van het land, ook in Zweden.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Zweden. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

  • Nederland: zorgverzekeraar
  • België: mutualiteiten

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

  • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
  • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
  • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
  • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
  • Opgelet: als je verhuist naar Zweden, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

gezondheid in Zweden

Eten en drinken in Zweden

Voedsel in Zweden is veilig om te eten, hoewel je voorzichtig moet zijn bij het kopen van voedsel bij stalletjes langs de weg. In de meeste gevallen is Zweeds voedsel veiliger dan dat dat in andere landen wordt geproduceerd, dankzij de strenge regels van de Zweedse nationale voedseladministratie voor pesticiden en additieven.

Zweden hanteert ook strenge regels voor misleidende marketingclaims voor voedsel, wat betekent dat je  niet voor onaangename verrassingen komt te staan bij het afhalen van voedsel in supermarkten.

Kraantjeswater is ook veilig, hoewel drinken uit beken, meren en rivieren, hoe schoon ze er ook uitzien, niet wordt aanbevolen, omdat zelfs het meest uitnodigende water parasieten kan bevatten. Water dat is gekookt of behandeld met jodium- of chloortabletten is meestal veilig om te drinken.

Criminaliteit in Zweden

Zweden is geen gevaarlijk land, desondanks is er toch kleine criminaliteit in de vorm van zakkenrollers. Hou je persoonlijke spullen dus steeds goed in de gaten, zeker op drukke plaatsen.

Andere mogelijke gevaren

  • De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt vaccinatie aan voor door teken overgedragen encefalitis, ongeacht de bestemming.
  • Als je van plan bent aan wintersport te doen, zorg er dan voor dat uw reisverzekering dit dekt, aangezien velen weigeren uit te betalen als je ‘onnodige risico’s’ neemt – onder deze rubriek vallen veel van de populairste wintersporten van Zweden, skiën en snowboarden inbegrepen.
  • Hoewel de milde zomers in Zweden weinig risico vormen voor liefhebbers van outdoor avonturen, zijn de arctische winters een ander verhaal. Met temperaturen die regelmatig onder nul dalen (tot wel -30°C in noordelijke regio’s, is voorzichtigheid geboden bij het beoefenen van buitensporten tijdens de koudere maanden. Extra lagen, waaronder dikke wollen mutsen en handschoenen, zijn essentieel en het is ook de moeite waard om een kleine voorraad eten en drinken mee te nemen voor het geval je in de problemen komt.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar