REISGIDS Kosovo

Veiligheid en gezondheid in Kosovo

Over Kosovo
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Kosovo

Het personeel en de infrastructuur van de overheidsziekenhuizen is niet om over naar huis te schrijven en de talenkennis is behoorlijk beperkt. Er zijn wel enkele private instellingen maar deze diensten zijn gewoonlijk duurder. Bij ernstige problemen is het best om je te laten repatriëren.

Sommige medicijnen zijn mogelijk niet zo vrij verkrijgbaar als thuis. Vergeet dus zeker je goed uitgeruste reisapotheek niet mee te nemen want het kan zijn dat bepaalde medicijnen specifiek voor jou niet ter beschikking zijn in Kosovo.

Verzekering voor Kosovo

Europese ziekteverzekeringskaart

Je Europese gezondheidsverzekeringskaart is niet automatisch geldig in Kosovo. Het is echter mogelijk om een speciaal formulier te ontvangen dat geldig is voor een kort verblijf. Informeer je zeker op voorhand bij de instantie die verantwoordelijk is voor het uitgeven van je ziekteverzekeringskaart.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

 

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Kosovo, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

 

Je kan meer lezen over de benodigde reisdocumenten op de pagina over reisdocumenten in Kosovo.

Bijkomende verzekering

een bijkomende reisverzekering met voldoende dekking is absoluut noodzakelijk. Vakantiegangers die met de eigen auto naar Kosovo trekken moeten er rekening mee houden dat de Internationale moterrijtuigverzekeringskaart niet automatisch geldig is in Kosovo. Meer info over “met de auto naar Kosovo” kan je lezen op onze transportpagina over Kosovo.

Inentingen voor Kosovo

Volgende inentingen worden aangeraden

 • Hepatitis A en B-vaccinaties worden aanbevolen voor reizen langer dan een maand.
 • Informeer je ook bij je vaccinatiecentrum over Polio en difterie.
 • Ben je nog een order met je tetanus?

 

Politieke onrust

 • Er zijn spanningen tussen de oppositie en de Kosovaarse regering maar ook spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. De orde in het land wordt bewaakt door de Kosovaarse politie die ondersteund wordt door een internationale vredesmacht.
 • Er is een verhoogd risico in het noorden van Kosovo vooral bij de grensovergangen met Servië, inwoners durven soms wel eens wegen te blokkeren en geweld gebruiken.

 

Criminaliteit in Kosovo

 • Kosovo kent niet veel criminaliteit. Er is wel kleine criminaliteit zoals zakkenrollen en diefstal van auto’s. Inbraken komen ook regelmatig voor.
 • Zorg ervoor dat je reisdocumenten veilig opgeborgen zijn want deze woorden ook regelmatig gestolen.

 

Natuur

 • Er komen lawines voor in de wintersportgebieden. Hou hier rekening mee want wegen kunnen afgesloten worden waardoor je reis of terugreis in gedrang komt.
 • Kosovo ligt ook in aardbevingsgevoelig gebied, hoewel het lang geleden is dat er nog een zware aardbeving was, kunnen er toch regelmatig lichte trillingen zijn.
 • Overstromingen vinden ook plaats bij hevige regenval, zeker in lager gelegen gebieden. Aardverschuivingen en vallende stenen zijn dan ook geen uitzonderingen.

 

Eten en drinken

het is afgeraden om kraantjeswater te drinken wat je weet niet precies waar het juist vandaan komt. Veel gebouwen hebben immers watertanken waar het water stagneert. Voor de rest zorgen de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen dat het veilig is om te eten.

Andere risico’s

 • Er liggen nog mijnen en bommen in afgelegen gebieden. Meestal zijn deze plaatsen aangegeven maar het is geen zekerheid. Wees voorzichtig en wijk niet af van wegen en paden.
 • LGBT-personen zijn best discreet over hun geaardheid, een groot deel van de lokale bevolking staat sceptisch tegenover deze relaties.
 • In sommige landelijke gebieden komt door teken overgedragen encefalitis voor. Voorzorgsmaatregelen zoals het gebruik van insectenwerende middelen en het dragen van een lange broek worden best genomen. Vaccinatie vóór blootstelling is niet altijd beschikbaar in Kosovo. Alle gevonden teken moeten zorgvuldig worden verwijderd en medische hulp moet worden gezocht.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar