REISGIDS Montenegro

Veiligheid en gezondheid in Montenegro

Over Montenegro
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Montenegro

Artsen zijn goed opgeleid en spreken over het algemeen basis Engels, maar de medische voorzieningen voldoen over het algemeen niet aan West-Europese normen.

De infrastructuur laat echter te wensen over. Er zijn slechts enkele algemene staatsziekenhuizen in het land, evenals enkele gespecialiseerde ziekenhuizen en een toenemend aantal particuliere ziekenhuizen. Bij een ernstig probleem is het aangeraden om je te laten repatriëren.

Sommige medicijnen zijn mogelijk niet zo vrij verkrijgbaar als thuis. Vergeet dus zeker je goed uitgeruste reisapotheek niet mee te nemen want het kan zijn dat bepaalde medicijnen specifiek voor jou niet ter beschikking zijn in Montenegro.

Verzekering voor Montenegro

Je Europese gezondheidsverzekeringskaart is niet automatisch geldig in Montenegro. Het is echter mogelijk om een speciaal formulier te ontvangen dat geldig is voor een kort verblijf. Informeer je zeker op voorhand bij de instantie die verantwoordelijk is voor het uitgeven van je ziekteverzekeringskaart.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

 

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Montenegro, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

 

Ondanks dat er internationale akkoorden zijn zou het kunnen dat bepaalde hospitalen zich niet aan de afspraken houden en dit tot grote bekommernis van de Europese instanties. Daarom raden wij aan om een extra reisverzekering te nemen inclusief repatriëring.

Je kan meer lezen over de benodigde reisdocumenten op de pagina over reisdocumenten in Montenegro.

Eten en drinken

Leidingwater wordt normaal gesproken gechloreerd en kan, hoewel relatief veilig, milde buikpijn veroorzaken. Er is mineraalwater beschikbaar en dat wordt ook aangeraden.

Melk is gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie. Lokaal vlees, gevogelte, zeevruchten, fruit en groenten worden over het algemeen als veilig beschouwd om te eten.

Criminaliteit in Montenegro

kleine criminaliteit zoals, zakkenrollen en dauwdiefstallen, komen vooral voor in de steden. Gezond verstand gebruiken is al voldoende. Bewaar je persoonlijke bezittingen en reisdocumenten steeds op een veilige plek. Bijvoorbeeld in een heuptas.

Andere risico’s

 • LGBT-personen zijn best discreet over hun geaardheid, veel Montenegrijnen staand sceptisch tegenover deze relaties.
 • Door teken overgedragen encefalitis komt voor in bossen, weilanden, parken en open plekken. Vaccinatie is aangeraden.
 • Het is aangeraden manifestaties en betogingen te vermijden. Ga ook niet mee in politieke discussies, je weet nooit welke de mening is van je gesprekspartner. Zeker als het gaat over de nog recente oorlogen en onafhankelijkheid kan het nog gevoelig zijn.
 • Montenegro ligt in aardbevingsgevoelige zone. Er zijn regelmatig aardschokken, maar deze zijn voornamelijk licht en veroorzaken geen schade. De laatste zware aardbeving was in 1979.
 • Ze komen zelden voor, maar wees toch voorzichtig met slangenbeten. Het kan steeds zijn dat er een giftige tussen zit, maar meestal zijn ze onschadelijk.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar