REISGIDS Griekenland

Veiligheid en gezondheid in Griekenland

Over Griekenland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Athene
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Griekenland

Voor kleine problemen kan het voldoende zijn om een apotheek te bezoeken – apothekers in Griekenland zijn hooggekwalificeerd en kunnen advies en medicatie bieden voor milde aandoeningen.

In openbare ziekenhuizen wordt bij ongevallen noodhulp gratis verleend aan alle nationaliteiten. Houd er echter rekening mee dat er een zekere mate van corruptie bestaat binnen het Griekse gezondheidszorgsysteem. Zelfs in openbare ziekenhuizen verwachten artsen vaak betalingen onder de tafel van patiënten in ruil voor prioritaire behandeling, en ontvangen ze soms smeergeld voor het doorverwijzen van patiënten naar particuliere instellingen.

Openbare ziekenhuizen zijn vaak onderbezet, dus het is niet ongebruikelijk dat familieleden hun maaltijden van thuis meebrengen en soms zelfs overnachten om te helpen met elementaire verpleegkundige zorg.

Particuliere ziekenhuizen hebben meestal een bewijs van voldoende verzekering of contant geld nodig voordat buitenlandse patiënten worden toegelaten.

Het Griekse gezondheidszorgsysteem is sterk geconcentreerd in Athene (en in mindere mate Thessaloniki). Inwoners van de eilanden en van het platteland reizen meestal naar de hoofdstad voor een doktersconsultatie en voor behandeling voor ernstigere aandoeningen.

Inentingen voor Griekenland

 • Gevallen van hondsdolheid zijn uiterst zeldzaam, maar er zijn kleine uitbraken geweest in Epirus, West-Macedonië, Centraal-Macedonië, Oost-Macedonië, Thracië en Thessalië. Als je naar die regio’s reist, is het misschien de moeite waard om je te laten vaccineren. Als je wordt gebeten, stel medische hulp dan zeker niet uit.
 • Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts is vereist voor alle reizigers ouder dan één jaar die uit besmette gebieden komen.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot meer is noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel, ook in Griekenland.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Griekenland. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je leest met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Griekenland, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

 

Eten en drinken

Kraantjeswater is drinkbaar in Athene en andere steden – in gebieden waar het plaatselijke water drinkbaar is, zijn bars en restaurants zelfs wettelijk verplicht om klanten op verzoek gratis glazen of kannen kraantjeswater te verstrekken.

Vakantiegangers met een gevoelige maag moeten echter op hun hoede zijn voor het drinken van kraantjeswater in afgelegen gebieden en op veel eilanden. Flessenwater is overal verkrijgbaar en de prijzen worden streng gecontroleerd op het vasteland en de eilanden.

Melk is gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie. Lokaal vlees, gevogelte, zeevruchten, fruit en groenten zijn veilig om te eten.

Criminaliteit in Griekenland

In de metro in  Athene en op het vliegveld zijn zakkenrollersbendes actief. Ook op het Omoniaplein en in de smalle drukke straatjes van de wijk Monastiraki in Athene vind je zakkenrollers. Zij hebben het vooral gemunt op je geld en op je paspoort. Let goed op je spullen en laat je zeker niet afleiden.

Natuur

Bosbranden

Elk jaar komen in Griekenland bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden en tijdens lange droge periodes. Ga in deze periode op vakantie, volg dan zeker de berichten in de media en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de situatie.

Aardbevingen

Griekenland ligt een aardbevingsgevoelig gebied zowel op het Griekse vasteland als op de eilanden zijn af en toe lichte aardbevingen, zware aardbevingen daarentegen zijn zeldzaam.

Politieke onrust in Griekenland

 • In Griekenland komen stakingen op vliegvelden, in het openbaar vervoer en veerboten voor. Dit kan ervoor zorgen dat je niet op je plaats van bestemming geraakt of niet huiswaarts kan keren. Als je op dat moment op een kleine eiland bent heb je geen alternatief dan de bedrijven. Kijk zeker je reisverzekering eens na wat de mogelijkheden zijn in dat geval.
 • Griekenland kent regelmatig demonstraties die soms tot geweld leiden. Blijf zeker op 17 november uit de buurt van Athene als de studentenopstand van 1973 herdacht wordt.
 • Plaatselijke extremistische groeperingen zijn actief in Griekenland die aanslagen plegen op gebouwen en goederen. Deze aanslagen zijn niet gericht op toeristen maar op mensen uit de overheid en financiële sector.

Andere risico’s in Griekenland

 • De door muggen overgebrachte ziekte, Nijlkoorts, komt af en toe voor. Het is aangeraden om jezelf goed te beschermen tegen muggenbeten.
 • Wees zoals op zoveel plaatsen ter wereld voorzichtig met tekenbeten, ook in Griekenland zijn tekenen die encefalitis overdragen.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar