REISGIDS Letland

Veiligheid en gezondheid in Letland

Over Letland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Letland

De algemene normen voor gezondheidszorg in Letland zijn uitstekend. Ziekenhuizen en medische posten zijn goed uitgerust en het personeel is bekwaam. In apotheken wordt vrij verkoopadvies gegeven en worden standaardgeneesmiddelen verkocht.

Vergeet zeker je goed uitgeruste reisapotheek niet mee te nemen want het kan zijn dat bepaalde medicijnen niet ter beschikking zijn in Letland.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel van het land, ook in Letland.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Letland. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

gezondheid in Letland
Vergeet je Europese ziekteverzekeringskaart niet mee te nemen naar Letland

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

  • Nederland: zorgverzekeraar
  • België: mutualiteiten

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

  • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
  • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
  • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
  • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
  • Opgelet: als je verhuist naar Letland, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

 

Eten en drinken

Kraantjeswater is niet drinkbaar, het is afgeraden om leidingwater te drinken in het hele land, ook in de hoofdstad.

Criminaliteit in Letland

In Riga zijn zakkenrollers actief, vooral ’s avonds en ‘s nachts in de toeristische delen van de Oude Stad. Vaak actief in de buurt van het centraal station en de centrale markt. Door de (video)bewaking verplaatst deze criminaliteit zich ook naar de directe omgeving.

Bewaar je persoonlijke bezittingen en reisdocumenten steeds op een veilige plek. Bijvoorbeeld in een heuptas.

Gratis noodnummer in Letland

112 is het Europese noodnummer dat je kan gebruiken in geval van een ongeluk, agressie of andere noodsituatie, ook in Letland. Dit nummer is gratis. Hou er wel rekening mee dat je in eerste instantie zal geholpen worden in de taal van het land waar je je bevindt. Gewoonlijk kunnen de telefonisten je ook wel verder helpen in het Engels.

Andere risico’s

Tussen april en oktober komen er in de bossen veel teken voor. Bij tekenbeten teken bestaat de kans op besmetting met “tick-born encephalitis” en de ziekte van Lyme.

Opgelet als je op zoek gaat naar ander op het strand. Op sommige plaatsen vind je napalm dat bijzonder hard lijkt op amber maar als ze uitdrogen in brand kunnen schieten. Normaal staan waarschuwingsborden langs de stukken strand.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar