REISGIDS Portugal

Veiligheid en gezondheid in Portugal

Over Portugal
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Lissabon
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Portugal

De algemene staat van de gezondheidsvoorzieningen in Portugal is uitstekend. Dokterspraktijken en ziekenhuizen beschikken over de juiste apparatuur en het personeel is goed opgeleid. In de apotheken krijg je voldoende advies als je op zoek bent naar basishulp, zoals bijvoorbeeld keelpijn of een lopende neus.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot meer is noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel, ook in Portugal.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Portugal. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

 

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je leest met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Portugal, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.
 • Meer info over de Europese ziekteverzekeringskaart kan je hier lezen
gezondheid in Portugal
Neem zeker je Europese Verzekeringskaart mee naar Portugal

Eten en drinken in Portugal

In de grote steden en dorpen kan je kraantjeswater drinken, hoewel je in kleine dorpen voorzichtig moet zijn. Gelukkig is flessenwater overal verkrijgbaar, maar als dat niet het geval is, moet bij elk twijfelachtig geval het water vijf minuten worden gekookt of met jodium worden behandeld.

Salades en fruit zijn ,overal in Portugal, veilig om te eten. Pas op met schaaldieren zoals gekookte mosselen die onvoldoende zijn geopend en vermijd onvoldoende verhit vlees, met name gehakt. IJs is prima, tenzij het is gesmolten en opnieuw is ingevroren.

Andere risico’s

 • Je moet voorzichtig zijn als de zorgafspraken zijn gemaakt door een hotel- of reisvertegenwoordiger, zodat je niet in een extreem dure privé voorziening verzeilt want de kosten kunnen daar veel hoger oplopen dan voorzien is in je Europese ziekteverzekering. Er zijn in het hele land gezondheidscentra van de staat (doorgaans open van 8.00 tot 20 uur) waar je behandeling kunt krijgen voor kleine kwalen en verwondingen, en de grote ziekenhuizen in grote steden blijven de hele nacht open voor spoedgevallen.
 • Ook al zijn apotheken behoorlijk voorzien, neem wel een basisvoorraad medicijnen mee, en hou er rekening mee dat apotheken tijdens de lunch meestal twee uur gesloten zijn. Draag een leesbaar voorschrift bij je om aan te tonen dat je de medicatie legaal gebruikt in geval je speciale medicatie moet nemen.
 • Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen tegen zonnebrand en zonnesteken, aangezien de zon in Portugal in hartje zomer zinderend heet kan zijn. Breng zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor aan, een hoofddeksel, een zonnebril en drink veel water.
 • Vaccinatie tegen hepatitis B wordt soms aanbevolen.

 

Criminaliteit

Ook in Portugal is er criminaliteit. Vooral in de grotere steden, zoals Porto en in de hoofdstad Lissabon, maar ook in de Algarve, zijn zakkenrollers actief. Wees voorzichtig op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, bij evenementen, op toeristische en openbare plekken.

Natuur

Ook in Portugal zijn er jaarlijks op bosbranden. In de zomermaanden kunnen deze voor enorm veel schade zorgen. Wil je tijdens de zomermaanden reizen? Informeer je over de situatie en volg de media.

Ben je in Portugal en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als je een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met je reisorganisatie.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar