REISGIDS Spanje

Hygiëne & gezondheid in Spanje

Over Spanje
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Valencia
Barcelona
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Inentingen voor Spanje

Voor Spanje heb je geen speciale inentingen nodig.

Gezondheidsvoorzieningen in Spanje

De algemene staat van de gezondheidsvoorzieningen in Spanje is uitstekend. Dokterspraktijken en ziekenhuizen beschikken over de juiste apparatuur en het personeel is goed opgeleid. In de apotheken krijg je voldoende advies als je op zoek bent naar basishulp, zoals bijvoorbeeld keelpijn of een lopende neus.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot meer is noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel, ook in Spanje.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Spanje. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je leest met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Spanje, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

Meer info over de Europese ziekteverzekeringskaart kan je hier lezen

gezondheid in spanje
Vergeet zeker je Europese Verzekeringskaart niet.

Eten en drinken

Het eten in Spanje is over het algemeen veilig om te eten. De meeste restaurants, bars en cafés houden zich wel aan een bepaalde hygiënestandaard. Personen met een gevoelige maag vermijden best het eten van kleine kraampjes die je tegen komt op straat, zoals churros of pinchitos (kebab), vooral in grootsteden als Madrid en Barcelona.

Tapasbars serveren soms voedsel dat een nacht is bewaard en dus niet meer vers is, wees dus voorzichtig met wat je eet.

Het eten dat verkocht wordt op de openbare markten is over het algemeen vers en betaalbaar. Als je het veilig wil spelen zijn dit misschien de beste plaatsen om op zoek te gaan naar verse producten.

Kraantjeswater in Spanje is veilig om te drinken, maar sommigen klagen toch van de smaak. Wil je zeker zijn, dan kan je altijd eenvoudig flessenwater kopen, deze zijn te vinden in voedingswinkels en supermarkten.

Criminaliteit

 • Een veel gebruikte techniek om vakantiegangers af te zetten is zich vermogen als agent om je zo te laten stoppen. Criminelen gebruiken ook diverse andere trucjes om je te laten stoppen en daarna te beloven. Een voorbeeld kan zijn dat ze tegen achterkant van je auto aanrijden of een voorwerp tegen de oude koeien. Wees voorzichtig op autosnelwegen maar ook op de parkeerplaatsen, zeker in Noordoost Spanje.
 • Wees steeds voorzichtig bij personen die je proberen te laten stoppen omdat er iets mis zou zijn.
 • Wilt je toch stoppen om eventuele schade aan je auto te controleren? Rij dan door naar een veilige plaats, waar ook andere personen aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een benzinestation. Wordt je gevolgd door de criminelen of nepagenten? Vergrendel bij stilstand meteen de autodeuren en houd de ramen gesloten. Laat aan eventuele nepagenten je paspoort of rijbewijs achter het raampje zien en neem telefonisch contact met de politie. Volg de aanwijzingen van de politie op. Sluit je steeds auto goed af en zorg dat er geen waardevolle spullen zichtbaar in de auto liggen.

Natuur

 • Op Mallorca kan het gebeuren dat er kwallen zijn in de zomer, hoewel ze niet mogelijk zijn kan een steek zeer pijnlijk zijn.
 • In Spanje komen vaak bosbranden voor, vooral in de zomermaanden kunnen deze veel schade aanrichten. Moest je naar een gebied reizen waar bosbranden zijn of frequent voorkomen, volg dan zeker de berichten in de lokale media.
 • Overstromingen zijn de laatste jaren ook geen uitzonderingen meer. Wees voorzichtig met weginfrastructuur zoals wegen en bruggen want deze zouden wel eens beschadigd kunnen zijn na een overstroming.

Andere risico’s

 • In het midden van de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot meer dan 40°C  en zijn de hitte gerelateerde risico’s groot. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, vermijd overmatig alcoholgebruik, draag zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en bedek je huid met een hoofddeksel en losse kledij. Wil je toch fysieke activiteiten ondernemen, zoals wandelen, fietsen of andere buitenactiviteiten, dan vermijd je best de middaguren en beoefen je deze activiteiten in de vroege ochtend of late avond.
 • Op eilanden als Ibiza komt er veel alcohol en drugs voor. Blijft steeds gehydrateerd tijdens het drinken van alcohol en houden rekening mee dat er grote hoeveelheden geschonken wordt. Drugs is illegaal en drugshandel wordt zeer streng aangepakt door de lokale politie en rechtbanken.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar