REISGIDS Rusland

Veiligheid en gezondheid in Rusland

Over Rusland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Algemene veiligheid in Rusland

Rusland is een enorm groot land en de veiligheid verschilt van regio tot regio. Waar je veilig kan reizen in Moskou, Sint-Petersburg en de rest van het Europees gedeelte van Rusland, is er toch extra voorzichtigheid aangeraden in de overige regio’s.

Het is afgeraden omwille van de veiligheidssituatie in de noordelijke Kaukasus te reizen naar  Dagestan, Tsjetsjenië en Ingoesjetië. Ook zijn niet-essentiële reizen naar Noord-Ossetië, Karatsjajevo-Tsjerkessië en Kabardino-Balkaria (met inbegrip van de Elbrusregio) afgeraden omwille van een verhoogd risico op aanslagen en mogelijke ontvoeringen.

Gezondheid in Rusland

De zeer goede gezondheidsverlening in Rusland biedt gratis medische behandeling voor alle burgers.

Als een reiziger ziek wordt tijdens zijn reis, is er gratis spoedeisende, met kleine vergoedingen voor medicijnen en ziekenhuisbehandeling. Indien een langer verblijf dan oorspronkelijk gepland door de ziekte noodzakelijk wordt, zal de bezoeker alle verdere behandelingen moeten betalen. Dit kan erg duur zijn; vooral als de behandeling en evacuatie door de lucht vereist is, zoals het geval kan zijn bij bergbeklimmen of ski-gerelateerde verwondingen. Alle bezoekers worden sterk aangeraden om volledige medische dekking te hebben, inclusief medische evacuatie. Neem ook een kijkje op onze reisdocumenten pagina over Rusland .

Bij ernstige problemen is het aangeraden om je te laten repatriëren naar je thuisland.

Het is aangeraden om een uitgebreide reisapotheek mee te nemen en zeker de medicijnen die je dagelijks nodig hebt (controleer eerst of ze legaal geïmporteerd mogen worden). Zorg indien nodig voor een doktersbriefje waarop staat voor welke aandoeningen de verschillende medicijnen zijn. Particuliere medische zorg kan duur zijn.

Van reizigers die langer dan drie maanden blijven, is een negatieve hiv-test vereist.

Inentingen voor Rusland

Vaccinaties worden soms aanbevolen voor Japanse B-encefalitis, meningokokkenmeningitis en door teken overgedragen encefalitis. Op de website van het Tropisch Instituut vind je de laatste informatie over mogelijke inentingen en gezondheidstoestand in Rusland

Criminaliteit in Rusland

  • In de grote steden en toeristische attracties is net zoals elders gezond verstand aangeraden want ook hier vind je zakkenrollers en andere kleine criminaliteit. Omdat er de laatste tijd meer gewelddadig overvallen en bedreigingen plaatsvinden is het aangeraden om je steeds in groep te verplaatsen.
  • Als je er niet Noord-Europees uitziet dan zou je wel eens het slachtoffer kunnen worden van xenofobie, verplaats je dan best in groep.
  • Wees voorzichtig met eventuele nep politie, vraag naar de politiekaart bij twijfel, doe dit uiteraard wel op een rustige manier.
  • Laat je drank zeker niet onbewaakt achter een baas, restaurants en nachtclubs. Zorg steeds dat je kijkt als je drank wordt uitgeschonken want je weet nooit met wie het personeel al dan niet samenwerkt.
  • Het is voor LGBT-personen aangeraden om discreet met hun relatie om te gaan, want in Rusland zijn ze niet zo tolerant tegenover deze gemeenschap.

 

Eten en drinken

Over het algemeen vormt Rusland geen ernstige gezondheidsrisico’s als het om eten gaat. Gebruik gezond verstand en voorzichtigheid bij het beslissen wat veilig is om te eten. Kraantjeswater is drinkbaar, hoewel mensen met een gevoelige maag misschien bij flessenwater willen blijven.

Melk is gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie. Pas op met het eten van gerookte vis van straatverkopers rond het Baikalmeer. Sommige reizigers hebben gevallen van voedselvergiftiging gemeld.

Wees ook voorzichtig met illegaal gestookte wodka en andere sterke dranken die je gewoon op straat kan kopen, je weet nooit wat er in zit en hoe sterk deze is.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar