REISGIDS Malta

Veiligheid en gezondheid in Malta

Over Malta
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Malta

De algemene normen voor gezondheidszorg in Malta zijn uitstekend. Ziekenhuizen en medische posten zijn goed uitgerust en het personeel is bekwaam. In apotheken wordt vrij verkoopadvies gegeven en worden standaardgeneesmiddelen verkocht.

Vergeet zeker je goed uitgeruste reisapotheek niet mee te nemen want het kan zijn dat bepaalde medicijnen specifiek voor jou niet ter beschikking zijn in Malta.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel van het land, ook in Malta.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Malta. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

  • Nederland: zorgverzekeraar
  • België: mutualiteiten

 

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

gezondheid in Malta
Vergeet je Europese verzekeringskaart niet mee te nemen naar Malta

Goed om te weten:

  • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
  • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
  • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
  • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
  • Opgelet: als je verhuist naar Malta, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

 

Alles over andere reisdocumenten vind je op de reisdocumentenpagina van Malta.

Vaccinaties voor Malta

Het kan zijn dat een vaccinatie tegen koorts verplicht is als je uit een land komt waar gele koorts voorkomt.

De laatste informatie over gezondheidsrisico’s en verplichte vaccinaties vind je op de website van het Tropisch Insituut  .

Criminaliteit in Malta

Malta is een zeer veilig land en er is in Malta zeker niet meer criminaliteit dan je thuis gewoon bent. Gezond verstand gebruiken is al voldoende. Bewaar je persoonlijke bezittingen en reisdocumenten steeds op een veilige plek. Bijvoorbeeld in een heuptas.

Zeker in de drukkere toeristische attracties en de uitgangsgebieden ben je voorzichtig voor mogelijke zakkenrollers.

In de uitgangsgebieden en dan voornamelijk in Paceville wordt er soms wel eens gevochten. Wees er ook voorzichtig dat er geen drugs of andere verdovingsmiddelen in je drankje worden gedaan. Ook bewust het personeel bij pinbetalingen wel eens een ander bedrag invoeren, keek dus steeds je rekening na.

Eten en drinken in Malta

Ondanks dat kraantjeswater drinkbaar is, is flessenwater toch aangeraden.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar