REISGIDS Polen

Veiligheid en gezondheid in Polen

Over Polen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Krakau
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot meer is noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel, ook in Polen.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Polen. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

gezondheid in Polen
Vergeet zeker je Europese ziekteverzekeringskaart niet als je op vakantie gaat in Polen.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je leest met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Polen, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

Eten en drinken in Polen

Leiding- en bronwater is veilig om te drinken, maar drink geen water uit rivieren of meren, ook al ziet het er ongerept uit – het kan bacteriën of virussen bevatten die diarree en braken kunnen veroorzaken.

Melk is gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie. Lokaal vlees, gevogelte, zeevruchten, fruit en groenten worden over het algemeen als veilig beschouwd om te eten.

Twee waarschuwingen:

 • Veel gerechten in de Poolse keuken worden verpakt geserveerd. Vermijd ze in een cafetaria of buffet als ze eruit zien alsof ze er al een poos liggen.
 • Polen kunnen ook grote drinkers zijn en wodka is de nationale drank. Je zal je mededrinkers zeker niet lang kunnen bijhouden. Doe het rustig aan en sla een paar beurten over of drink je drankje in meerdere slokken. Reken anders de volgende dag op de moeder van alle katers en maagklachten.

Criminaliteit in Polen

Neem geen drankjes aan van vreemden of mensen die je nog maar net kent. Daarin kunnen verdovende middelen zijn gestopt om je te beroven. Je daarna bijvoorbeeld gedwongen worden hogere bedragen met je creditcard te betalen of achteraf merken dat een groot bedrag van je creditcard is afgeschreven. Controleer je rekening zorgvuldig en overweeg contant te betalen vooral in bars en nachtclubs.

Andere risico’s

 • Inentingen tegen tuberculose en hepatitis B worden soms aanbevolen.
 • Door teken overgedragen encefalitis is de laatste jaren een veelvoorkomend probleem geworden in delen van Midden- en Oost-Europa. Encefalitis is een ernstige infectie van de hersenen en vaccinatie wordt vooral aangeraden voor kampeerders en wandelaars. Iedereen die overweegt veel tijd buiten door te brengen in de getroffen gebieden, zou moeten overwegen om een prik te krijgen voordat ze vertrekken. Twee inentingen van het vaccin zullen je een jaar lang beschermen, terwijl drie doses tot drie jaar bescherming bieden.
 • Polen staat niet echt gekend als LGBT vriendelijk en er zijn zelfs LGBT vrije zones. Geweld tegen LGBT-personen komt voor.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar