REISGIDS Servië

Veiligheid en gezondheid in Servië

Over Servië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Servië

Artsen zijn goed opgeleid, maar de medische voorzieningen zijn beperkt. Het is dan ook aangeraden dat je in geval van ziekte of ongeval je laat repatriëren of indien mogelijk zelf verplaatst naar de grotere steden.

Sommige medicijnen zijn mogelijk niet zo vrij verkrijgbaar als thuis. Vergeet dus zeker je goed uitgeruste reisapotheek niet mee te nemen want het kan zijn dat bepaalde medicijnen specifiek voor jou niet ter beschikking zijn in Servië

Verzekering

De Europese ziekteverzekeringskaart is niet automatisch geldig in Servië.  Het is echter mogelijk om een speciaal formulier te ontvangen dat geldig is voor een kort verblijf. Informeer je zeker op voorhand bij de instantie die verantwoordelijk is voor het uitgeven van je ziekteverzekeringskaart.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Servië, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

 

Ondanks dat er internationale akkoorden zijn zou het kunnen dat bepaalde hospitalen zich niet aan de afspraken houden en dit tot grote bekommernis van de Europese instanties. Daarom raden wij aan om een extra reisverzekering te nemen inclusief repatriëring.

Je kan meer lezen over de benodigde reisdocumenten op de pagina over reisdocumenten in Servië.

Criminaliteit in Servië

Op parkings langs de snelwegen vindt er regelmatig diefstal plaats. Bovendien zijn er ook professionele bendes actief die auto’s stelen. Laat de auto niet onbewaakt achter en laat zeker geen documenten of andere waardevolle bezittingen in de auto liggen.

Zakkenrollers zijn ook geen uitzondering in Servië. Bewaar je persoonlijke bezittingen en reisdocumenten steeds op een veilige plek, bijvoorbeeld in een heuptas.

Eten en drinken

 • Leidingwater wordt normaal gesproken gechloreerd en kan, hoewel het relatief veilig is om te drinken, kan het milde buikklachten veroorzaken. Flessenwater is overal beschikbaar en aangeraden.
 • Melk is gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie.
 • Lokaal vlees, gevogelte, zeevruchten, fruit en groenten worden over het algemeen als veilig beschouwd om te eten. Gebruik bij twijfel je gezond verstand en schil of kook voedsel om de kans op maagklachten te verkleinen.
 • De wisselkoers van Servië maakt het een aantrekkelijke plek om te drinken en uit eten te gaan, waardoor het risico op hoofdpijn na overmatig drinken al te groot is!

 

Andere risico’s

 • In sommige landelijke gebieden komt door teken overgedragen encefalitis voor. Voorzorgsmaatregelen zoals het gebruik van insectenwerende middelen en het dragen van een lange broek moeten worden genomen. Alle gevonden teken moeten zorgvuldig worden verwijderd en medische hulp moet worden gezocht.
 • Hepatitis B-vaccinaties worden aanbevolen voor reizen langer dan een maand.
 • Vermijd contact met dieren, want in Servië komt hondsdolheid voor. Overweeg om je te laten vaccineren als je van plan bent om in de buurt van dieren te komen.
 • Het is voor LGBT-personen aangeraden om discreet met hun relatie om te gaan. Homoseksualiteit wordt niet door iedereen geaccepteerd.
 • Er kan nog steeds actief springtuig verspreid liggen in zones die zijn gebombardeerd tijdens de oorlog, meestal in de buurt van kazernes, grensposten en andere strategische plaatsen. Het is aangeraden om op geasfalteerde wegen of paden te blijven.
 • Zware regenval eventueel gecombineerd met smeltende sneeuw kan ervoor zorgen dat de rivieren uit de oevers treden met overstromingen tot gevolg.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar