REISGIDS Luxemburg

Gezondheid in Luxemburg

Over Luxemburg
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Inentingen

Voor Luxemburg heb je geen speciale inentingen nodig.

Gezondheidsvoorzieningen

De algemene staat van de gezondheidsvoorzieningen in Luxemburg is uitstekend. Dokterspraktijken en ziekenhuizen beschikken over de juiste apparatuur en het personeel is goed opgeleid. In de apotheken krijg je voldoende advies als je op zoek bent naar basishulp, zoals bijvoorbeeld keelpijn of een lopende neus.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot meer is noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel, ook in Luxemburg.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Luxemburg. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

  • Nederland: zorgverzekeraar
  • België: mutualiteiten

 

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

  • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
  • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen.
  • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
  • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.

 

Opgelet: als je verhuist naar een ander land, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

Meer info over de Europese ziekteverzekeringskaart kan je hier lezen

gezondheid in luxemburg
Zorg dat je steeds je Europese ziekteverzekeringskaart op zak hebt.

Eten en drinken

In Luxemburg is kraantjeswater overal veilig om te drinken. Ondanks dat het kraantjeswater drinkbaar is, drinken de meesten Luxemburgers flessenwater, maar dit heeft eerder te maken met de smaakvoorkeur en niets met eventueel ondrinkbaar water.

Eten, geserveerd in restaurants, is over het algemeen bereid volgens strenge hygiënenormen en voorschriften, waardoor het op zich geen specifieke risico’s met zich meebrengt.

Reizigersdiarree kan altijd voorkomen, vooral bij hun met een zwak afweringssysteem. Dit kan worden veroorzaakt door een verandering van het water en is niet noodzakelijk een teken van een infectie.

Ondanks dat dat het zelden voorkomt, is het aangewezen om, net zoals overal trouwens, voorzichtig te zijn met schaaldieren.

Andere risico’s

  • In landelijke gebieden is er een klein risico op de ziekte van Lyme, dat je kan krijgen door een tekenbeet. Normale voorzorgsmaatregelen, zoals het dragen van een lange broek als je door deze bossen of open velden loopt, zijn voldoende.
  • Drink geen water rechtstreeks uit de riviertjes en stroompjes, hoe zuiver het er ook mag uitzien. Het kan steeds verontreinigd zijn.
  • Insectenbeten kunnen ook voorkomen als je je op het platteland begeeft tijdens een wandeling. Meestal zijn deze beten eerder hinderlijk dan een ernstig probleem. Als je gebeten bent, dan heb je eerder last van kleine zwelling, en afhankelijk van je gevoeligheid al dan niet ernstige jeuk. Je kan steeds één of andere vorm van anti insectenspray gebruiken als je gaat wandelen, op die manier ben je alvast verlost van die vervelende muggen die rond je oren zoemen.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar