REISGIDS Noord-Macedonië

Veiligheid en gezondheid in Noord-Macedonië

Over Noord-Macedonië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Noord-Macedonië

Gezondheidsvoorzieningen zijn beperkt en voor een goede behandeling moet je je al wenden naar een universitair of privaat ziekenhuis. Bij ernstige problemen is het best dat je je laat repatriëren.

Sommige medicijnen zijn mogelijk niet zo vrij verkrijgbaar als thuis. Vergeet dus zeker je goed uitgeruste reisapotheek niet mee te nemen want het kan zijn dat bepaalde medicijnen specifiek voor jou niet ter beschikking zijn in Noord-Macedonië.

Verzekering voor Noord-Macedonië

Europese ziekteverzekeringskaart

Je Europese gezondheidsverzekeringskaart is niet automatisch geldig in Noord-Macedonië. Informeer je zeker op voorhand bij de instantie die verantwoordelijk is voor het uitgeven van je ziekteverzekeringskaart.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

 

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Noord-Macedonië, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

Je kan meer lezen over de benodigde reisdocumenten op de pagina over reisdocumenten in Noord-Macedonië.

Bijkomende verzekering

 • Een bijkomende reisverzekering met voldoende dekking is absoluut noodzakelijk.
 • Vakantiegangers die met de eigen auto naar Noord-Macedonië trekken moeten er rekening mee houden dat de internationale moterrijtuigverzekeringskaart niet automatisch geldig is in Noord-Macedonië. Meer info over “met de auto naar Noord-Macedonië” kan je lezen op onze transportpagina over Noord-Macedonië.

 

Inentingen voor Noord-Macedonië

In principe zijn er geen specifieke inentingen nodig. En weet je echter in onzekere gegevensomstandigheden zal reizen of als je gedurende langere tijd in het buitenland verblijft zorg je best voordat je ingeënt bent voor hepatitis A maar zorg er ook best voordat je in orde bent met Polio en Tetanus.

Eten en drinken

Ondanks dat het water veilig is om te drinken wordt toch aangeraden om flessenwater te drinken.

Criminaliteit in Noord-Macedonië

Dankzij het groeiende toerisme neemt ook de kleine criminaliteit toe. Wees voorzichtig op drukke plaatsen zoals de luchthaven en winkelcentra.

Politieke onrust

 • Bepaalde gebieden aan de grenzen met Servië en Griekenland zijn officieel nog een crisisgebied. Wees dus voorzichtig in deze gebieden.
 • Alle toe zijn er ook nog demonstraties en dit rondom regeringsgebouwen. Deze kunnen soms leiden tot ongeregeldheden dus vermijd deze.

 

Natuur

 • Noord-Macedonië ligt ook in aardbevingsgevoelig gebied, hoewel het lang geleden is dat er nog een zware aardbeving was, kunnen er toch regelmatig lichte trillingen zijn.
 • Bij hevige regenval in de bergen moet je voorzichtig zijn want aardverschuivingen en vallende stenen zijn dan ook geen uitzonderingen.

 

Andere risico’s

 • LGBT-personen zijn best discreet over hun geaardheid, een groot deel van de lokale bevolking staat sceptisch tegenover deze relaties.
 • In sommige landelijke gebieden komt door teken overgedragen encefalitis voor. Voorzorgsmaatregelen zoals het gebruik van insectenwerende middelen en het dragen van een lange broek worden best genomen. Vaccinatie vóór blootstelling is niet altijd beschikbaar in Noord-Macedonië. Alle gevonden teken moeten zorgvuldig worden verwijderd en medische hulp moet worden gezocht.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar