REISGIDS Litouwen

Veiligheid en gezondheid in Litouwen

Over Litouwen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Litouwen

De algemene normen voor gezondheidszorg in Litouwen voldoet aan de normen voor een opname.

Vergeet zeker je goed uitgeruste reisapotheek niet mee te nemen want het kan zijn dat bepaalde medicijnen niet ter beschikking zijn Litouwen.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel van het land, ook in Litouwen.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Litouwen. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten
gezondheid in Litouwen
Vergeet je Europese ziekteverzekeringskaart niet als je naar Litouwen gaat.

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Litouwen, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

 

Eten en drinken

 • Watervoorziening is over het algemeen betrouwbaar in steden, hoewel het een hoog mineraalgehalte heeft en troebel kan zijn. Om deze redenen verdient gebotteld of gefilterd water de voorkeur. Als je op het platteland reist, drink dan alleen flessenwater.
 • Melk is gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn over het algemeen veilig voor consumptie.
 • Lokaal vlees, gevogelte, zeevruchten, fruit en groenten worden over het algemeen als veilig beschouwd om te eten. Zorg voor hygiënische maatregelen voor eten en drinken, vooral in landelijke gebieden.

 

Criminaliteit in Litouwen

Litouwen is geen gevaarlijk land, desondanks is er toch kleine criminaliteit in de vorm van zakkenrollers. Hou je persoonlijke spullen dus steeds goed in de gaten, zeker op drukke plaatsen.

Laat je voertuig niet onbeheerd achter. Deze kan opengebroken worden.

Bewaar je persoonlijke bezittingen en reisdocumenten steeds op een veilige plek. Bijvoorbeeld in een heuptas.

Andere risico’s

 • De LGBT gemeenschap krijgt steeds meer gelijke rechten. Homoseksualiteit wordt desondanks echter niet algemeen geaccepteerd in Litouwen. Het is voor LGBT-personen daarom aangeraden om discreet met hun relatie om te gaan.
 • Wees voorzichtig met openbaar dronkenschap er wordt in Litouwen streng opgetreden. Mensen worden hiervoor aangehouden en krijgen een boete.
 • Hepatitis B is aanwezig.
 • Tuberculose kan een bedreiging vormen.
 • Door teken overgedragen encefalitis komt voor in beboste gebieden en vaccinatie wordt sterk aangeraden. Rabiës is aanwezig. Voor mensen met een hoog risico moet vaccinatie vóór aankomst worden overwogen. Als je een tekenbeet hebt, aarzel dan zeker niet om advies op te zoeken.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar