REISGIDS Nederland

Veiligheid en gezondheid in Nederland

Over Nederland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Nederland 

De algemene staat van de gezondheidsvoorzieningen in Nederland is uitstekend. Dokterspraktijken en ziekenhuizen beschikken over de nodige apparatuur en het personeel is goed opgeleid. In apotheken kan je voldoende advies krijgen als je op zoek bent naar basishulp, zoals bijvoorbeeld keelpijn of een lopende neus. Als je geneesmiddelen meebrengt, zorg dan deze nog in de originele verpakking steken. 

De Europese ziekteverzekeringskaart is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf in EU-landen toegang hebt tot noodzakelijke zorg binnen het openbare stelsel. Dankzij deze kaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en kosten als de inwoners van Nederland. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen. Deze kaarten kan je in België krijgen bij de mutualiteiten. 

Goed om te weten 

  • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben
  • De ziekteverzekeringskaart is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Wij raden dan ook steeds een bijkomende reisverzekering aan.
  • De kaart dekt geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
  • De kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen zal worden. Je zal dezelfde kosten dienen te betalen als de inwoners van Nederland. Mogelijks zal dit contant betaald moeten worden.
  • In geval van een ziekenhuisopname raden wij aan om contact op te nemen met de verzekeraar of de mutualiteiten in eigen land. Op die manier ben je zeker dat alle documenten nadien in orde komen. Voorzie steeds een telefoonnummer en een contactpersoon. 

Eten en drinken 

Kraantjeswater is overal veilig om te drinken in Nederland. Het eten, geserveerd in restaurants, is over het algemeen bereid volgens strenge hygiënenormen en voorschriften. Dit brengt dus geen specifieke risico’s met zich mee. 

Andere risico’s 

  • Neem steeds voldoende water mee bij langere wandelingen of fietstochten.
  • Ga niet wandelen met nieuwe schoenen. Blaren wil je mijden als de pest.
  • Drink geen water rechtstreeks uit rivieren of stroompjes, hoe schoon het er ook mag uitzien. Het kan nog steeds verontreinigd zijn.
  • Volg steeds de aanwijzingen van lokale autoriteiten als je er op uittrekt in de natuur.
  • De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen voor zonnebrand zijn van toepassing. Smeer je in met een ruime hoeveelheid zonnebrandcrème en wees verstandig over hoeveel uren je in direct zonlicht doorbrengt. Houd er rekening mee dat een winderige dag soms hoge temperaturen kan maskeren.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar