REISGIDS Slovenië

Veiligheid en gezondheid in Slovenië

Over Slovenië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Slovenië

De verzekeringen in Slovenië zijn goed, maar de kosten voor medische verzorging en/of opname in het ziekenhuis kunnen oplopen. Het is bijgevolg aanbevolen een reisverzekering af te sluiten die dit soort kosten dekt. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen.

Het is ook aangeraden om een degelijke reisapotheek mee te nemen als je op vakantie gaat in Slovenië.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel van het land, ook in Slovenië.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Slovenië. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Slovenië, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

Eten en drinken

Leidingwater wordt als veilig en drinkbaar beschouwd. Er is echter mineraalwater beschikbaar en wordt geadviseerd voor de eerste weken van het verblijf.

Melk is gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie. Lokaal vlees, gevogelte, zeevruchten, fruit en groenten worden over het algemeen als veilig beschouwd om te eten.

Criminaliteit

Er is niet veel criminaliteit in Slovenië. Je dient echter voorzichtig te zijn om niet het slachtoffer te worden van kleine criminaliteit, zoals zakkenrollers.

 • Let goed op je persoonlijke bezittingen en reisdocumenten op druk bezochte toeristische plaatsen;
 • zorg dat je niet teveel cash geld op zak hebt.
 • Laat geen waardevolle spullen of je bagage onbewaakt achter in je wagen of op de hotelkamer.
 • Backpackers die alleen reizen zijn een gemakkelijk doelwit. Daarom is het aangeraden om te overnachten in betrouwbare officiële logies.

Gratis noodnummer in Slovenië

112 is het Europese noodnummer dat je kan gebruiken in geval van een ongeluk, agressie of andere noodsituatie, ook in Slovenië. Dit nummer is gratis. Hou er wel rekening mee dat je in eerste instantie zal geholpen worden in de taal van het land waar je je bevindt. Gewoonlijk kunnen de telefonisten je ook wel verder helpen in het Engels.

Andere risico’s in Slovenië

 • Door teken overgedragen encefalitis komt voor in bossen, weilanden, parken en open plekken. De belangrijkste risicogebieden zijn de provincies Gorenjska en Koroska, teken zijn het meest actief zijn tijdens het vroege voorjaar tot het late najaar. Wandelaars moeten maatregelen nemen tegen tekenbeten. Vaccinatie is aan te raden.
 • Vaccinatie tegen hepatitis A, hepatitis B en hondsdolheid wordt soms geadviseerd.
 • Rabiës is aanwezig, zij het zeldzaam. Als je wordt gebeten, dien je onmiddellijk medisch advies in te winnen.
 • In de wintersportgebieden is er kans op lawines. Win zeker informatie in bij de plaatselijke autoriteiten zodat je niet komt vast te zitten.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar