REISGIDS Hongarije

Veiligheid en gezondheid in Hongarije

Over Hongarije
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Boedapest
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Hongarije

De kwaliteit van de hulpverlening is over het algemeen genomen in orde, maar de infrastructuur laat vaak te wensen over.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot meer is noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel, ook in Hongarije.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Hongarije. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

gezondheid in Hongarije
Vergeet zeker je Europese ziekteverzekeringskaart niet voor je gezondheid in Hongarije

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je leest met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Hongarije, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

Eten en drinken in Hongarije

Eten is in Hongarije net zo veilig om als waar dan ook in West-Europa, maar plaatsen waar gekookt eten terug wordt opgewarmd kan je best vermijden. Kraantjeswater is in het hele land veilig om te drinken.

Melk is gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie. Lokaal vlees, gevogelte, zeevruchten, fruit en groenten worden over het algemeen als veilig beschouwd om te eten.

Criminaliteit in Hongarije

Wees voorzichtig met zakkenrollers, je vindt deze veel over openbaar vervoer maar ook op plaatsen waar veel mensen samenkomen zoals winkelcentra en toeristische attracties.

Andere risico’s

 • Door teken overgedragen encefalitis komt tijdens de warmere zomermaanden voor in beboste, graslanden of aan het meer gelegen gebieden. Insectenwerend middel dat 30-50% DEET bevat, kan beten helpen voorkomen, en overhemden met lange mouwen, lange broeken, laarzen en hoeden moeten worden gedragen om de onbedekte huid te beschermen. Vaccinatie wordt aanbevolen voor kampeerders en wandelaars die dichtbeboste gebieden buiten de hoofdstad bezoeken.
 • Hondsdolheid, hoewel aan het afnemen, is ook aanwezig. In het onwaarschijnlijke geval dat je wordt gebeten, dien je onmiddellijk medisch advies in te winnen.
 • De zon kan in de zomer verrassend sterk zijn en er moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen om zonnebrand te voorkomen.
 • Muggen zijn in de zomer in het water aanwezig en kunnen soms hinderlijk zijn, hoewel ze geen risico op ziekten met zich meebrengen.
 • Het is voor LGBT-personen aangeraden om discreet met hun relatie om te gaan.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar